Kausi puolivälissä ja Kettupaidat kärjessä – tiistaina suunta Pietarsaareen

18.07.2016

2016-05-27_jjk-kpv_0046

Ykkösen kausi 2016 on puolivälissä – Kettupaidat komeasti kärjessä!

JJK:lla on takanaan kauden 27 ottelusta takana nyt 13 ja Kettupaidat ovat koko kauden olleet sarjan kärkipäässä. Vahvasti aloittanut sarjanousija KPV on pitänyt kärkipaikkaa hallussaan suurimman osan kaudesta, mutta 13. kierroksen otteluiden jälkeen kokkolalaiset joutuivat luovuttamaan johtajan paikkansa kovavireiselle kettulaumalle.

Omat 14. kierroksen ottelunsa sunnuntaina voittaneet AC Oulu ja TPS kiilasivat nyt Kettupaitojen edelle, mutta JJK:lla on mahdollisuus nousta takaisin piikkipaikalle jo tiistaina, kun edessä on vierasottelu FF Jaroa vastaan.

JJK:n päävalmentaja Juha Pasoja on tyytyväinen omiensa esityksiin kauden avauspuolikkaalla.

– Hyvin on mennyt tähän asti – ja sarja on niin tasainen, että syytä onkin napsia pisteitä säännöllisesti, jos meinaa kärjessä pysyä. Hyvät lähtökohdat meillä kuitenkin on sarjan jälkimmäiselle puolikkaalle.

Koko sarja ja etenkin sen kärki onkin viime kauden tavoin äärimmäisen tasainen: koko ylempi puolisko löytyy muutaman pisteen sisältä. Viime kauden tavoin Ykkösen voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan ja toiseksi tullut karsii liigapaikasta Veikkausliigan toiseksi viimeistä vastaan.

– Menee varmasti jälleen pitkälle syksyyn, ennen kuin nousijanpaikat on jaettu. Eiköhän se ratkea taas aivan viimeisillä kierroksilla, kuten viime vuonnakin.

Pasoja toteaa, että kenties eniten toistaiseksi on yllättänyt liigasta pudonneiden joukkueiden hankala kausi.

– Kyllähän se on vähän yllättänyt, että KTP:n ja FF Jaron sijoitukset ovat nyt ennemmin häntä- kuin kärkipäässä. Mutta niin tasaista nyt on ja riittävästi pelejä edelleen jäljellä, että kaikki voi vielä muttua.

jjk-kpv-2016-05-27-IMG_8297

Väkivahvasti pelannut topparipari Antto Tapaninen (kesk.) ja Matti Lähitie (oik.) on ollut hyvin toimineen kettupuolustuksen tukipilari. Saku Leppänen taas on kunnostautunut JJK:n tehokkaimpana maalinteossa.

Omiensa esityksistä kettuluotsi nostaa esiin etenkin hienosti onnistuneen kurssinmuutoksen tappioiden jälkeen.

– Meillä oli se yksi synkkä viikko, kun tuli putkeen kolme tappiota. Eikä edes niukkaa tappiota, vaan rumilla lukemilla. Sen jälkeen saatiin komeasti kurssi käännettyä ja on otettu puolestaan neljä hienoa ja aivan ansaittua voittoa.

JJK kärsi kauden avaustappionsa Hakalle kesäkuun alussa ja hävisi sitten myös TPS:lle ja AC Oululle. Tuon jälkeen saldona on neljän voiton putki ja vain yksi päästetty maali.

– Tappioiden jälkeen palattiin hyvin perusasioiden ääreen treenikentällä ja on lähdetty kurinalaisesti puolustuksen kautta. Saatiin yksi hyvä onnistuminen ja sitä kautta itseluottamusta ja hyvää fiilistä ja siitä on lähtenyt positiivinen kierre.

– Tuota notkahdusta lukuunottamatta meidän tekemisemme on ollut hyvin lähellä sitä, mihin tämä joukkue parhaimmillaan kykenee – se näkyy myös sarjataulukossa, siksi olemme niin korkealla.

2016-05-16_jjk-jaro_0018

Oikean laidan vauhtikaksikko Niko MarkkulaMikko Manninen hoitaa hyökkäyspelin lisäksi myös puolustusvelvoitteensa.

