Jälleen yksi maalin tappio – Pisteet pysyivät Tammisaaressa EIF:n voittaessa 2-1

08.07.2018

JJK kärsi Tammisaaressa kauden viidennen yhden maalin tappion, kun EIF piti pisteet voittamalla 2-1 (0-0).

Kuva ottelusta JJK-EIF 13. toukokuuta. Joukkueet kohtaavat vielä kolmannenkin kerran tällä kaudella eli Harjun Stadionilla 9. syyskuuta..

Tiivis ottelutahti jatkui JJK:n osalta lauantaina. Kolmen kotiottelun putki oli päättynyt keskiviikkona, ja nyt oli vuorossa vierasreissu Tammisaareen. Kyseessä oli JJK:n ja EIF:n kauden toinen kohtaaminen. Ensimmäinen oli nähty toukokuussa Harjulla. Tuolloin maaleja iskettiin avauspuoliajalla vuorotahtiin, ja lopulta ottelu päättyi tasalukemiin 2-2 (2-2).

Lauantain otteluun JJK:n valmennus oli myllännyt kokoonpanoa reilulla kädellä kolmeen edellisotteluun verrattuna, osittain varmasti tiiviin pelitahdin pakottamana. Lisäksi kapteeni Tommi Kari oli sivussa varoitustilin täyttymisen vuoksi. Sen sijaan mukana oli yhteistyöseura Ilveksestä kerran Veikkausliigassa tällä kaudella maalannut 18-vuotias hyökkääjä, Niklas Jokelainen. Jokelainen on lisäksi tyrkyllä U19-poikien EM-kisoihin Suomen joukkueeseen. Niinpä kettupaidat aloittivat ottelun ryhmityksellä, josta löytyi kaksi selvää kärkipelaajaa; Jokelainen sekä Patrik Alaharjula. Tämä johti siihen, että keskikentän keskustassa nähtiin vain kaksi pelaajaa, Aatu Manninen ja Saku Leppänen, kettupaidoille tyypillisen keskikentän kolmikon sijaan. Puolustuslinjasta Felix Gustavsson oli lepovuorossa aloittaen vaihtopenkillä, joten ensimmäistä kertaa tällä kaudella toppariparina toimi Severi Vielma – Väinö Vehkonen.

Kuvassa Janne Korhoselta ohjeita saava Severi Vielma pelasi ensimmäistä kertaa tällä kaudella topparin tontilla avauskokoonpanossa..

Kulunut ilmaisu ”jalat jäivät bussiin” piti paikkansa myös Tammisaaressa, sillä ottelun alku oli vain kerran kuluneella kaudella hävinnen EIF:n hallintaa. Ensimmäisen todella vaarallisen maalipaikan kotijoukkue sai ottelun 7. minuutilla, kun Hanson Boakai ajoi sisään laidalta ja syötti maalin eteen. Viidessä metrissä vapaana oli Akseli Ollila, mutta Vielma ehti peittämään ja kimmokkeen selvitti maalivahti Aati Riihimäki. 14. peliminuutilla EIF tuli jälleen oikean laitansa ja vikkelän Boakain avulla boksiin. Parin seinäsyötön jälkeen Boakai pääsi tökkäämään lähietäisyydeltä, mutta Riihimäki esitti komean reaktiotorjunnan. Heti perään EIF:n Riku Selander pelattiin puolittaiseen läpiajoon hyvällä läpisyötöllä keskialueelta, mutta jälleen Riihimäki otti yhden tyylikkään torjunnan.

Kun Riihimäki oli pitänyt joukkueensa pystyssä alkuhetket, heräsi muukin kettulauma pikku hiljaa. Ottelun ensimmäisellä puoliajalla ensimmäisen 20-minuuttisen jälkeen mentiin tasatahtia. EIF:n alkupyörityksen jälkeen ensimmäisen puoliajan parhaat maalintekopaikat nähtiin puolen tunnin kohdilla. 32. peliminuutilla EIF:n isokokoinen kärkipelaaja Etchu Tabe laukoi 16-rajalta, mutta Riihimäki torjui kudin maalinsa yli.

