Kovan ja viihdyttävän taistelun tauottua pisteet tasattiin Harjun lempeän lämpöisessä illassa!

17.06.2018

JJK:n harmiksi ensimmäinen kotivoitto antaa vielä odotuttaa itseään.

JJK lähti kauden kahdeksanteen sarjaotteluun AC Kajaania vastaan täysin samalla aloituskokoonpanolla kuin edellisessä, täydet kolme pistettä tuottaneessa, ottelussa Hakaa vastaan. Nuorista vahvan esiinmarssin alkukaudesta tehneet Väinö Vehkonen, Jarkko Heimonen ja Aati Riihimäki jatkoivat aloituskokoonpanossa. Ilves-yhteistyön myötä ei tässäkään pelissä ollut mukana vahvistuksia.

JJK:n alkukauden teemana ollut ehjän 90-minuuttisen etsintä alkoi varsin passiivisissa merkeissä. AC Kajaani lähti otteluun selvällä pelisuunnitelmalla, jossa kärsivällisesti puolustettiin ja pyrittiin jäädyttämään pelin tempo ja paikan tullen iskettiin lujasti laitojen kautta pyrkimyksenä toimittaa palloa rangaistusalueelle väkivahvalle yksinäiselle kärjelle, Michael Ibiyomille.

AC Kajaanin suunnitelma toimi ja vaikka JJK näennäisesti saikin rakenneltua hyökkäyksiään, niin yllätyksellisyys ja vaarallisuus loisti poissaolollaan. Vierailijat saivat kotijoukkueen mukaan jossain määrin kävelyvauhtiseen tempoonsa. Ottelun 16 minuutilla AC Kajaani pääsi hyvään pallonriistoon, Torres Alberto Ramirez avasi terävästi laitaan, josta Willy Patrick Stephanus keskitti pallon Ibiyomin päähän takatolpalle, josta hyökkääjällä oli helppo työ viimeistellä vierasjohdoksi 0-1.

JJK passivoitui hieman lisää takaiskumaalista ja vieraat saivat enemmän otetta pelistä. Viisi minuuttia takaiskun jälkeen Aati Riihimäki venyi maukkaaseen torjuntaan alakulmasta ja piti kotijoukkueen mukana pelissä. Aati otti myös pari muuta hyvää torjuntaa ensimmäisellä puoliajalla.

Puoliajan loppua kohden JJK pääsi parhaimpiin tilanteisiinsa molempien laitapakkien nousujen myötä, kerran Honar Abdin noustessa ja kerran Heimosen nousun myötä. Myös alati vaarallisen Mikko Mannisen keskialueen väkkärämäiset kuljetukset tuottivat vaarallisia tilanteita, mutta vastustajan boksissa viimeiset syötöt menivät harakoille ja terävyys puuttui. Puoliajan paras maalintekopaikka siunaantui ottelun 30 peliminuutilla puolittaisesta läpiajosta Tomi Petresculle, mutta viimeistely ontui juuri sen verran että maalivahti pääsi peittämään yrityksen. Puoliajalle mentiin siis tappioasemassa 0-1.

Toiselle puoliajalle kopista tuli sisuuntunut kettulauma. Petrescu jouduttiin ottamaan pikkuvammojen vuoksi vaihtoon ja kentälle tuli Nooa Laine. JJK lähti viemään peliä huomattavasti rohkeammalla ja aktiivisemmalla otteella ja keskialueen voimakas prässi tuotti vastustajalle ongelmia. Pelirohkeus palkittiin heti 50 peliminuutilla kun vasemmalla laidalla Nooa Laineen, Aatu Mannisen ja Saku Leppäsen hyvän kombinaation seurauksena Patrik Alaharjula pelattiin läpi ja hyvään maalivireeseen alkukaudella äitynyt hyökkääjä jatkoi varmoja otteitaan viimeistellen hallitusti tilanteeksi 1-1.

Patrik Alaharjula viimeisteli kauden neljännen maalinsa pienestä kulmasta.

Ottelu vaikutti kääntyvän JJK:n hallinnaksi, mutta AC Kajaani osoitti vaarallisuutensa 54 peliminuutilla yhdellä nopealla vastahyökkäyksellä. Pallo pelattiin vasemmalle laidalle, josta tulleesta vaarallisesta matalasta keskityksestä vielä selvittiin kuin ihmeen kaupalla, mutta oikealla laidalla pallon haltuunsa saanut Ramirez viimeisteli hallitusti suhteellisen läheltä päätyrajaa lähteneellä komealla kierteisellä laukauksella vastustamattomasti takakulmaan tilanteeksi 1-2.

