Kausi käyntiin viikonloppuna Keravan vieraspelireissulla

12.04.2024
Kuva: Jussi Reinilä

Maailman pisin pre-season on vihdoin taputeltu ja on tullut aika kääntää katseet täysillä kohti viikonloppuna starttaavaa Ykkösen sarjakautta. Let’s go ketut!

JJK:n osalta kausi käynnistyy tiivistahtisena peräti kolmella vieraspelireissulla, kun ensin lauantaina reissataan sarja-avauksessa Keravalle ja heti seuraavana tiistaina Suomen Cupin merkeissä Lahteen. Ensi viikko päätetään vielä kauden pisimpään reissuun, kun kettubussi suuntaa aina Rovaniemelle asti, joten tiedossa on mukavasti parin tuhannen kilometrin verran bussissa istumista heti ensimmäiseen viikkoon.

Lauantain sarja-avauksessa Keravalla JJK:ta isännöi Pallokerho Keski-Uusimaa eli tuttavallisemmin PKKU. Kakkosen A-lohkossa viime kaudella viidenneksi yltänyt PKKU sai karsintapeleissä vastustajakseen C-lohkossa toiseksi sijoittuneen FC Vaajakosken ja näytti jo marssivan selvästi jatkoon voitettuaan ensimmäisen osaottelun peräti 4-1. Vehkahallissa pelatussa toisessa osaottelussa kentällä nähtiin kuitenkin sisuuntunut FCV ja keravalaiset saivat tehdä täyden päivätyön pitääkseen hankkimansa johtoaseman. PKKU:n johto kesti ja se nappasi nousupaikan Ykköseen. Kausi 2023 oli seuralle muutenkin historiallinen, sillä myös naiset saavuttivat sen päätteeksi nousun Kansalliseen Liigaan.

Nousun myötä PKKU pelaa monen muun joukkueen tapaan tällä kaudella ensimmäistä kertaa valtakunnallisessa Palloliiton sarjassa, vaikka sarjauudistuksesta johtuen sarjataso onkin yhä kolmanneksi ylin. Vuonna 2005 perustettu Pallokerho ja JJK eivät ole myöskään aiemmin kohdanneet edustusjoukkuetasolla, eikä ole tainnut JJK kyseisellä kentällä käydä muutenkaan, joten odotettavissa on monella tapaa mielenkiintoinen kamppailu. PKKU:ta luotsaa yli 300 Veikkausliigaottelun kokemuksella puolustajalegenda Rami Hakanpää ja pelaajistostakin löytyy pari tuttua nimeä: JJK:ssa viimeksi kaudella 2021 Kakkosta pelannut Altin Pllana sekä talvella tryout-jaksolla Kettupaidassa käväisseet japanilaiset Naoto Umetsu ja Masamune Kobayashi.

PK Keski-Uusimaan pelaajisto koostuu pääasiassa nuorista pelaajista, joilla ei ole vielä juurikaan kokemusta Kakkosta ylemmältä tasolta. Kokeneinta kaartia pelaajaluettelossa edustavat maalivahtiosastolta löytyvä entinen liigavahti Samu Volotinen sekä KTP-kasvatti Niklas Leinonen. Vaikka paperilla nuori ja kokematon joukkue ei ehkä kuulukaan sarjan ennakkosuosikkeihin, toimii PKKU Veikkausliigaan nousseen Gnistanin farmijoukkueena, joten pelaajisto saattaa elää jonkin verran riippuen käytettävissä olevista pelaajista. Harjoituskaudella aktiivisesti pelannut keravalaismiehistö on tehnyt tuloksellisesti hyvää jälkeä ja laittoi ahtaalle jopa liigakauteen valmistautuneen EIF:n.

Kettulauma lähtee Ykkösen kauteen uudistuneella ilmeellä, kun sekä valmennus että pelaajisto ovat kokenut muutoksia sitten viime kauden. Pikakomennuksella joulukuussa jyväskyläläisjoukkueen peräsimeen hypänneen skotlantilaisen Brian Pagen miehistö on sopiva sekoitus vanhaa ja uutta, sillä noin kolmannes pelaajista on uusia kasvoja JJK:n edustusjoukkueessa. Päävalmentajaa lukuun ottamatta joukkueen muu staff koostuu jo viime kaudelta tutuista miehistä: valmentajan roolissa jatkavat Karri Ellonen ja Janne Korhonen, fysiikkavalmentajana ja fysioterapeuttina Joni-Pekka Puranen sekä joukkueenjohtajana luonnollisesti JJK-legenda Tapani ”Valttu” Korhonen.