Nyt JJK:lla on meneillään kolmen vierasottelun kiertue. Ensimmäisessä osassa Kettupaidat hakivat Saku Leppäsen osumalla 0-1-vierasvoiton Kauniaisista ja aiheuttivat samalla kotonaan vahvasti pelanneelle GrIFK:lle kauden ensimmäisen kotitappion. Vaikka paikkoja lopulta oli useampaankin lisämaaliin, ei voitto tullut helpolla ja se vaati myös maalivahdilta hyvän pelin.

– Se oli meille ensimmäinen peli tekonurmella pitkään aikaan, se vähän näkyi etenkin ensimmäisellä puoliajalla. Tiedettiin etukäteen Granin vahvuudet, erikoistilanteet ja pitkät rajaheitot, ja loppujen lopuksi saatiin ne puolustettua pois melko hyvin. Toinen jakso oli parempaa peliä molemmilta, saatiin pidempiä hyökkäyksiä niin se helpotti alaspäin pelaamistakin, kun puolustus sai vähän hengähtää välillä.

– Harvaa peliä ylipäänsä pystyy dominoimaan 90 minuuttia ja myös maalivahdin on yleensä pystyttävä tekemään pari niin sanotusti isoa torjuntaa pelissä kuin pelissä, jos meinataan pärjätä. Kauniaisissa Ville (Viljala) torjui läpiajon avausjaksolla 0-0-tilanteessa, samoin edellisessä pelissä TPS:aa vastaan Teppo (Marttinen) torjui läpiajon, kun oltiin maalin johdossa, Pasoja kiittelee veräjänvartijoitaan.

2016-05-16_jjk-jaro_0021

Iiro Järvinen jatkaa siitä, mihin viime syksynä jäi ja pelaa jälleen hienoa kautta. Tässä on juuri syntynyt tasoitus FF Jaron verkkoon.

Seuraavana etappina Pietarsaari

Tiistaina suunta on pitkästä aikaa Pietarsaareen, jossa FF Jaro isännöi JJK:ta ensimmäistä kertaa sitten kauden 2013. Pietarsaarelaisten alkukausi on ollut hankala: pitkäaikainen päävalmentaja Alexei Eremenko sai lähteä heikosti sujuneen alkukauden jälkeen, eikä meno Niklas Vidjeskogin alaisuudessa ole ollut juuri sen vakuuuttavampaa.

Viimeisin takaisku tapahtui kabinetin puolella, kun FF Jaro tuomittiin hävinneeksi ottelu, joka kentällä oli päättynyt 1-1-tasapeliin AC Oulua vastaan. FF Jaron katsottiin kuitenkin peluuttaneen ottelussa neljää ulkomaalaista sallittujen kolmen sijaan ja niin ollen ottelun lopputulos muutettiin oululaisten 0-3-voitoksi. Pietarsaarelaisten ongelma löytyy maalinteosta: FF Jaro ja JJK ovat molemmat päästäneet 16 maalia, mutta siinä missä Kettupaidat ovat vastaavasti iskeneet 22 täysosumaa, ovat jarolaiset osuneet 15 kertaa.

Joukkueet kohtasivat aiemmin toukokuussa Harjulla ja tuolloin vielä Eremenkon käskyttämä vierasjoukkue sai ottelulleen varsinaisen unelma-alun, kun Alibek Aliev vei FF Jaron johtoon jo toisella minuutilla. Iiro Järvisen kauden avausmaali toisella puoliajalla tasoitti kuitenkin tilanteen ja pisteet jaettiin 1-1-tuloksella.

Viime vuoden tavoin vahvaa kautta pelaava Järvinen on yksi neljästä Kettupaidasta, jotka astuivat heinäkuun alussa asepalvelukseen Tikkakoskelle. Pasoja toteaa kuitenkin, että Järvisen, Leppäsen, Marttisen ja Topi Järvisen armeija vaikuttaisi limittyvät melko sujuvasti yhteen pelaamisen kanssa.

– Hyvin positiivisesti Tikkakoskella tunnutaan suhtautuvan futiksen pelaamiseen. Pojat ovat päässeet jo treeneihinkin mukaan ja kyllä heidän aina vähintään peleihin pitäisi päästä. Tuskin armeija siis tulee suuremmin vaikuttamaan peliimme.

Ykkönen: FF Jaro – JJK, tiistaina 19.7. klo 18:30, Pietarsaari