JJK kaatoi sarjakärki KPV:n! – Tällä kertaa rangaistuspotkut varmasti verkkoon

27.06.2018

JJK nappasi mahtavan kauden ensimmäisen kotivoiton, kun sarjakärki KPV kaatui Saku Leppäsen kahdella osumalla lukemin 2-0 (1-0)!

JJK kohtasi tiistai-iltana toista kertaa tällä kaudella kotikentällä Kokkolan KPV:n. Ensimmäisen kerran joukkueet olivat olleet vastakkain kauden avauksessa huhtikuun lopulla, jolloin pelattiin Viitaniemen tekonurmella. Tuolloin pisteet tasattiin maalittoman tasapelin jälkeen, kun JJK oli epäonnistunut kahdessa rangaistuspotkussa. Molemmat yritykset oli torjunut KPV:n ykkösmaalivahti, vielä viime kaudella JJK:ssa pelannut Teppo Marttinen.

Tiistain otteluun lähdettiin KPV:n johtaessa sarjaa, kun taas JJK oli sarjajumbona; kettupaitojen kauden ensimmäinen kotivoitto odotti yhä itseään. JJK:n kokoonpanossa ei tällä kertaa ollut mukana Ilves-lainapelaajia. Vielä viime hetkellä kokoonpanoon tuli muutos, kun Honar Abdi jäi flunssaisena sivuun. Näin ollen laitapuolustajina aloittivat Jarkko Heimonen ja täyteen pelikuntoon viime aikoina toipunut Severi Vielma. 15-vuotias Nooa Laine aloitti laitapelaajan tontilla, kun Tomi Petrescu oli sivussa.

Heti pelin alkuminuuteilla kävi selväksi, ettei JJK tule kumartelemaan sarjan voittajasuosikkia. Ottelun alussa JJK loi hyvin painetta KPV-päätyyn ja sai useita kulmapotkuja, joista ei kuitenkaan sen vaarallisempaa uhkaa Teppo Marttisen maalille syntynyt.

Kettupaitojen taisteluilme oli tiistaina kohdillaan; tässä pallosta taistelevat JJK:n Patrik Alaharjula ja KPV:n Ville Koskimaa..

Ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen myös KPV sai luotua ensimmäiset hyökkäyksensä. Kertaalleen JJK-veskari Aati Riihimäki joutui venymään parhaimpaansa, jotta sai torjuttua etukulmaan suuntautuneen yllättävän laukauksen yli rajoista. Ottelun 17. minuutilla JJK onnistui rakentelemaan hienon hyökkäyksen, joka johti rangaistuspotkuun. KPV:n prässätessä ylhäältä Riihimäki avasi maalipotkun suoraan keskiviivan tuntumaan, jossa kärkipelaaja Patrik Alaharjula voitti ilmataistelun. Alaharjula pudotti pallon Mikko Manniselle, joka vapautti kapteeni Tommi Karin juoksuun. Kari käänsi pallon takaviistoon. Tilanteeseen nousseella Jarkko Heimosella riitti vielä maltti harhauttaa eteen liukunut KPV-puolustaja, joka kaatoi Heimosen. Rangaistuspotku.

Jo kahdesti aiemmin tällä kaudella rangaistuspilkulta osunut Saku Leppänen sijoitti pallon keskelle maalia. Kolmas kerta toden sanoo, joten vihdoin JJK sai pistettyä pallon pilkulta Marttisen selän taakse tällä kaudella.

Marttinen aavistaa, Leppänen niittaa pallon keskelle, JJK 1-0 johtoon..

JJK:n mentyä johtoon KPV sai pallollisen hallinnan itselleen. Paljon JJK-valmennuksen painottama ehjä puolustaminen kuitenkin piti Harjulla tiistaina paikkansa. JJK pakotti KPV:n pelaamisen laidoille ja sieltä tulleet keskitykset JJK:n topparipari Felix GustavssonVäinö Vehkonen selvitti. Jälleen kerran yleisö pystyi vain ihmettelemään, kuinka rauhallisesti 16-vuotias, tällä kaudella ensimmäiset aikuisten pelinsä pelannut Vehkonen puolustuspäässä katkoi hyökkäyksiä ja avasi peliä.

Tauolle mentiin kettupaitojen 1-0 johdossa.

Toinen puoliaika noudatteli ensimmäisen puoliajan lopun kaavaa. KPV hallitsi palloa, ja JJK prässäsi maltillisesti. Viimeisellä kolmanneksella, 25-30 metriä omasta maalista, JJK puolusti tarkasti, eikä KPV:ltä löytynyt aseita puolustussumpun hajottamiseksi. Puoliajan edetessä KPV turvautui vaihtoihin, joilla pyrittiin lisäämään pääpeliuhkaa JJK:n boksiin. Kentälle tuli muun muassa 2-metrinen Henri Myntti, joka kykenee pelaamaan niin kärkipelaajana kuin topparina.