Aati Riihimäki piti ensimmäisellä puoliajalla JJK:n maalin koskemattomana – muutamasta EIF:n huippupaikasta huolimatta..

35. peliminuutilla puolestaan JJK rakenteli ensimmäisen puoliajan parhaan tilanteensa. Mikko Manninen pääsi vastaiskuun oikealta laidalta, pelasi seinän Patrik Alaharjulan kanssa ja eteni aina muutamien metrien päähän maalista. Lopulta Manninen syötti takaisin maalin eteen, mutta Alaharjula ei aivan yltänyt liukumaan palloa tyhjänä ammottavaan verkkoon.

-Alku oltiin selvästi jäljessä, EIF tuli todella vahvasti peliin. Meidän jätkät oli aika isolla kuormalla liikkeellä, keskiviikon Jaro-kamppailu näkyi ja söi terävyyttä, myönsi ottelun jälkeisessä haastattelussa päävalmentaja Janne Korhonen.

Joka tapauksessa tauolle mentiin keskiviikkoisen JJK-FF Jaro -matsin tapaan maalittomissa tasalukemissa.

Myös ottelun toisen 45-minuuttisen alku noudatti valitettavan paljon JJK:n edellisen ottelun kulkua, eli maalittoman ensimmäisen puoliajan jälkeen vastustaja aloitti maalinteon toisen puoliskon ensiminuuteilla. 48. peliminuutti oli käynnissä, kun Ville Sevon rynnisti EIF:n oikealta laidalta, syötti keskustaan ja läpi ottelun vaarallisesti häärinyt Boakai pommitti JJK-maalin tolppaan. Heti perään pallo keskitettiin uudelleen boksiin, ja kun laitapuolustaja Jarkko Heimonen repi EIF-pelaajaa paidasta, osoitti erotuomari Jesse Salo epäröimättä rangaistuspotkua. Pallon pilkulta verkkoon ja EIF:n 1-0 johtoon pamautti 18-vuotias Ollila.

EIF-JJK ottelussa nähtiin lauantaina kaksi rangaistuspotkua, kuten nähtiin Harjullakin joukkueiden kohdatessa. Kuvassa valmistaudutaan JJK:n rangaistuspotkuun 13. toukokuuta – pallon verkkoon ampui tuolloinkin Saku Leppänen.

Avausmaalin jälkeen EIF:n hurjin hyökkäysinto tyrehtyi. JJK pääsi hallitsemaan pidempiä jaksoja kuin ottelun ensimmäisellä puoliajalla. 57. peliminuutilla Samu Suoraniemi rynnisti Riihimäen pitkän avauksen perään ja harhautteli tiensä aina EIF:n boksiin, mutta laukaus karkasi maalin etukulmasta yli. Laitapuolustajana tällä kaudella pääosin pelannut Suoraniemi hääri lauantaina keskikentän laidalla, kun muun muassa Nooa Laine ja Tomi Petrescu olivat sivussa.

60. peliminuutilla Boakai oli jälleen pahanteossa JJK-boksin rajalla ja laukoi, mutta Riihimäki venyi vaivoin pallon kulmapotkuksi. 72. minuutilla vuorostaan JJK:lla oli loistava paikka tasoitukseen kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta Vielman laukaus blokattiin. 79. minuutilla JJK tuli mainiosti vasemmalta laidalta Honar Abdin kautta. Lopulta Mikko Manninen syötti maalin edustalle tavoitellen Jokelaista, mutta EIF-puolustus liukui palloon ensimmäisenä. Seuranneesta kulmapotkusta vielä Aatu Manninen pääsi avoimeen vetopaikkaan, mutta laukaus nousi maalin yli. Ja vielä perään 81. peliminuutilla Mikko Manninen pääsi puolittaiseen läpiajoon Väinö Vehkosen komeasta syötöstä. Manninen tavoitteli jälleen Jokelaista maalin edestä, mutta toistamiseen EIF-puolustus venyi viime hetkessä väliin.

