Kauden viimeinen kolmannes edessä

25.08.2012

JJK matkaa sunnuntaina Kuopioon kohtaamaan kolmatta kertaa KuPS:n, Veikkausliigan kautta 2012 on siis takana tasan kaksi kolmannesta. Kettupaitojen kausi on ollut takkuinen ja toiseen kolmannekseen mahtui niin tuskailua kotimaan kentillä kuin loisto-otteita eurokentilläkin. Päävalmentaja Kari Martonen luo vielä silmäyksen keskikesän jaksoon ennen kauden viimeisen kolmanneksen korkkaamista.

 

Tuskainen kesäkuu ja historiallisten europelien heinäkuu

 

Kesäkuun aikana Kettupaidat kohtasivat KuPS:n, Hakan, HJK:n ja Hongan ilman, että pistepussi karttui yhdelläkään pisteellä. Ymmärrettävästikään päävalmentajalla ei silloin voi olla kuin yksi mielipide.

– Kesäkuu oli meiltä huono, kuittaa Martonen ykskantaan.

– Huonoja tuloksia. Esimerkiksi tuolloin KuPS-ottelussa meillä olisi ollut heidän heikomman jaksonsa ansiosta hyvä iskun paikka, mutta emme käyttäneet sitä – lopulta numerot repesivät rumiksi, Martsi viittaa Harjulla kärsittyyn rumaan 1-5-tappioon.

Tuloksellisesti synkän kesäkuun jälkeen heinäkuukin alkoi vierastappiolla Vaasassa VPS:n vieraana. Heinäkuu toi kuitenkin tullessaan keskisuomalaisittain historialliset europelit, kun JJK aloitti UEFA Europa Leaguen karsintojen ensimmäiseltä kierrokselta – ja millä tavalla. Vastaan ensimmäisessä ottelussa asettui 5.7.2012 Harjun ELY-stadionilla norjalainen Stabaek Fotbol ja tuloksena oli komea 2-0-voitto.

– Heinäkuu oli hektinen, ottelutahti europelien takia oli varsin tiivis. Karsintojen avauksessa Stabaekia vastaan kotona pelasimme todella loistavan ottelun, kehuu Martsi.

– Myös vieraspelissä Norjassa pelasimme tarpeeksi hyvin päästäksemme jatkoon. Lisäksi saimme vihdoin liigassakin tappioputken poikki kotiottelussa Lahtea vastaan.

FC Lahti vieraili Jyväskylässä Stabaek-otteluiden välissä heinäkuun kahdeksantena päivä ja helpottavassa voitossa nähtiin rutinoituneempien maalintekijöiden – Tamás Gruborovics ja Babatunde Wusu – lisäksi poikkeuksellisesti kaksi nuorten toppareiden ensiosumaa, kun kotijoukkueen Samu Nieminen ja vieraiden Joel Mero avasivat maalitilinsä Veikkausliigassa. Ottelu äityi lopulta melkoiseksi luontoäidin näytökseksi, kun taivas repesi toisella puoliajalla ryöpyttämään kaatamalla vettä Harjun ylle.

 

voitonjuhlat_jjklahti_080712

     Rankkasade ei voitonjuhlia laimentanut!

 

Lahti-ottelun jälkeen Kettupaidat matkasivat Turkuun FC Interin vieraaksi ja tekivät komean nousun kahden maalin takaa-ajoasemasta tasoihin, mutta tuloksena oli kuitenkin niukka tappio viime hetkien rangaistuspotkumaalilla. Sitten oltiinkin jälleen eurokentillä: Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella vastustajaksi tuli montenegrolainen FK Zeta. Harjulla pelatun avausosan kapellimestarina toimi tuttu mies – Tamás Gruborovics. Unkarilaisen komealla hattutempulla JJK otti lopulta voiton, mutta kaksi päästettyä vierasmaalia jäivät kaihertamaan. Kun vieraspelissä uhrautuva puolustustaistelu ei aivan riittänyt loppuun asti ja Zetan Boris Dosljak pääsi iskemään 1-0-maalin 82. minuutilla, päättyi Kettupaitojen eurotaival lopulta niukimmalla mahdollisella tavalla eli vierasmaalisäännöllä.

– Vieraissa Zetaa vastaan pelasimme mielestäni myös riittävän hyvin, ensimmäisessä osassa olisi pitänyt saada parempi tulos. Kotivoittokin oli toki sinällään hieno saavutus, mutta ne kaksi turhaa, liian helposti päästettyä maalia lopulta koituivat kohtaloksi, sanoo Martonen.