Kettulauma ei takaiskusta antautunut, vaan jatkoi aktiivista otettaan. Etenkin Aatu Manninen pääsi aktiivisella otteellaan useaan hyvään pallonriistoon ja palkittiin työnteosta läpiajolla, jonka päätteeksi maalivahti Elias Tuomarila kaatoi Mannisen ja pallo vietiin pilkulle. Lehdistötilaisuudessa AC Kajaanin päävalmentaja Mika Lumijärvi kertoi jutelleensa tuomiosta päätuomarin kanssa ja rehdisti totesi hyväksyvänsä tuomarin tulkinnan, jonka mukaan Tuomarila tuli tilanteeseen napit edellä ja vaikka hän osuikin ensin palloon, niin samalla myös kaatoi rajulla tavalla Mannisen. Saku Leppänen viimeisteli rangaistuspotkun eleettömän varmasti tasoittaen pelin pelikellon näyttäessä 63 minuuttia.

JJK jatkoi tasoituksen jälkeen aktiivista otettaan, mutta ei yhtä isoa maalinedustahässäkkää lukuun ottamatta enää päässyt kovinkaan hyville maalipaikoille. AC Kajaani keskittyi vastaiskuihin ja erikoistilanteisiin. Kulmapotkuihin vierailijat satsasivat erityisesti läpi ottelun, sillä parhaimmillaan kulmapotkuissa vastustajan pelaajista peräti 7 oli JJK:n maalivahdin alueella häiritsemässä Aati Riihimäen työskentelyä ja painimassa isokokoisina pelaajina pääpalloista JJK:n puolustuksen kanssa. Kulmatilanteista kettulauma kuitenkin selvisi kunnialla, mutta varmasti painiminen tuntui ottelun jälkeen monen pelaajan kropassa.

Aati Riihimäki ja JJK-puolustus hoitivat miehekkäästi vierasjoukkueen kulmapotkut.

Viimeinen kymmenminuuttinen ottelusta oli jo väsyneiden pelaajien taistelua. JJK vaihtoi Eeli Liukkosen isolla sykkeellä liikkuneen Aatu Mannisen tilalle 78 peliminuutilla, mutta loukkaantumisten ja sairastelujen runtelema vierailija oli liikkeellä niin ohuella vaihtopenkillä, ettei sieltä löytynyt enää lainkaan tuoretta verta kentälle. Erikoistilannepainiminen, nopeat vastaiskut päästä päähän ja toisen puoliajan kova tempo imi mehut tasapuolisesti molemmista joukkueista. JJK:n käskyttäjä Janne Korhonen totesikin lehdistötilaisuudessa pukukopista löytyvän kovin väsyneitä pelaajia. Näin ottelu päättyi pistejakoon 2-2.

JJK olisi voinut saada ottelusta enemmänkin, mutta silti pisteeseenkin voi olla tyytyväinen, etenkin kun toisen puoliajan esitys oli yhtä takaiskumaalia lukuun ottamatta varsin tasapainoinen ja ilmeeltään erittäin taisteleva. Kahdesti tappioasemasta takaisin peliin tuleminen osoittaa hyvää selkärankaa joukkueelta.

Hiljalleen vireeseen pääsevän JJK:n seuraava ottelu on jo keskiviikkona AC Oulun vieraana ja seuraava kotiottelu tiistaina 26.6. klo 18:30, jolloin aina aurinkoiselle Harjulle vieraaksi saapuu KPV.

Kuvat: Jussi Reinilä

JJK - AC Kajaani 2-2 (0-1)

0-1 16' Michael Ibiyomi

1-1 50' Patrik Alaharjula

1-2 54' Torres Alberto Ramirez

2-2 63' Saku Leppänen (rp)

JJK:n avauskokoonpano: Aati Riihimäki (mv); Jarkko Heimonen, Felix Gustavsson, Väinö Vehkonen, Honar Abdi; Tommi Kari (C), Saku Leppänen, Aatu Manninen (78 min), Mikko Manninen, Tomi Petrescu (46 min); Patrik Alaharjula.

Vaihdossa: Jere Pyhäranta (mv), Nooa Laine (46 min), Eeli Liukkonen (78 min), Sami Nissinen, Mikko Ala-Porkkunen, Severi Vielma.