JJK taipui viime hetken maalilla sarjakärki Gnistanille

09.07.2023

Harjun lauantai-illassa nähtiin maalirikas, värikäs ja tunteellinenkin taisto, kun sarjakärki Gnistan vei pisteet lukemin 2-3. Ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa nähty 18-vuotias hyökkääjä Eetu Venäläinen kiitti vastuusta ja iski JJK:n molemmat osumat.

Vaikka huippuiskussa oleva ja kokeneita nimimiehiä vilisevä Gnistan lähti lauantain otteluun selvänä suosikkina, on JJK juurikin yksi niistä harvoista joukkueista, joka on tällä kaudella aiemminkin laittanut yhä tappioitta sarjan kärjessä porskuttavan helsinkiläismiehistön tiukoille. Näin kävi myös lauantaina Harjulla suurilukuisen kotiyleisön edessä.

Kotijoukkue JJK lähti otteluun hyvällä jalalla ja esitti etenkin ensimmäisen tunnin verran kauden parhainta peliään. Tekonurmialustalla lähes koko kauden toistaiseksi pelanneella vierasjoukkueella oli puolestaan käynnistymisvaikeuksia sateen kastelemalla Harjun sametilla, eikä se saanut juurikaan luotua todellista uhkaa yksittäisiä väläytyksiä lukuun ottamatta ennen tunnin paikkeilla tekemiään vaihtoja.

JJK saa otteluun salama-alun, kun ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon nostettu Eetu Venäläinen on kärppänä paikalla, katkoo Gnistan-vahti Jiri Kosken avauksen ja laittaa pallon tyhjään maaliin, kun vasta alle viisi minuuttia on pelattu. Maalin jälkeen vierasjoukkue hallitsee näennäisesti peliä, mutta ei pääse murtautumaan JJK:n puolustuksen läpi tekopaikoille.

Gnistanin ensimmäisen jakson paras paikka aukeaa vanhalla kotikentällään 10 vuoden tauon jälkeen pelaavalle Eero Markkaselle, joka pääsee yrittämään kulmapotkutilanteessa ystävänsä Ville Viljalan yllättämistä. Viljala on kuitenkin hereillä ja torjuu Markkasen etukulmaa kohti pomppivan vedon.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen JJK pistää puolestaan uuden vaihteen silmään ja alkaa vyörytellä toinen toistaan vaarallisempia hyökkäyksiä kohti Kosken vartioimaa maalia.

34. minuutilla Gnistan-puolustukselle läpi ottelun harmaita hiuksia aiheuttanut Venäläinen on lähellä tehdä jo illan toisensa, kun mies pääsee jälleen riistämään pelivälineen huolimattomasti pelanneen puolustuksen vuoksi ja sujauttaa sen jo ohi Kosken kohti maalia. Jean Mabindan jalat käyvät kuitenkin riittävän nopeasti ja laitapuolustaja ehtii viime hetkellä pelastamaan tilanteen, ennen kuin pallo vierii yli maaliviivan.

JJK:n hyvä paine jatkuu seuraavien minuuttien ajan ja Gnistanilla on täysi työ pitää lukemat yhdessä nollassa. 39. minuutilla Arjan Goljahanpoor pääsee puskemaan erittäin vaarallisesti Lari Liukkosen lähettämään kulmaan, mutta Koski onnistuu torjumaan pallon aivan maaliviivalta. Jatkotilanteessa Liukkonen kokeilee vielä itse suoraan paluupalloon vasurillaan, Koski nappaa kuitenkin laukaukseen syliinsä.

Toisella jaksolla JJK jatkaa siitä mihin ensimmäisellä jaksolla jäi. Tatu Hoffren katkoo Konsta Rasimuksen purun ja nostaa sen takaisin ykkösellä Oskar Pihlajalle. Pihlaja harhauttaa ja laukoo vasurillaan, mutta puolustus pääsee laukauksen tielle. Pallo päätyy täysin vapaaksi unohtuneelle Venäläiselle, joka ei lähde heti laukomaan vaan kiertää maltilla puolustuksen ja laukoo pallon matalana tarkasti takakulmaan vieden JJK:n kotiyleisön suureksi riemuksi jo 2-0-johtoon illan toisella osumallaan.

Parin minuutin päästä vierasjoukkueen puolustuslinjassa sorrutaan jälleen huolimattomaan pelaamiseen. Roope Salo pääsee syötönkatkoon ja kokeilee laittaa pallon ohi kauas maaliltaan vastaan tulleen Kosken. Yritys napsahtaa kuitenkin maalivahtia rintaan ja kimpoaa takaisin Salolle, jonka uusi yritys karkaa lopulta selvästi yli maalin.

53. minuutilla Salo pääsee jälleen syötönkatkoon ja pelaa pallon nopeasti kohti Gnistan päätyä kirmaavalle Goljahanpoorille oikealle. Goljahanpoor syöttää takaviistoon ja Salon laukaus kolahtaa tolpasta takaisin kentälle.

Gnistanin selvitettyä JJK:n paineen se alkaa saada itsekin virtaa suorittamiensa vaihtojen myötä. Vaihdosta vain hetkeä aiemmin sisään tullut Kasperi Liikonen pääsee lopulta kuin varkain kaventamaan lukemat 2-1 Markkasen tarjoilusta, käytännössä ensikosketuksellaan.

Kavennusosuman ja vaihtojen myötä Gnistan ottaa pikku hiljaa otteen pelistä itselleen. Kentällä alkaa myös näkyä joukkueiden välinen ero sarjataulukossa, kun 18 maalia yhteensä jo mättänyt Gnistanin hyökkäyskolmikko painaa päälle tuoreiden jalkojen avustuksella. Siipirikkoisena otteluun lähtenyt JJK ei pysty vastaamaan vaihtopenkiltä samanlaisella kokemuksella ja vierasjoukkue rynnistää väkisin rinnalle ja ohitse.

Gnistanin tasoitusosumassa on mukana myös onnea, sillä se painuu lopulta puolustuksen kautta maaliin, kun vartin verran on pelaamatta. Lopullisen niitin iskee kukas muu kuin Harjun oma poika Markkanen, joka viimeistelee tarkasti aivan tolpan juureen. Mies ei kuitenkaan vanhan kotiyleisönsä edessä maaliaan tuuleta.

Varsinaisen peliajan täyttyessä JJK:n päävalmentaja Toni Lehtinen suoritti vielä hyökkäävän vaihdon ja kentälle pääsi kirmaamaan jo 24 maalia tällä kaudella B-nuorten sarjassa viimeistellyt 17-vuotias Lauri Rutanen. Ottelu oli samalla Rutasen debyytti Ykkösessä.

Tappiosta huolimatta JJK esitti lauantaina kenties kauden parastaan ja tehtyjen maalien arvoa nostaa vielä se seikka, että pelaamassaan 12:sta Ykkösen ottelussa Gnistan oli päästänyt ennen lauantain kohtaamista vain viisi maalia, joista ainoastaan kaksi oli mennyt huippukautta keltapaitaisten maalilla pelaavan JJK-kasvatti Kosken taakse. Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä ja maalit ovat laiha lohtu, kun ennakkoon ajateltuna kaikkein vaikeimmasta vastustajasta olikin täydet pisteet tarjolla vielä vartti ennen pelin loppua.

Seuraavan kerran pisteitä on tarjolla heti ensi lauantaina, kun Harjulla vierailee niin sanotussa kuuden pisteen ottelussa toinen sarjanousija SalPa Salosta. Ottelun ennakkoliput ovat nyt myynnissä sivun oikean reunan JJK Shopissa.