Kuva: Mikko Kalavainen / fotomikko

Uusina miehinä Kettupaidassa nähdään puolustajat Joona Lahdenmäki (SJK), Berat Akdogan (SJK), Alex Ciriaco (Ilves), Chuya Uwano (VJS) sekä Hongasta kotiin palannut JJK-kasvatti Otto Huttunen. Keskikenttäpelaajat Lasse Laakso (P-Iirot) ja Antti-Pekka Kesonen (PEPO) sekä maalivahti Jonne Uronen (MP) vaihtoivat niin ikään talvella kettunuttuun. Viimeisimpänä tulokkaana JJK-miehistöön saapui vielä juuri ennen siirtoikkunan umpeutumista AD Alcorcónista nuori espanjalainen hyökkääjä Rafael García.

Talven harjoitusotteluissa vastuuta on ollut tarjolla myös vuonna 2007 syntyneelle keskikenttäpelaajalle, KeuPa:n ja JJK:n kasvatille Miika Mahlamäelle sekä 18-vuotiaalle hyökkääjälle Lauri Rutaselle, jotka jäivät molemmat vielä pieneen rooliin viime kaudella. Pelaajaluettelo kauden 2024 osalta löytyy kokonaisuudessaan täältä.

JJK ehti pelata pre-seasonilla kahdeksan harjoitusottelua, joista se keräsi 4 voittoa, 2 tasapeliä ja kaksi tappiota. Ainoat tappionsa se kärsi heti kahdessa ensimmäisessä pelissään ja lähteekin näin sarja-avaukseen takanaan 6 tappiotonta ottelua. Maalisuhde talven peleistä on kettujen hyväksi 10-7 ja puolessa pelatuista otteluista se on onnistunut pitämään myös oman päänsä koskemattomana. Parhaina maalintekijöinä ovat kunnostautuneet kolme osumaa viimeistellyt, aiemmin mainittu Rutanen sekä kahdesti osunut Sherman Osso. Harjoituskaudella tehdyt 10 maalia jakautuivat peräti seitsemän miehen kesken, joten osumia on tullut laajalla rintamalla.

JJK kohtasi viime viikonloppuna kenraalissaan Ykkösliigassa pelaavan MP:n. Vaaralliset maalipaikat jäivät molempien osalta melko vähiin kurinalaisesti puolustaneiden joukkueiden kohdatessa, joten lopputulokseksi jäänyt maaliton tasapeli kuvaa hyvin myös ottelun kulkua. Kurinalaisesti puolustanut kotijoukkue piti Kettupaidat pois maalintekopaikoilta etenkin ensimmäisellä jaksolla, mutta toisella jaksolla myös vierasjoukkue alkoi saada painetta MP:n päähän. Page oli tasapelistä huolimatta tyytyväinen ottelun antiin.

– Hyvä ottelu vahvaa MP-miehistöä vastaan, joka aiheutti meille kyllä jonkin verran ongelmia ensimmäisellä jaksolla. Puolustimme kuitenkin hyvin ja pidimme kotijoukkueen meidän muodon ulkopuolella ja heidän maalintekopaikkansa jäivät enemmänkin puolittaisiksi. Toisella jaksolla olimme huomattavasti parempia ja rauhallisempia pallon kanssa. Loimme myös loppua kohti joitakin hyviä paikkoja ottaa jopa voitto, mutta 0-0 oli mielestäni ihan oikeutettu tulos kahden hyvän joukkueen välillä. Saimme ottelusta hyvää buustia tähän viimeiseen treeniviikkoon ja odotan todella innoissani kauden alkua, Page kuvailee.

– Olen myös erityisen innoissani pelaajien puolesta, että he pääsevät nyt vihdoin tositoimiin ja laittamaan kaiken sen kovan talven aikana tehdyn duunin myös käytäntöön pelikentällä. Uskon, että tästä tulee meille erittäin jännittävä kausi. Ensimmäinen sarjapeli on aina todella vaikea, vastustajasta riippumatta, sillä kaikki haluavat ehdottomasti aloittaa kauden voitolla. Tulemme varmasti näkemään kentällä kaksi joukkuetta, jotka antavat kaikkensa ja siitä tulee tietysti kiinnostavaa myös paikan päällä oleville katsojille. Olemme valmistautuneet hyvin ja nyt lähdetään hakemaan hyvä startti kaudelle, Page vakuuttaa.

Kolmen reissupelin jälkeen JJK pääsee pelaamaan kotiavauksensa Viitaniemen liikuntapuistossa Espoon Palloseuraa vastaan, vapun etkopeleinä perjantaina 26.4. Otteluohjelman mukaan Harjulle päästään puolestaan toukokuun puolivälissä, kun vieraaksi saapuu perinteinen kokkolalaisseura KPV.

Ykkösen ensimmäisen kierroksen ottelu PKKU vs JJK pelataan Keravalla, Kalevan Urheilupuistossa lauantaina 13.4. klo 16:00 alkaen.

Pelistä ei valitettavasti ole tarjolla livelähetystä. JJK:n X-kanavalla seuraillaan kuitenkin pelin kulkua ja Palloliiton virallinen liveseurantahan löytyy tuttuun tapaan täältä.