”JJK taklaa vastustajan Zetaisin!”

17.07.2012

FK Zetaa ei pidä aliarvioida.

FK Zeta pisti suurseura Glasgow Rangersinkin koville muutama vuosi sitten UEFA Champions’ Leaguen puolella. (Kuva: CG-Fudbal.com)


JJK – FK Zeta 19.7.2012 (UEFA Europa League toinen karsintakierros 2012-2013)

JJK:n legendaarinen menestystaival eurokentillä jatkuu torstaina Harjun ELY-stadionilla. Kettupaitojen vastustajaksi asettuu FK Zeta Golubovci Montenegrosta. JJK:lla on hyvät mahdollisuudet voittaa ottelupari ja edetä UEFA Europa Leaguen kolmannelle karsintakierrokselle.

 

FK Zeta sijoittui viime kaudella Montenegron pääsarjassa kolmanneksi. Joukkue on keski-iältään nuori, mutta sen odotetaan jälleen taistelevan sarjan kolmannesta sijasta Buducnostin ja Rudarin takana. UEFA Europa Leaguen ensimmäisellä karsintakierroksella Zeta tiputti jatkosta armenialaisen Pyunik Yerevanin. Pyunik oli Zetalle otollinen vastustaja sillä vuoden 2010 Armenian mestari on heikentynyt merkittävästi. Pyunikin avauskokoonpano joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa oli ikärakenteeltaan erikoinen, sillä joukkueen keski-ikä oli hädin tuskin 20 vuotta vaikka kentällä oli myös 39-vuotias laitapuolustaja Sargis Hovsepyan. Kahdeksan Pyunikin avauksen pelaajista oli syntynyt vuosina 1993-1995.

 

Zeta hyökkäsi molemmissa Pyunik-otteluissa vastustajaansa harvemmin, mutta onnistui vastaiskuissaan tehokkaasti. Todennäköisesti myös Harjulla Zeta vetäytyy omalle alueelleen ja pyrkii riistojen jälkeen hyökkäämään nopeasti ja suoraviivaisesti. Slaavilaisille joukkueille tyypillisesti Zetalla on kaksi hyökkääjää, joista toinen on pitkä target-kärki ja toinen nopeampi pelaaja, joka pyrkii juoksemaan pystypalloihin linjan taakse. Target-kärjen roolissa pelannee joko Petar Orlandic tai Ivan Knezevic. Alemman kärjen roolissa Pyunik-otteluissa pelasi vasta 16-vuotias Aleksandar Boljevic. Zetan viime kausien tärkein pelaaja Zarko Korac ei pelannut ensimmäisellä karsintakierroksella. Korac on iskenyt kahden viime kauden aikana Montenegron sarjassa yhteensä huikeat 40 maalia. Tähän otteluun Korac saa pelilupa-asiansa kuntoon ja ottaa luultavasti heti paikkansa avauksessa.

 

Ensimmäisessä Pyunik-ottelussa Zeta ryhmittyi 4-4-1-1 ja toisessa 4-3-3 muodostelmaan. Luultavasti joukkue palaa nyt avausosan taktiikkaan. Joukkueen kokeneimmat pelaajat löytyvät keskialueelta. Zetan kapteeni on 27-vuotias Goran Burzanovic. Oikeajalkainen pelintekijä on melko taitava, omaa hyvän laukauksen ja pystyy tempokuljetuksiin. Kapteeni pyrkii antamaan keskeltä murtavia syöttöjä linjan taakse nopealle Boljevicille tai vaihtoehtoisesti Burzanovic nousee itse taustalta target-kärjen pudottamiin palloihin. Burzanovicin ohella on huomioita vasen laitalinkki Balza Bozovic, joka antaa vasemmalta puolelta vaarallisia erikoistilanteita. Pyunkia vastaan Zeta pelasi yhdellä puolustuslinjaa suojaavalla keskikenttäpelaajalla, joten linjan edessä on hyvin tilaa sisään leikkaaville JJK:n laitalinkeille.

