JJK jäi ilman pisteitä maanantai-illan kamppailussa

01.08.2023
Kuva: Manu Manninen pelasi uransa 100. Ykkösen ottelun (📸 Kalevi Hämäläinen)

JJK joutui palaamaan tyhjin käsin Helsingin vierailultaan, kun tehokkaasti maaleja pitkin kautta iskenyt KäPa jatkoi maalitehtailujaan kettujen kustannuksella ja vei kohtaamisen selvin 4-0-lukemin.

Ottelun alku on molemmilta joukkueilta vähän sekavaa peliä, mutta JJK pitää palloa pääasiassa KäPa:n kenttäpuoliskolla. Kumpikaan ei kuitenkaan esitä mitään huippuvaarallista ensimmäisen kympin aikana. Sarjataulukon häntäpäähän viime kierroksilla valahtanut kotijoukkue on onnistunut pitkin kautta hyvin maalinteossa, mutta on vastaavasti myös päästänyt paljon maaleja omaan verkkoonsa. Maanantaina se onnistuu parantamaan jälkimmäisellä osa-alueella ja jättää kettulauman tyhjin käsin.

JJK:n otteluun valmistautumista varjosti hieman joukkuetta HIFK-pelistä asti kiusannut flunssa-aalto, mutta sairastuvalta saatiin myös iloisia uutisia, kun Mikko ”Manu” Manninen oli kuntoutunut kesäkuun Jaro-pelissä saamastaan vammasta ja pääsi pelaamaan uransa sadannen Ykkösen ottelun. Vartin pelin kohdalla nähtiinkin todennäköisesti JJK:n paras paikka koko ottelussa, kun hyökkääjän roolissa pelannut Manu löytää hienosti Roope Salon laidalta. Salo jatkaa takaisin keskeltä puolustajien läpi porhaltavalle Manulle, joka pujottelee itsensä lopulta kaksin KäPa-maalia ensimmäistä kertaa vartioineen Maxim Zhukin kanssa. Ukrainalaisvahti ehtii kuitenkin nostaa kätensä pallon tielle ja esittää haamupelastuksen.

Jakson edetessä myös KäPa rakentelee pari kolme hyökkäystä edeten aina rankkarialueelle asti. Pariin kertaan mustapaidat menevät myös nurin boksissa, mutta erotuomari ei näe protestoinnista huolimatta tilanteissa rikettä vaan antaa pelin jatkua. JJK on kuitenkin ensimmäisen jakson kuluessa ottelun aktiivisempi ja hallitsevampi osapuoli ja luo huomattavasti enemmän uhkaa vastustajansa maalille, maalinteossa kuitenkaan onnistumatta.

31. minuutilla ukrainalaisvahti venyttää jälleen kätensä kettujen maalintekoyrityksen väliin. Tällä kertaa laukojana on Oskar Pihlaja, joka kokeilee kaukaa. Zhuk torjuu pomppivan vedon kulmaksi. Muutaman minuutin päästä Pihlaja pääsee jälleen nopean hyökkäyksen päätteeksi hyvään vetopaikkaan, mutta kuin ihmeen kaupalla Zhuk saa kentän pintaan jo kaaduttuaankin vielä jalkansa laukausta peittämään eikä paluupalloon tälläävä Joel Pasanenkaan saa palloa maaliin asti vaan laukaus kilpistyy puolustukseen.

Vajaan 40 minuutin kohdalla, kesken JJK:n painostusjakson kotijoukkue kuitenkin pääsee iskemään maalin täysin puskista. JJK:lle tuomittu sivurajaheitto hyökkäyspäässä epäonnistuu, kun sateen kastelema pallo lipeää näpeistä ja KäPa pääsee katkoon keskialueella. Joonas Kekarainen lähtee nopeaan vastaiskuun vasenta laitaa ja tarjoilee nappikeskityksen taka-alueelle nousseelle Kristian Yli-Hietaselle, joka puskee kotijoukkueen johtoon.

Toinen jakso käynnistyy JJK:n osalta pirteästi, kun Pihlaja prässää pelivälineen itselleen ylhäällä ja laukoo tulisesti. Zhuk pitää kuitenkin joukkuettaan pystyssä ja saa jälleen sen verran sormiaan vedon tielle, että takanurkkaa kohti suuntautunut veto painuu ohi vasemman takatolpan juurelta.

52. minuutilla KäPa yrittää toistaa ensimmäiseen maaliinsa johtaneen kuvion, tällä kertaa keskitys lähtee oikealta ja Yli-Hietanen kyttää vasemmalla takatolpalla. Antti Åke pääsee kuitenkin sen verran häiritsemään, ettei mies pääse vapaasti puskemaan ja Viljala on hereillä jatkotilanteessa estäen maalintekoyrityksen reboundista.

JJK jatkoi tasoitusosuman hakemista ja vielä tunnin kohdalle asti näyttikin, että kettulauma pystyisi ottelun jopa kääntämään itselleen. JJK:n tehottomuus omissa paikoissaan ja lopulta kotijoukkueen 68. minuutilla syntynyt 2-0-osuma katkaisi kuitenkin kirivaiheen ja askel muuttui pettymyksen myötä raskaammaksi. KäPa sai puolestaan maalista lisää virtaa ja alkoi rakennella omia hyökkäyksiään kohti kettumaalia. Kulmapotkutilanteessa syntyy lopulta myös tulosta, kun Jonne Porkka liukuu palloon, mutta kopsauttaa samalla kaveria jaloille ja pallo viedään pilkulle. Marius Söderbäck siirtää kotijoukkueen täplältä jo ratkaisevaan 3-0-johtoon tarkalla vedolla. Söderbäck osuu vielä toistamiseen kymmenisen minuuttia ennen loppua ja sinetöi loppunumeroiksi tylyt 4-0.

Kettuleirissä päästään nyt hetkeksi vetämään happea ja sen jälkeen katseet käännetäänkin kohti seuraavan kierroksen ottelua, kun 10.8. vastassa on vieraskentällä TPS. Elokuussa pelataan vielä kolmesti Harjulla ja syyskuun alussa reissataan Pietarsaareen. Jatkosarja mukaan lukien kautta on siis jäljellä kymmenen ottelun verran.