Mikko Manninen loi kuljetuksillaan JJK:n parhaat tasoituspaikat..

Paikkoja tasoitukseen kettupaidoilla oli siis aivan riittävästi. Mutta valitettavasti hyökkäykset noudattivat liian usein keskiviikon FF Jaro -ottelun kaavaa. Hienoja sommitelmia, hyviä aihioita, mutta viimeisissä ratkaisuissa tiellä oli joko vastustajan puolustajan jalka, tai sitten vedot nousivat yli maalipuiden.

-Saimme lopussa luotua vielä painetta ja paikkoja. Siihen olen tyytyväinen, kaikkemme annettiin, vaikka jalka painoi, päävalmentaja Korhonen totesi ottelun jälkeen.

Kun JJK ei saanut palloa maalipuiden väliin, kävi kuten usein vastaavanlaisissa otteluissa käy, eli EIF sai vastaiskun, josta se iski viimeisen niitin. Hans-Emil Honkasalo voitti kaksinkamppailun, pääsi rynnistämään vapaasti kohti JJK:n 16-aluetta, ja nosti pallon komeasti yli vastaantuloa pohtineen Riihimäen.

JJK sai vihdoin kavennusosuman, kun M. Manninen revittiin nurin boksissa kettupaitojen pitkän rajaheiton jälkeen. Pallon rangaistuspilkulta laukoi maaliin Saku Leppänen, joka nousi Ykkösen maalipörssissä kauden kuudennella osumallaan jaetulle kakkossijalle. Mutta 90+3 peliminuuttia oli EIF:n vieraana auttamatta liian myöhäinen aika avata maalitili. Kotijoukkue piti pisteet lukemin 2-1 (0-0), ja nousi tasaisessa sarjassa sijalle kolme, vain kahden pisteen päähän kärkipaikasta.

Saku Leppänen on ollut JJK:n paras maalintekijä, kun kaudesta on noin puolet pelattuna..

JJK:lle kyseessä oli neljäs ottelu 12 päivään. Nyt kettupaidoilla on edessä kahden viikon tauko ennen seuraavaa ottelua, joka pelataan Kotkassa FC KTP:n vieraana lauantaina 21. heinäkuuta. Lepo tulee tarpeeseen, sillä pienistä vaivoista kärsinyt joukkue on joutunut otteluruuhkassa taistelemaan hyvin kapealla materiaalilla.

-Meillä on nyt viikon loma, saavat kaikki parannella kolhujaan. Sen jälkeen keskitymme KTP-otteluun, tiivisti Janne Korhonen kettujen seuraavan kahden viikon suunnitelmat.

Tällä hetkellä JJK on Ykkösen tasaisessa sarjataulukossa toiseksi viimeisenä. Kolmanneksi viimeisenä oleva FC KTP on kolme pistettä edellä, joten heti tauon jälkeen pelattava ottelu on molemmille todella tärkeä.

Tässä vielä tilastot sekä maalikooste lauantain ottelusta!

EIF-JJK 2-1 (0-0)

1-0 49' Akseli Ollila (rp.)

2-0 82' Hans-Emil Honkasalo

2-1 90+3' Saku Leppänen (rp.)

JJK:n avauskokoonpano: Aati Riihimäki (mv); Honar Abdi, Severi Vielma (C), Väinö Vehkonen, Jarkko Heimonen (62 min); Mikko Manninen, Saku Leppänen, Aatu Manninen (84 min), Samu Suoraniemi (78 min); Niklas Jokelainen, Patrik Alaharjula.

Vaihdossa: Ilari Pääkkönen (mv), Sami Nissinen, Mikko Ala-Porkkunen (78 min), Eeli Liukkonen (84 min), Felix Gustavsson (62 min).