JJK:n pelit jatkuvat maanantaina Käpylän Pallon vieraana

28.07.2023

JJK kohtaa 17. kierroksen ottelussaan toisen sarjanousijan, kun se matkustaa Käpylän Pallon vieraaksi Brahen Kentälle hieman poikkeuksellisesti maanantai-iltana. Molemmat joukkueet kaipaavat kipeästi paluuta pistekantaan.

JJK ja maanantain vastustaja KäPa ovat valahtaneet viime kierrosten aikana sarjataulukon alempaan päähän ja löytyvät tällä hetkellä taulukosta sijoilta 10 ja 11, kotijoukkue pisteen verran JJK:ta edellä. Sarjanousijoiden kesä on ollut vaikea ja molempien edellinen voittopeli pelattiin samana päivänä 17.6., kun JJK kaatoi kotonaan Jaron ja KäPa puolestaan JäPS:n. Tuon jälkeen kettulauma on onnistunut saalistamaan kaksi tasapelipistettä ja helsinkiläismiehistö yhden.

Käpylän Pallon miehistö kuuluu sarjan nuorimpiin ja koostuu pitkälti omista kasvateista. Viime kaudella nuori joukkue nappasi A-lohkon voiton ehkä pienoisena yllättäjänä aivan JIPPO:n nenän edestä. Nousu ratkesi lopulta vasta nousukarsinnan päätöspelissä Joensuussa. JIPPO:lle olisi riittänyt tasapeli, mutta niin vaan KäPa kairasi vieraskentältä 0-1-voiton ja nousun Ykköseen.

Nousukauden paras maalintekijä, 16 osumaa viimeistellyt Kristian Yli-Hietanen lähti kauden jälkeen hakemaan läpimurtoa Veikkausliigasta, mutta vastuun jäätyä lopulta vähäiseksi Hakassa, palasi mies takaisin mustapaitoihin siirtoikkunan auettua. Yli-Hietanen onnistuikin heti paluuottelussaan maalinteossa kahdesti minkä turvin joukkue nousi tasoihin SJK Akatemiaa vastaan. KäPa on päästänyt sarjassa selvästi eniten maaleja (39 maalia 16 ottelussa), mutta vastaavasti myös tehoja on löytynyt. Parhaana maalintekijänä on kunnostautunut PEPO:sta saapunut keskuspuolustaja Roope Huhtala viidellä osumallaan. Joukkueen tekemät maalit ovat jakautuneet kuitenkin peräti 13 pelaajan kesken.

Toukokuussa joukkueiden kohdatessa Harjulla JJK taipui 1-2-tappioon. Edellisestä kohtaamisesta olikin ehtinyt kulua peräti 17 vuotta. Kotijoukkue JJK aloitti ottelun vahvasti halliten ensimmäistä jaksoa selvästi ja suoraviivaisesti hyökäten. Vierasjoukkue ei päässyt ensimmäisen nelivitosen aikana juurikaan murtamaan kettujen puolustusta. JJK siirtyikin ansaitusti 1-0-johtoon 12. minuutilla 18-vuotiaan Shirman Osson iskettyä ensimmäisen maalinsa Ykkösessä. Mikko Manninen lähetti pystysyötön oikeaa laitaa pitkin nousseelle Roope Salolle, joka keskitti maalille. Toppareiden väliin oikea-aikaisen juoksun tehnyt Osso kurkotti vitosen viivan tuntumasta palloon siirtäen JJK:n ottelussa johtoon.

Vierailija KäPa sai lisää puhtia tekemiseensä noustuaan vajaan tunnin paikkeilla tasoihin, kun aiemmin kovan tärskyn saanut Juho Luoma joutui jättämään kentän ja kettulauma ei ehtinyt heti pelin jatkuttua kerättyä rivejään menetettyään yllättäen kapteeninsa. Sivurajan jälkitilanteessa taka-alueelle vapaaksi unohtunut Aaro Soiniemi pääsi näin tuikkaamaan pallon lähes tyhjään maaliin.

Hyvin palloa liikutellut KäPa pääsi vielä viimeistelemään käsivirheen seurauksena voitto-osuman pilkulta, kun 77. minuuttia oli pelattu. Pallo kopsahti kulmapotkutilanteessa Antti Åkea käteen ja puolustaja sai tilanteesta pelin toisen varoituksensa. Näin Kettupaidat taistelivat viimeisen vartin verran vajaalla ja vierailija vei lopulta pisteet mukanaan. Samalla katkesi JJK:n lähes kolmen vuoden mittaiseksi venynyt tappioton putki kotikentällä.

JJK:n viimeinen kuukausi on ollut tuloksellisesti vaikea ja se hakee kuumeisesti paluuta takaisin pistekantaan neljän tappiollisen ottelun jälkeen. Edellisen kerran se kartutti pistesaldoaan tasapelillä KPV:tä vastaan kesäkuun lopussa. Pelillinen ilme on ollut läpi kauden hyvä, mutta tulostaululle asti se ei ole esitystään saanut vietyä. Maalinteon kanssa alkukaudesta tuskastelun jälkeen tehoja on alkanut syntyä, mutta vastaavasti taas omassa päässä tehdyt virheet ovat maksaneet kalliisti.

Viime kierroksella Toni Lehtisen miehistöllä oli Helsingin vierailullaan matkassa myös rutkasti epäonnea, sillä kaksi käsivirheestä tuomittua rankkaria olivat kovia ja osittain epäselviäkin tuomioita ja käytännössä ratkaisivat pelin HIFK:ta vastaan. Etenkin toinen HIFK:lle vihelletty pilkku herätti paljon polemiikkia, sillä Arjan Goljahanpoorin käsivirheestä saama keltainen kortti johti samalla myös pelikieltoon korttitilin täytyttyä. Toinen jakso osoitti kuitenkin ettei JJK-leirissä ole päät painuneet vaan kettumiehistö taisteli viime sekuntiin asti ja onnistuikin nousemaan 3-0-tilanteesta lopulta maalin päähän Eetu Venäläisen ja Oskar Pihlajan osumilla.

KäPa – JJK || ma 31.7.23 klo 18:30 || Brahen Kenttä, Helsinki

Ottelu on katsottavissa tuttuun tapaan Ruutu+ palvelussa klo 18:20 alkaen.