JJK haastaa sarjan ennakkosuosikki JIPPO:n kärkitaistelussa

24.07.2020

JJK saa lauantaina pelattavassa kauden kuudennessa ottelussaan vieraita Joensuusta, kun se isännöi klo 17 alkavassa kamppailussa Ykköseen nousua tavoittelevaa sarjan ennakkosuosikkia JIPPO:a. Otteluisäntänä kamppailussa toimii Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK. Ottelu on samalla Punainen kortti rasismille -ottelu, jonka alussa näytetään punakorttia rasismille ja muulle syrjinnälle.

Vuonna 2001 perustettu joensuulaisseura JIPPO on ehtinyt parikymmenvuotisen seurahistoriansa aikana kohdata kotijoukkue JJK:n useampaan otteeseen niin Kakkosessa, Ykkösessä kuin Suomen Cupissakin. Tilastojen valossa Kettupaidat ovat hallinneet otteluita, sillä 17 kohtaamisesta JIPPO on onnistunut nappaamaan vain kaksi voittoa ja suurin osa on päättynyt JJK:n voittoon. Edellisen kerran seurat pelasivat samalla sarjatasolla kaudella 2014, kun JJK oli hakemassa Miesten Ykkösestä uutta nousua oman kylän pojilla pudottuaan edelliskauden päätteeksi ensimmäiseltä viisiitiltään Veikkausliigasta. Vanhasta ”JIPPO ei tipu koskaan” sananparresta huolimatta joensuulaiset olivat puolestaan tuolloin matkalla alaspäin, pudoten kaudeksi 2015 Kakkoseen ja seuraavalla kaudella Kolmoseen saakka. Niin JJK kuin vierailija JIPPO ovat siis molemmat hakeneet lähivuosina vauhtia Kolmosesta ja rakentavat nyt molemmat uutta nousua ylöspäin.

Siinä missä Kettupaidat ovat juuri nousseet Kakkoseen ja pyrkivät ylöspäin maltilla, joensuulaiset taistelivat tosissaan sarjanoususta Ykköseen jo viime kaudella. Kakkosen A-lohkossa kaksi edellistä vuotta pelanneet joensuulaiset ylsivät viime vuonna 13 kuukauden mittaiseen tappiottomaan putkeen ja pysyivät tiukasti mikkeliläisseura MP:n kannassa syksyyn asti, mutta syksyn tullen MP marssi kuitenkin suvereeniin sarjavoittoon ja varmisti sarjanousunsa Ykköseen jo ennen nousukarsintasarjaa. JIPPO jäi siis vielä nuolemaan näppejään nousutaistelussa, vaikka kauden 2018 kolmossija paranikin pykälän verran.

Joona Itkonen kohtasi edustusjoukkueen debyyttikaudellaan 2014 JIPPO:n Harjulla

Vierasjoukkuetta luotsaa toista kauttaan Jussi Leppälahti, jonka alaisuudessa joukkueen menestys on paljolti perustunut hyvin organisoituun puolustuspeliin ja tällä kaudella tehojakin on alkanut löytyä. Joensuuhun rakennetun uuden jalkapallohallin myötä merkittävästi parantuneet talviharjoitteluolosuhteet ovat olleet varsin tervetullut lisä ja tulosta onkin tullut mm. keväällä pelatussa Suomen Cupissa. JIPPO on nousua tavoitellessaan satsannut tämän kauden joukkueeseensa ja vahvistanut miehistöään muutamalla tärkeällä palasella. Joensuulaisten puolustuspäässä vahvan toppariparin muodostavat Antti Åke yhdessä KTP-kapteeninakin tunnetun Topi Pasin kanssa. Alakerrasta löytyy myös Veikkausliigamitaleita SJK:n riveissä voittanut ja seuran toiminnanjohtajanakin toimiva Timo ”Tinke” Tahvanainen. Neljässä pelaamassaan ottelussa JIPPO onkin päästänyt vain yhden maalin, sarjan kakkospaikkaa pitävän Herculeksen vieraana Oulussa. Hyökkäyspäähän tehoja ovat tuoneet KuPS:ssa vietettyjen vuosien jälkeen Joensuuhun paluun tehneet vasta 21-vuotiaat veljekset Jere ja Joona Hiltunen, joista jälkimmäinen onkin kunnostautunut tällä kaudella maalinteossa iskien viimeisessä kolmessa ottelussa peräti kuusi häkkiä, mikä on valtaosa joukkueen kaiken kaikkiaan tekemästä kahdeksasta maalista.

Jyväskyläläisittäin mielenkiintoisin nimi vierasjoukkueen riveissä on kuitenkin JJK-kasvatti Aleksis Lehtonen, joka teki läpimurtonsa B-juniori-ikäisenä JJK:n edustusjoukkueen keskikentällä Ykkösen kaudella 2014. Vasta 22 vuoden iästään huolimatta Lehtonen on ehtinyt JJK:sta lähdettyään edustaa viime vuosina menestyneitä Veikkausliigaseuroja SJK:ta ja Ilvestä. Viime kaudella Lehtonen edusti Mikkelin Pallo-Kissoja Kakkosessa ja iski yhteensä yhdeksän osumaa. Joensuulaisten riveissä Lehtonen aloitti niinikään vahvasti ollen talvella pelatussa Kakkosen Cupissa joukkueensa paras maalintekijä.

Aleksis Lehtonen iski 2014 kaudella molemmissa Harjulla pelatuissa otteluissa maalit JIPPO:n verkkoon

JIPPO aloitti kauden sarjakärjessä ilman tappioita kolmella voitolla ja yhdellä tasapelillä, mutta kokkolalaisjalkapallossa esiintyneen koronavirusepäilyn vuoksi siirretystä GBK-kamppailusta johtuen joensuulaiset ovat nyt tipahtaneet ainakin väliaikaisesti sarjataulukossa sijalle kolme.

