JJK:ssa panostetaan nuorten pelaajien kehitykseen

25.05.2017

2017-05-19_jjk-vps_0001

JJK haluaa kehittää jatkossa vielä entistäkin enemmän ja parempia pelaajia.

JJK-perhe koostuu kolmesta eri organisaatiosta: edustusjoukkueesta vastaava JJK Keski-Suomi Oy, juniori-ikäluokista C-nuoriin asti vastaava JJK Juniorit Ry sekä näiden välillä B-nuorista, A-nuorista ja reservijoukkue Villiketuista vastaava JJK Jyväskylä Ry.

Jyväskylä Ry:n alaisissa joukkueissa pelaavat ovat siis B-juniori-ikäisiä ja sitä vanhempia eli tällä kaudella vuonna 2001 ja aiemmin syntyneitä pelaajia. Myös Kakkosta pelaava Villikettu-joukkue koostuu omista nuorista – sekä 2001-1997-syntyneistä vielä juniori-ikäisistä pelaajista että muutamasta vuonna 1996 syntyneestä, viime kauden jälkeen A-nuorista yli-ikäiseksi kasvaneesta pelaajasta.

JJK:n strategiana on saada kehitettyä edustusjoukkueen runko omista kasvateista ja koko pelaajapolku nuorimmista juniori-ikäluokista edustusjoukkueeseen asti halutaankin tehdä mahdollisimman laadukkaaksi.

Tälläkin hetkellä valtaosa Veikkausliigassa pelaavan edustusjoukkueen pelaajista on omia kasvatteja, lisäksi useita JJK-kasvatteja on muissa liigaseuroissa ja jo Suomen rajojen ulkopuolellakin – viimeisimpänä ilouutisena tällä viikolla saatiin kuulla vuonna 2001-syntyneen kettukasvatti Oskari Sallisen siirrosta Hollannin pääsarjaseura FC Groningenin riveihin.

Panostus organisaatioon

Jyväskylä Ry:llä ei käytännössä ole tähän kauteen asti ollut omia työntekijöitä, vaan se on tukeutunut niin edustusjoukkueen kuin junioreidenkin organisaatioiden palveluihin ja työntekijöihin. Nyt kaudelle 2017 Jyväskylä Ry:n omaa organisaatiota on vahvistettu ja se on saanut ensimmäiset omat työntekijänsä.

Hallinnollisella puolella toiminnanjohtajana toimii Timo Soininen ja toimistosihteerinä Anne Soininen. Urheilullisella puolella on Janne Korhonen valmennuskoordinaattorina ja Niklas Virtanen fysiikkavalmennuksen tukena. Mika Marttinen seurakoordinaattorina toimii linkkinä hallinnollisen ja urheilullisen puolen välillä.

Marttinen sekä A. Soininen ovat päätoimisia, muuta osatoimisia: Korhonen toimii myös edustusjoukkueen mukana, T.Soininen taas junioripuolella, Virtanen puolestaan Palloliiton Keski-Suomen valmennuskeskuksessa.

JJK:ssa on haluttu jo pidemmän aikaa panostaa pelaajien kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja strategiaksi on valittu omien pelaajien kasvattaminen edustusjoukkueen rungoksi. Kokonaisvaltainen kehittyminen edellyttää panostamista eri osa-alueisiin: valmennuslinjan yhtenäistäminen, fysiikkavalmennus, henkinen valmennus ja eri osa-alueiden koordinointi. Eri alueet ovat eri ihmisten vastuulla – myös henkiseen valmennukseen ollaan tekemässä panostuksia.

Korhonen on ollut jo usean vuoden ajan mukana edustusjoukkueen ja vanhimpien juniori-ikäluokkien maalivahtivalmentajana ja myös nuorempien juniorien valmennuksessa – tällä kaudella JJK 03-joukkueen valmentajana. Nyt Korhonen myös koordinoi pelaajaliikennettä Jyväskylä Ry:n joukkueiden välillä ja vastaa osaltaan valmennuslinjan yhtenäistämisestä.

Jyväskylä Ry:n alaisten joukkueiden päivittäisestä fysiikkavalmennuksesta vastaa viime vuosien tapaan edustusjoukkueenkin fysiikkavalmentaja Antti Luhta. Luhdan apuna toimii nyt Virtanen, jonka vastuulla on ensisijaisesti loukkaantuneiden pelaajien kanssa toimiminen – Virtanen suunnittelee loukkaantuneille pelaajille yksilölliset ohjeet kuntouttavaan harjoitteluun. Lisäksi Virtanen on mukana koulujen aamuharjoituksissa, jotka ovat tärkeä osa nuorten harjoittelua lukukauden aikana. Virtanen on koulutukseltaan fysioterapeutti ja toiminut aiemmin JJK:ssa B-nuorten valmentajana.

Edustusjoukkueessa toiminnan tukena on jo parin kauden ajan ollut Firstbeatin mittalaitteisto, jonka avulla harjoituksissa esimerkiksi seurataan pelaajien rasitusta. Firstbeatin laitteet ovat nyt myös Jyväskylä Ry:n joukkueiden käytössä. JJK:lla on omassa käytössään myös laajempi testauslaitteisto, jonka avulla voidaan testata muun muassa pelaajien nopeutta ja havainnointikykyä.

