IFK-JJK: Maalirikas tasapeli – Markkaselle hattutemppu!

22.07.2012

Maarianhaminassa nähtiin sunnuntai-iltapäivällä varsin maalirikas ottelu, jonka päätteeksi pisteet jaettiin 3-3-tuloksella. Illan hahmoksi nousi toista liigaotteluaan pelannut Eero Markkanen, joka viimeisteli loistavasti vierasjoukkueen kaikki kolme maalia! IFK:lta maalinteossa onnistuivat Aleksei Kangaskolkka kahdesti ja Petteri Forsell kertaalleen.

Kotijoukkue IFK oli hallitsevampi ensimmäisellä jaksolla ja painosti alusta alkaen. Reilun viiden minuutin jälkeen nähtiin tyly tilanne, kun Samu Nieminen ja Aleksei Kangaskolkka tavoittelivat palloa normaalissa pääpelitilanteessa, jossa Niemisen sormi vääntyi todella ikävän näköisesti sijoiltaan. Nuori toppari kuitenkin vain kävi kentän reunalla paikattavana ja pelasi lopulta ottelun isännän elkein loppuun asti käsi teipattuna.

Kotijoukkueen painostuksessa sai kettukapteeni Janne Korhonen esitellä loistavia torjuntojaan useammankin kerran – muuan muassa aina vaarallinen Petteri Forsell kokeili Korhosen torjuntataitoja ensin 14. minuutilla vedolla ja hetkeä myöhemmin 18. minuutilla vapaapotkusta. Korhonen kuitenkin hoiteli tilanteet varmasti. Ensimmäinen vierasjoukkueen paikka nähtiin puolestaan 22. minuutilla, kun Antto Hilska pääsi hyvään vetopaikkaan. IFK-puolustus kuitenkin blokkasi vedon kulmapotkuksi, jonka seurauksena Tamás Gruborovics puski yli maalin.

36. minuutilla nähtiin IFK:n toistaiseksi vaarallisin paikka, kun toppari Jani Lyyski oli ajautunut JJK-maalin nurkalle aivan avopaikkaan. Korhosen huikea torjunta piti kuitenkin Kettupaitojen maalin vielä koskemattomana. Vajaat viisi minuuttia myöhemmin kotijoukkueen painostus kuitenkin tuotti tulosta. Nieminen peitti hyvin ensimmäisen vedon, mutta kakkospallo ajautui Jarkko Värtölle, joka syötti Kangaskolkalle. Kangaskolkka ei paikastaan erehtynyt, vaan niittasi 1-0-maalin.

Tuskin oli kuitenkaan peli maalin jälkeen ehtinyt alkaa, kun JJK:n illan sankari astui ensimmäisen kerran esiin. Babatunde Wusu näki hyvin boksissa vasta toista liigaotteluaan pelanneen Markkasen ja syötti tälle takaviistoon. Markkanen näytti loistavaa viimeistelytaitoaan ja kuittasi ensimmäisellä liigaosumallaan tilanteeksi 1-1, kun 42 minuuttia oli pelattu! Vielä ennen taukoa Korhonen joutuu kertaalleen kunnon torjuntatöihin – jälleen kiusaajana Forsell. Korhonen kuitenkin torjui tämänkin tilanteen varmasti ja näin tauolle siirryttiin 1-1-tasatuloksessa.

Toiselle puoliajalle JJK tuli aivan uudella ilmeellä ja hallitsi kenttätapahtumia. Jo 46. minuutilla Markkanen pakotti IFK-maalia vartioineen Simon Nurmen torjumaan vedon kulmapotkuksi – tästä IFK kuitenkin selviää. 50. minuutilla Kangaskolkka oli päästä karkaamaan yksin läpi, mutta nurmi teki tepposet ja  hyökkääjä kaatui, eikä tilanteesta seurannut sen suurempaa vaaraa JJK-maalille.

Muutaman minuutin päästä tuo vieraiden toisen puoliajan vahva alku tuo tulosta ja vierasjoukkue – sekä Markkanen – iskee jälleen. Niko Markkulan antaman kulmapotkun jäljiltä Niemisen esityöstä pääsi juuri 21 vuotta täyttänyt JJK-kasvatti puskemaan pallon komeasti ohi Nurmen ja vei näin Kettupaidat ottelussa 1-2-johtoon!

JJK:n johtoon vieneen Markkasen uran toisen liigamaalin jälkeen IFK pääsi vähitellen paremmin peliin mukaan ja tasoittikin pelin 63. minuutilla Petteri Forsellin maalilla. Eräs JJK:n kannalta ottelun iloisimmista hetkistä nähtiin 74. minuutilla, kun vaikeasta alavatsavammastaan toipunut kettuikoni Tuomas Latikka kirmasi kentälle ensimmäistä kertaa sitten viime kauden päättäneen Inter-ottelun! Kangaskolkka teki kuitenkin parhaansa tärvelläkseen JJK-fanien riemun Topin paluusta, sillä heti vaihdon jälkeen kärkimies pääsi jälleen karkaamaan maalintekoon ja vei IFK:n jälleen johtoon, tällä kertaa 3-2-lukemin.

Heti saarelaisten johtomaalin jälkeen nähtiin toisessa päädyssä kyseenalainen tilanne, kun maalipyssy-Markkasen paidassa roikuttiin IFK-boksissa niin, että nuorimies meni nurin. Erotuomari Petteri Karin pilli ei kuitenkaan rangaistuspotkun merkiksi soinut – ja sitten mentiinkin jälleen jo toiseen päähän. IFK sai JJK:n maalille hässäkän, jossa jo tolppaakin kolisteltiin, mutta maaliin ei pallo kuitenkaan vieraiden onneksi uponnut.

Kettupaitojen nuori target-kärkimies ei ollut kuitenkaan sanonut vielä viimeistä sanaansa, vaan Markkanen täydensi hattutemppunsa, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä kolme minuuttia: kuin varkain hän pääsi karkaamaan IFK-puolustukselta ja viimeisteli vuorenvarmasti tilanteeksi 3-3! Näin kookas jyväskyläläisnuorukainen oli esitellyt monipuolisuuttaan tekemällä niin kutsutun täydellisen hattutempun viimeistelemällä maalit sekä molemmilla jaloilla että puskemalla.

Vielä aivan ottelun viime sekunneilla nähtiin tiukkoja tilanteita kotijoukkueen boksissa. Ensin Mikko Innasella on loistopaikka niitata JJK:lle neljäs maali, mutta Nurme veti pidemmän korren. Sitten Innanen sai nilkoilleen potkun, joka kaatoi tämän, mutta Karin pilli ei tästäkään tilanteesta pilkun merkiksi soinut ja näin pisteet jaettiin vauhdikkaan ottelun päätteeksi 3-3-lukemin.

Kettupaidat jatkavat Maarianhaminasta matkaansa Montenegroon, jossa odottaa torstaina UEFA Europa Leaguen toisen karsintakierroksen toinen ja ratkaiseva osaottelu, johon JJK pääsee lähtemään 3-2-johtoasemasta. Liigassa pelit puolestaan jatkuvat viikon päästä sunnuntaina kotiottelulla TPS:aa vastaan.

IFK Mariehamn – JJK 3-3 (Kangaskolkka 40′, 74′, Forsell 63′ – Markkanen 42′, 54′, 87′)

Korhonen; Tapaninen, van Gelderen (90′ Reintam), Nieminen, Markkula (v); Innanen, Gruborovics, Tuomanen, Hilska (v) (74′ Latikka); Wusu (v) (80′ Linjala), Markkanen.