JJK:lta Valkeakoskella ehjä esitys – Kauden avausvoitto ansaitusti takataskuun!

10.06.2018

JJK nappasi lauantaina Valkeakoskella FC Hakan kustannuksella kauden ensimmäisen täyden kolmen pisteen pottinsa!

JJK lähti Ykkösen kauden seitsemänteen kohtaamiseen FC Hakaa vastaan kokoonpanolla, jossa ei suuria yllätyksiä nähty. Loistavan sisääntulon edustusjoukkueeseen parissa edellisessä ottelussa tehnyt, vasta 16-vuotias toppari Väinö Vehkonen, jatkoi puolustuslinjassa. Kokeneemmalta puolelta Tomi Petrescu teki paluun kokoonpanoon muutaman pelin poissaolon jälkeen. Ilves-yhteistyön kautta vahvistuksia ei lauantaina mukana ollut.

Ennen vierasreissua JJK-leiristä oli kuulutettu ehjän 90-minuuttisen perään. Jokaisessa aiemmassa ottelussa kettulaumalta oli nähty vahvoja esityksiä ajoittain, mutta vastineeksi oli nähty mustempia hetkiä, joista vastustajat olivat rokottaneet armottomasti.

Lauantaina JJK aloitti ottelun vahvasti. Ensimmäiset 10 minuuttia JJK vyörytti varsinkin laitojen kautta. Vasempana laitapuolustajana pelannut Honar Abdi teki ensimmäisellä puoliajalla useita vahvoja nousuja ja hänen kauttaan JJK rakenteli suuren osan hyökkäyksistään.

Toppari-lupaus Väinö Vehkosen päätä ei ole paljoa huimannut ensimmäisissä miesten Ykkösen otteluissa.. (Kuva JJK-HIFK ottelusta 1. kesäkuuta)

Alkuhetkien jälkeen myös kotijoukkue Haka sai pelinsä rullaamaan, mutta JJK-puolustus varjeli omaa boksiaan erinomaisesti. Useita kulmapotkuja kotijoukkue kuitenkin sai, mutta ne eivät suurempia sydämentykytyksiä aiheuttaneet.

Joka tapauksessa ensimmäisen puoliajan vaarallisin paikka nähtiin lopulta JJK-maalivahti Aati Riihimäen maalilla. Tilanteessa FC Haka keskitti oikealta laidalta ja keskikenttämies Tuomas Lähdesmäki laukoi volleysta. Laukaus epäonnistui osittain, mutta pallo pomppasi tekonurmesta JJK-veskari Riihimäen yli – nuori toppari Vehkonen kuitenkin kerkesi siivoamaan pallon maaliviivalta.

Ensimmäisen puoliajan lopulla JJK sai pari erinomaista vastahyökkäystä, mutta viimeiset murtavat syötöt jäivät Haka-pelaajien ulottuville. Tauolle mentiin lukemissa 0-0.

Tomi Petresculta nähtiin upea paluu kehiin pienen vamman jälkeen..

Usein tällä kaudella JJK:n otteluissa on nähty maaleja heti avausminuuteilla. Kun tällä kertaa ensimmäinen puolikas oli päättynyt maalittomasti, korjasti kettulauma asian toisella puolikkaalla. Toisen puoliajan alku oli JJK:lta railakas, ja mikä hienointa, tuotti se kaksi kaunista osumaa!

Alle neljä minuuttia puoliaikaa oli pelattu, kun JJK rakenteli nopeasti pelatun vapaapotkun jälkeen pitkän hyökkäyksen. Sen päätteeksi Saku Leppänen, Patrik Alaharjula ja Tomi Petrescu liikuttivat palloa nopeilla kosketuksilla, kunnes Petrescu vippasi pelivälineen Haka-puolustuslinjan selustaan. Ensimmäisenä pallon perään ehti Leppänen, joka liukui kuulan verkkoon ohi Haka-maalivahti Aati Marttisen. Perjantaina 23-vuotissynttäreitään juhlinut Leppänen pääsi siis tuulettamaan JJK:n 0-1 osumaa. Keskikenttämiehelle osuma oli kauden toinen.