Marttinen toimii tällä kaudella myös toisena Villikettujen valmentajana yhdessä Sami Mustalammen kanssa. Marttinen vastaa pelaajien kokonaisvaltaisen kehittymisen eri osa-alueiden yhteensovittamisesta – esimerkiksi auttaen pelaajia harjoittelun ja opiskelun tai työnteon yhdistämisessä. Marttisella on monen vuoden tausta niin nuorten pelaajien valmentamisesta kuin lukion opinto-ohjaajan työstäkin.

tp-47-villiketut-kakkonen-20170511

Villiketut Kakkosessa TP-47:n vieraana Haaparannassa.

Villiketut omilla nuorilla Kakkosessa

Villiketut pelaavat lähes täysin omista nuorista koostuvalla joukkueella: valtaosa pelaajista on omia A- ja B-juniori-ikäisiä. Lisäksi mukana on muutamia viime kauden jälkeen nuorten peleistä yli-ikäiseksi kasvaneita omia kasvatteja sekä edustusjoukkueen pelaajia.

Villiketut hakivat kaudella 2016 nousua Kolmosesta Kakkoseen jääden kuitenkin lohkossaan toiseksi PK-37:n taaksen. Paikka Kakkoseen avautui kuitenkin tämän vuoden puolella, kun YPA joutui hakeutumaan konkurssiin ja luopumaan näin omasta sarjapaikastaan ja täydennysmenettelyn mukaisesti paikkaa tarjottiin Villiketuille.

Villikettuja valmentavat Mustalampi ja Marttinen ovat olleen mukana JJK:n nuorten pelaajien valmennuksessa usean vuoden ajan. Joukkueeseen on koottu laaja rinki lupaavia Kettupaitoja 2001-1996-ikäluokista ja osin samat pelaajat pelaavat myös A-nuorten SM-sarjaa Antti Neuvosen valmentamaan A-nuorten joukkueen mukana.

B-nuoret kahdessa sarjassa

B-nuorissa pelaavat tällä kaudella vuosina 2000-01 syntyneiden ikäluokat. JJK:n B-nuorten rinkiin kuuluu tällä kaudella kolmisenkymmentä pelaajaa ja nuoret pelaavat kahdessa sarjassa: valtakunnallisessa B17-nuorten Ykkösessä B-lohkossa sekä alueellisessa B17-nuorten Kakkosessa. Kakkosen otteluissa nähdään mukana myös JJK 02-joukkueen pelaajia, jotka pääasiallisesti pelaavat oman ikäluokkansa sarjana toimivassa Puolen Suomen Liigassa.

B-nuorten suurta rinkiä valmennetaan kolmen valmentajan voimin: Ykkösen osalta valmennusvastuun jakavat Mikko Manninen ja Basam Elfadl, Kakkosen osuudesta vastaa Santtu Purokuru. Korhonen on valmentajien apuna koordinoimassa pelaajaliikennettä etenkin Kakkosen ottelukokoonpanojen osalta, joissa on mukana pelaajia niin B-nuorista kuin 02-ikäluokastakin.

b17-ykkonen-jjk-pepo-ips-20170513

Valmentajat Manninen ja Elfadl ohjeistamassa Jesse Pasasta voitokkaassa B-nuorten Ykkösen ottelussa PEPO/IPS-yjta vastaan.

Akatemiatoiminta

JJK:ssa ollaan käynnistämässä myös akatemiatoimintaa. Sen merkeissä nuorten, erityisen lupaavien pelaajien kanssa tehdään akatemiasopimus, jonka myötä nuorille esimerkiksi räätälöidään erityisen tarkka, jaksottainen kehityssuunnitelma sisältäen niin varsinaisen harjoittelun suunnittelua kuin esimerkiksi kokonaisrasitusmäärän tarkkaa seuraamistakin.

Tällaisia ovat oman ikäluokkansa maajoukkuetason pelaajat, joilla on vahva halu harjoitella ja kehittyä. JJK:n oman organisaation pelaajat ovat etusijalla, mutt pelaajia tarkkaillaan myös muualta Keski-Suomesta sekä muualta Suomesta.

Ensimmäinen sopimusvuosi on mahdollista U15-ikäluokassa ja sopimuksen kesto on aina kolme vuotta.

Lauantaina 27.5. klo 17 alkaen Harjulla nähdään seuraavan kerran Veikkausliiga-ottelussa runsaasti kettukasvatteja – paitsi JJK:n myös vastapuolen paidassa: Ilveksen riveissä tällä kaudella ovat Iiro Järvinen, Aleksis Lehtonen ja Eero Tamminen sekä Tampereelta A-juniori-ikäisenä JJK:hon saapunut ja sittemmin takaisin Pirkanmaalle siirtynyt Antto Hilska.

Muista myös edullinen tuplalippu lauantain Ilves- ja ensi keskiviikn KuPS-otteluihin – löydät sen sivun oikean laidan Osta lippuja!-painikkeen kautta!

JJK - ILVES LA 27.5.