Muutaman ensimmäisen puoliajan tilanteita vaarallisemman hässäkän KPV jatkuvalla keskittämisellään saikin aikaiseksi. Ensin Riihimäki venyi paraatipelastukseen jalkoinensa. Kertaalleen Ykkösen maalipörssiä vuosikausia hallinnut Kalle Multanen pääsi kokeilemaan aivan maalin edustalta, mutta pallo leijaili taivaan tuuliin.

Aati Riihimäki oli mies paikallaan tiistaina. Uran toinen nollapeli Ykkösessä..

Ottelun lähestyessä loppuaan JJK pääsi selkeämpiin syötönkatkoihin jo keskialueella ja sitä myöten vastahyökkäyksiin. 80 minuuttia oli pelattu, kun kettupaidat tulivat oikean laidan kautta. Useita kertoja ottelussa rikottu Mikko Manninen kaadettiin jälleen ja sivuvapaapotkua asettui antamaan Leppänen. Tällä kertaa Myntti teutaroi puolustussuuntaan, mutta erotuomarin mielestä väärin ottein. Hän repi Gustavssonin nurin ja Leppänen pääsi asettumaan jälleen rangaistuspilkulle. Tällä kertaa pallo vasempaan kulmaan ja JJK 2-0 johtoon. Samalla Leppäselle jo kauden viides osuma ja Ykkösen maalitilaston kakkossija.

JJK:n mentyä johtoon alkoi KPV:n usko pisteisiin hiipua, sillä viimeiset 10 minuuttia pelailtiin tasaisissa merkeissä. Kun loppuvihellys soitti erotuomarin pillistä, pääsivät kettupaidat tuulettamaan vihdoin kauden ensimmäistä voittoa kotiviheriöllä. Tuuletuksissa vapautui ymmärrettävästi suuri määrä tunnetta, sillä niin moni tasainen ottelu tällä kaudella on kääntynyt tappiolliseksi, kuten edellisottelu AC Oulun vieraana lisäajalla.

Toki loppuvihellystä odotellessa nähtiin yksi erityisen iloinen hetki, kun Jasin Abahassine tuli kentälle 86. peliminuutilla. Näin vast’ikään sopimuksen solminut, pitkän kuntoutuksen läpi käynyt ”Jaska” sai ensiminuuttinsa viheriöllä tällä kaudella.

Ykkösen debyyttinsä ottelussa teki myös puolustaja Sami Nissinen, joka korvasti laitapuolustajan tontilla uurastaneen Severi Vielman ottelun 63. peliminuutilla. Hyvänä pääpelaajana Nissinen hoitikin loistavasti tonttinsa KPV:n keskitysmyllyssä.

Ottelun jälkeen päävalmentaja Janne Korhonen korosti positiivisen asenteen merkitystä. Muun muassa sitä Abahassine tuo kettupaitoihin..

Kauaa JJK ei luonnollisesti voi ensimmäisen kotivoiton tyytyväisyyden tunteessa kieriä, sillä ottelut jatkuvat jo perjantaina! Vieraaksi saapuu Klubi 04 eli HJK:n reservijoukkue. Kauden ensimmäisessä joukkueiden välisessä kohtaamisessa JJK hävisi Helsingissä 2-1. Nyt kettupaidat ovat kuitenkin paljon valmiimpia kohtaamaan nuoret, nopeat ja taitavat helsinkiläislupaukset, sillä niin tiiviiltä muun muassa puolustuspeli KPV:tä vastaan näytti.

JJK-Klubi 04 perjantaina 29.6. klo 18:30 Harjun Stadionilla!

Alla vielä maalikooste sekä kuvakooste tiistai-illan KPV-ottelusta.

JJK-KPV 2-0 (1-0)

1-0 18' Saku Leppänen

2-0 82' Saku Leppänen

JJK:n avauskokoonpano: Aati Riihimäki (mv); Jarkko Heimonen, Felix Gustavsson, Väinö Vehkonen, Severi Vielma (63 min); Tommi Kari (C), Aatu Manninen, Nooa Laine, Mikko Manninen (86 min), Nooa Laine (73 min); Patrik Alaharjula.

Vaihdossa: Ilari Pääkkönen (mv), Sami Nissinen (63 min), Mikko Ala-Porkkunen (73 min), Jasin Abahassine (86 min), Settyslas Loutelamio, Eeli Liukkonen.