 

Zetan selvästi heikoin osa-alue on puolustus. Paljon viime kaudella pelannut toppari Miroslav Kaluderovic oli Pyunik-otteluista sivussa, joten joukkueen toppariparin muodostavat vasta 17-vuotias Igor Vujacic ja vain 180-senttiä pitkä Ivan Novovic. Ensimmäisessä Pyunik-pelissä vasempana laitapuolustaja pelasi normaalisti laitalinkkinä esiintyvä Boris Dosljak, joka nousee innokkaasti vastaiskuihin mukaan. Dosljakin puolustuspelaaminen on yksi JJK: n mahdollinen paikka iskeä. Zetan puolustuslinja ei pelaa erityisen synkronoidusti ja pelaajien väleissä on runsaasti tilaa mihin ajoittaa pystyjuoksuja. JJK pystyy todennäköisesti luomaan kotiottelussaan lukuisia laadukkaita maalintekopaikkoja. Viime kausina Zetan ykkösmaalivahdin paikkaa suvereenisti hallinnut Sasa Ivanovic oli sivussa Pyunik-otteluista. Zetan maalissa pelasi 23-vuotias Milos Bulatovic, joka on kahtena edellisenä kautena vartioinut joukkueen maalia yhteensä kuudessa sarjaottelussa. Zeta pelaa kotiottelunsa vain muutaman sadan katsojan edessä, joten Harjun pauhaava kotiyleisö pystyy antamaan ylimääräistä painetta kokemattomalle maalivahdille.

 

Zetan oma sarjakausi käynnistyy vasta elokuun puolivälissä, joten rankasta otteluohjelmasta huolimatta JJK hyötyy paremmasta pelituntumasta. Erikoistilanteet nousevat otteluparissa merkittävään osaan. Hyökkäyspään erikoistilanteissa JJK:n täytyy pystyä Babatunde Wusun johdolla antamaan painetta Zetan kokemattomalle toppariparille ja maalivahdille. Toisaalta Zeta iski ensimmäisellä karsintakierroksella kaksi erikoistilannemaalia, joten JJK:n täytyy huolellisesti merkata joukkueen pitkät pelaajat. Luultavasti JJK on joukkueista fyysisesti vahvempi, joten kotikentällä JJK:n täytyy pelata kovaa ja tehdä Zetan nuorten pelaajien olo epävarmaksi. Zeta saapuu Harjulle Montenegron lähes 40 asteen helteestä, joten viileämmässä ilmassa pelaaminen voi olla joukkueelle psyykkisesti epämukavaa.

 

JJK on joukkueista parempi ja kotikentällään ottelun suosikki. JJK:lla on suomalaisista UEFA Europa Leaguen osallistuvista joukkueista parhaat mahdollisuudet edetä kolmannelle karsintakierrokselle. Joukkue tarvitsee kuitenkin hyvän tuloksen kotikentältään.

 

Europeleissä kotietu on normaalia sarjaottelua suurempi, sillä tutkimusten mukaan kotiedun suuruus korreloi suoraan yleisön määrään ja äänenkäyttöön. Nyt kaikilla on henkilökohtainen mahdollisuus auttaa Kettupaitoja tekemään historiaa sillä jokainen torstaina Harjulle saapuva katsoja nostaa JJK:n voiton todennäköisyyttä.

 

Täyden katsomon edessä ottelun todennäköisyysarvio JJK 53%, tasapeli 25% ja FK Zeta 22%.

 

UEFA Europa Leaguen toiselle kierrokselle tiensä selvittänyt JJK kohtaa montenegrolaisen FK Zetan torstaina 19.7. klo 19:00 Harjun ELY-stadionilla Jyväskylässä. Liput kätevästi Lippupalvelun verkkopalvelusta klikkaamalla tästä – tervetuloa!

 

Waari

Waari on pitkän linjan pelimies, kaukokatseinen komistus, jalkapallokenttien jalo tulkitsija ja alati aktiivinen analyytikko. Lisäksi hän on JJK:n osakas ja wallan hullaantunut JJK:n kypsistä otteista europeleissä.