– Saimme europeleistä kuitenkin itseluottamusta. Putoamisen jälkeenkään päät eivät painuneet, koska huomasimme, että pystymme pärjäämään myös noissa peleissä – se vain vaatii työtä. Saimme europeleistä puhtia myös Veikkausliigaan ja sitä kautta hyviä tuloksia, kuten Zeta-otteluiden välissä 3-3- tasapeli Maarianhaminassa Markkasen Eeron hattutempulla ja komea TPS-kotivoitto, kun olimme tehneet pitkän ja raskaan kotimatkan Montenegrosta. Toinen hieno voitto tuli seuraavassa ottelussa Pietarsaaresta, jossa pelasimme mielestäni todella järkevästi. Se oli erittäin hyvää joukkuepeliä meiltä, Martonen sanoo 0-3-vierasvoitosta.

Orastava voittoputki katkesi kuitenkin tylysti, kun MYPA tuli vierailulle Jyväskylään ja hyvän ja tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen anjalankoskelaisten tehomies Pekka Sihvola nakutti hattutempun.

– MYPA-peli on ollut omasta näkökulmastani se katkerin tappio, se tuli niin pahaan saumaan. Ilmeisesti tiivistahtisen heinäkuun jälkeen keventynyt ottelutahti ei sopinut meille ja toisella puoliajalla herpaannuimme.

Tappio oli tuloksena myös HJK:ta vastaan pelatussa haasteellisessa vierasottelussa, johon JJK joutui lähtemään loukkaantumisten ja pelikieltojen myötä siipirikkoisena.

 

katsomojuhlat_jjkstabaek_050712 

    Heinäkuun alussa juhlittiin komeaa eurovoittoa Stabaekista

 

 

Oman pään ongelmat

 

JJK on läpi kauden ollut eräs liigan eniten maaleja päästäneistä joukkueista ja tämä näkyy väistämättä myös pistesarakkeessa – otteluita on vaikea voittaa, jos omissa soi useamman kerran joka ottelussa.

– Aivan liikaa maaleja omiin, tiivistää Martonen kauden suurimman ongelman.

– Puolustuspään tasapaino on ollut liiaksi kateissa, samoin ymmärrys siitä, milloin voidaan lähteä hyökkäyksiin ja milloin on jäätävä puolustamaan. Ei me voida lähteä vain päätä pahkaa hyökkäämään, ensin on puolustettava.

Euro-otteluista etenkin Stabaek-kotiottelu oli JJK:lta todella vahva esitys puolustussuuntaan ja näin nähtiinkin, että Kettupaidat pystyvät myös tiiviiseen ja uhrautuvaan puolustuspelaamiseen. 

– Joukkue on tarpeeksi laadukas voittaakseen Veikkausliigassakin jokaisen, mutta kovaa ja nöyrää työntekoa se vaatii, joka ottelussa. On pelattava tiiviisti joukkueena – ja joukkueelle.

 

Viimeinen kolmannes käyntiin Kuopiosta

 

Nyt edessä on kauden viimeinen rutistus, kun kolmas ja viimeinen ottelukierros on edessä. Viimeinen kolmannes potkaistaan käyntiin samoin kuin koko kausi: vierasottelulla Kuopiossa. Huhtikuussa pisteet jaettiin JJK:n hienon loppuminuuttien nousun ansiosta 2-2-lukemin, mutta edellisessä kohtaamisessa KuPS pöllytti Kettupaitoja rumin lukemin, Nyt Kuopioon lähdetään kasvojen pesu mielessä.

– Nyt on revanssin paikka, kotona tuli niin rumasti kuokkaan. Ja ylipäänsä, eihän kukaan jyväskyläläinen halua hävitä kuopiolaisille.

– Meidän pitää löytää jälleen se yhtenäinen pelaaminen, johon euro-otteluissa varsinkin Stabaekia vastaan pystyimme. KuPS-ottelut ovat olleet viime aikoina melkoisen tapahtumarikkaita, kun on välillä tuntunut, että jokainen hyökkäys päättyy maaliin. Nyt lähdemme hakemaan yhtenäistä puolustuspelaamista – vasta sitten voimme lähteä hyökkäämään. Kun puolustaa hyvin, niin hyökkäyskin toimii.