Saku Leppänen iski kauden toisen osumansa..

Eikä Leppäsen 0-1 johtomaalista ehtinyt kulua kymmentä minuuttiakaan, kun Honar Abdi katkaisi Haka-hyökkäyksen oman 16-alueen rajalla. Aatu Manninen pukkasi irtopallon Petresculle, joka pisti nippuun parikin Haka-pelaajaa. Päästyään keskiviivan yli Petrescu levitti laitaan Alaharjulalle, joka syötti pallon takaisin juoksuaan jatkaneelle Petresculle. Lopulta Petrescu täräytti maanuoliaisen 16-rajalta Haka-maalin alanurkkaan! 0-2 johto kettupaidoille.

0-2 johtoasemassa JJK tiivisti pelaamistaan onnistuneesti, eikä Haka saanut tuhannen taalan paikkoja luotua koko viimeisen puolituntisen aikana. 65. peliminuutilla Haka sai kulmapotkusta hyvän laukauksen aikaiseksi, mutta Riihimäki torjui pallon väljemmille vesille. Vaihdosta kentälle tullut ex-JJK Antto Hilska kokeili muutaman kerran, mutta laukaukset olivat liian kesyjä nuoren JJK-veskarin yllättämiseksi.

JJK:n puolustuslinja, viimeisenä lukkona maalivahti Aati Riihimäki, pitivät oman maalin koskemattomana..

JJK sen sijaan oli lähellä komistella numeroita ottelun loppupuolella. 76. peliminuutilla Mikko Manninen ja laitapakki Jarkko Heimonen juonivat pallon oikealta laidalta rangaistuspilkun tuntumaan, ja vaihdosta kehiin tullut keskikenttämies Eeli Liukkonen täräytti vastapalloon. Pallo kilahti ylärimaan ja siitä Haka-puolustajan selkään vierien lopulta päätyrajasta yli. Näin lähellä siis FF Jaroa vastaan osuneen 18-vuotiaan Liukkosen uran toinen Ykkösen maali.

Ottelun lopun JJK puolusti varmuudella ja sai myös kelloa kulutettua hyvällä pallonhallintapelaamisella. Pillin viheltäessä pääsi JJK tuulettamaan kauden ensimmäistä kolmen pisteen pottia, ja ansaitusti! Ehjää 90-minuuttista kaivattiin, ja Valkeakoskella päästiin ainakin todella lähelle sitä.

Aati Riihimäelle ottelu oli ensimmäinen nollapeli Ykkösen tasolla. Ottelun lopussa nähtiin myös iloinen hetki, kun loukkaantumisesta toipunut Severi Vielma sai ensimmäiset minuuttinsa JJK-puolustuslinjassa tällä kaudella.

Tästä on loistavaa jatkaa kohti seuraavaa kotiottelua, joka pelataan lauantaina 16.6. Kello 18:30 Harjulla käynnistyvään otteluun vieraaksi saapuu mainiosti kautensa aloittanut sarjanousija, AC Kajaani.

Alla vielä ottelun maalit videon muodossa. Ja tosiaan, toisin kuin ottelun selostaja ja JJK:n sosiaalinen media ensin erehtyivät, ensimmäisen maalin viimeistelee Leppänen eikä Alaharjula.

FC Haka - JJK 0-2 (0-0)

0-1 49' Saku Leppänen

0-2 56' Tomi Petrescu

JJK:n avauskokoonpano: Aati Riihimäki (mv); Jarkko Heimonen, Felix Gustavsson, Väinö Vehkonen, Honar Abdi; Tommi Kari (C, 58 min), Saku Leppänen, Aatu Manninen (87 min), Mikko Manninen, Tomi Petrescu (67 min); Patrik Alaharjula.

Vaihdossa: Jere Pyhäranta (mv), Nooa Laine (58 min), Eeli Liukkonen (67 min), Sami Nissinen, Severi Vielma (87 min).