Basam Elfadlin ja aisaparinsa Sakari Holopaisen luotsaama JJK nousi puolestaan viime sunnuntaisella JBK-voitollaan sarjakärkeen ja jatkaa niinikään yhä tappioitta. JJK aloitti viime kierroksen ottelunsa Pietarsaaressa vahvasti ja omalle tyylilleen uskollisesti liikuttaen palloa mieheltä toiselle varmasti ja vauhdikkaasti, jättäen kotijoukkueen aseettomaksi.
Ensimmäinen osuma syntyi, kun Rasmus Ervasti tarjoili vasemmasta laidasta taka-alueella kytänneelle Mikko Manniselle nappikeskityksen, jonka mies pommitti suoraan ilmasta maalin perukoille. Toisesta osumasta vastasi jo kauden viidennen maalinsa iskenyt Robin Saastamoinen, joka pujotteli taidolla ja hieman onnellakin puolustajien välistä itsensä maalivahdin kanssa nokikkain ja sijoitti pelivälineen varmasti oikeaan alakulmaan. Kauaa ei ehtinyt peli vanheta 0-2 -osuman jälkeen, kun kovaan maalivireeseen viime otteluissa äitynyt Manninen pääsi katkoon keskialueella ja nosti pallon nopeasti n. 30 metristä yli ulkona maaliltaan olleen JBK-vahti Joakim Lönnqvistin. 0-3 osuma oli Manniselle jo neljäs kolmessa viimeisessä pelissä.

Toisen jakson alkuun kotijoukkue JBK teki triplavaihdon ja marssitti kentälle lisää kokoa ja voimaa. Pelin luonne muuttuikin fyysisemmäksi ja pienikokoisimmilla Kettupaidoilla oli aika ajoin vaikeuksia vastata kotijoukkueen paineeseen. JBK kirikin lopulta tunnin kohdalla syntyneen kavennusosuman jälkeen lähes rinnalle Kettupaitojen lisäajalla tekemällä epäonnisella omalla maalilla, mutta pelin päätösvihellys keskeytti lopulta kotijoukkueen kirin ja JJK vei täydet pisteet mukanaan Jyväskylään.

Päävalmentaja Elfadl odottaa innolla paluuta Harjun sametille parin viikon tauon jälkeen.

– Joukkueen valmistautuminen otteluun on sujunut hyvin ja kaikin puolin on siistiä päästä taas pelaamaan Harjulle kotiyleisön eteen, kun kauden aloitus venähti ja normaalisti tässä heinäkuun lopulla kotiotteluita olisi takana jo enemmänkin. Viime peli Pietarsaaressa oli meille hyvä osoitus siitä mihin me parhaimmillaan pystytään, mutta samalla myös siitä, että välillä voittojen eteen pitää myös laittaa tosissaan työhaalarit päälle ja kaivaa se sieltä väkisin. Lauantaina nähdään kentällä kaksi joukkuetta, joista kumpikaan ei halua kärsiä sitä ensimmäistä tappiotaan tällä kaudella, mikä tuo varmasti omat tunteensa ja mausteensa peliin, Elfadl ennakoi.

JJK ja JIPPO kohtasivat siis edellisen kerran Harjulla vajaa kuusi vuotta sitten syyskuussa 2014, jolloin JIPPO:n verkkoon maalit iskivät sekä Mikko Manninen että tällä kaudella siis vierasjoukkueen paidassa vanhalle kotikentälleen palaava Aleksis Lehtonen. Tälläkin kertaa lähdetään taistelemaan siitä, että tilastot eivät valehtele ja pisteet jäävät Harjun sametille.

Maalinteossa viime otteluissa kunnostautunut Manninen JIPPO:a vastaan Harjulla kesäkuussa 2014

Harjun katsojakapasiteetti on voimassa olevien, yleisötapahtumia koskevien rajoitusten vuoksi rajallinen ja lauantain JJK – JIPPO ottelussa siitä on käytössä maksimissaan 1 500 paikkaa. Harjulle rakennetaan tätä ottelua varten kolme erillistä 500 katsojaa vetävää lohkoa, joilla on kaikilla omat sisäänkäyntinsä ja palvelunsa. Sisäänkäynti tapahtuu lauantaina siis tuttuun tapaan kahdesta Ihantolantien puoleisesta portista sekä tarvittaessa avattavasta ns. kaupungin puoleisesta kolmosportista. Luethan muuttuneet yleisöohjeet huolellisesti täällä ja noudatat stadionilla turvavälejä sekä huolehdit yleisestä hygieniasta.

Ostamalla lippusi ennakkoon osoitteessa jjk.fi varmistat sisäänpääsysi ja vähennämme yhdessä portille syntyviä jonoja ennen ottelun alkua.

 

Mikäli et pääse paikalle Harjun stadionille, Kettupaitojen kaikki kauden 2020 kotiottelut näytetään KSML.fi -sivustolla maksuttomina suorina lähetyksinä. JJK TV:n otteluiden tuotannosta vastaa Lebbiz Productions ja ilmaiset lähetykset tarjoaa yhteistyökumppanimme SportFINI, joka näyttää Kettupaitojen pelit myös omalla sivustollaan.

JJK:n tämän kauden kotiottelulähetykset selostaa todellinen selostajalegenda Tapio ”Tapsa” Suominen. Tämän mahdollistaa yhteistyökumppanimme ProSolve.

 

JJK-JIPPO -ottelun Facebook- tapahtuman löydät tästä.