Huippulupaus Oskari Sallinen siirtyy Hollannin pääsarjaseuraan

24.05.2017

Vuonna 2001 syntynyt huippulupaaava keskikenttäpelaaja Oskari Sallinen siirtyy JJK:sta Hollannin pääsarjaseura FC Groningeniin.Sallinen_Oskari_

Sallinen matkaa Hollantiin kesäkuussa ja liittyy FC Groningenin U17-joukkueeseen ja harjoittelee myös U19-joukkueen mukana. Sopimus on ensin vuoden laina ja sen jälkeen Groningenilla on kahden vuoden optio, jonka jatkosta päätetään viimeistään keväällä 2018.

JJK:n kanssa kesäkuussa 16 vuotta täyttävällä Sallisella on sopimus kauden 2018 loppuun asti. JJK saa rahallisen kompensaation lainan alkaessa ja lisää, mikäli optiota jatketaan. Lisäkorvausta tulee, jos Sallinen tekee aikanaan sopimuksen seuran edustusjoukkueen kanssa tai myydään muualle.

”Oke” kuuluu JJK:ssa edustusjoukkueen rinkiin ja on pelannut tällä kaudella A-nuorissa sekä Villikettujen riveissä Kakkosta. Sallinen kuuluu myös ikäluokkansa eli alle 16-vuotiaiden maajoukkueen vakiokalustoon ja toimi viimeisimmällä Minihuuhkajien turnausreissulla myös joukkueen kapteenina.

– Hieno fiilis päästä kokeilemaan kovaan ulkomaiseen jengiin! Puolitoista vuotta sitten käytiin Groningenissa ensimmäisen kerran ja jo silloin jäi tosi hyvä ensivaikutelma, joka sen jälkeen on vain vahvistunut – kaikki siellä ovat olleet todella mukavia, Sallinen kertoo.

Siirto on Salliselle askel lähemmäs tavoitteita uralla – mutta selvää nuorelle miehelle myös on, että oikoteitä huipulle ei ole.

– Ihan pienestä asti on ollut kaksi selvää tavoitetta: haluan päästä pelaamaan ammattilaisena ulkomaille ja A-maajoukkueeseen. Muilta ulkomailla pelaavilta on kuullut jo jonkin verran siitä, mitä arki siellä on ja koko ajan siitä oppii itsekin lisää.

– Työnteko ei pelota: siitähän kaikki lähtee, jos tuloksia haluaa saada aikaan.

oskari-sallinen-groningen-24052017

Oke ja uuden seuran värit (kuva: fcgroningen.nl)

 ”Rohkea ja fiksu pelaaja perheen tärkeällä tuella”

JJK:n talenttivalmentajana Jarkko Jokiranta on ollut paljon tekemisissä ikäluokkansa huippuihin niin JJK:ssa kuin koko Suomen mittakaavassakin kuuluvan Sallisen kanssa.

– Olen tosi iloinen Oken puolesta, että saatiin tämä järjestettyä. Ensimmäisen käynnin ekan treenin aikana marraskuussa 2016 Oke huusi kanssapelaajalle 10 sekunnin jälkeen, että ”press, take right!” Pääskoutti Peter Moltmaker katsoi minuun ja sanoi, että ”ohoh, Jakke, now this is something”. Se kuvastaa Okea: tosi rohkea ja röyhkeäkin kaveri, joka uskaltaa ja osaa heittäytyä täysillä peliin missä vain. Lisäksi Oke on tosi hyvä keskittyjä ja nopea omaksumaan asioita – kaiken kaikkiaan fiksu nuori kaveri.

– Sallisen perhe teki viisi vuotta sitten ratkaisun, että nyt muutetaan Itä-Suomesta Jyväskylään ja poika otettiin tuolloin JJK:n 2000-syntyneiden mukaan pelaamaan. Perheen tuki ja panostus on tässäkin tapauksessa ratkaiseva asia, Jokiranta kiittelee.

Kuten pelaaja itse, myös Jokiranta korostaa työnteon tärkeyttä.

– Oke pääsi tuonne, koska löi itsensä likoon jokaisessa hetkessä viiden vuoden ajan JJK:ssa, oli se sitten JJK:n 01-joukkueen treeni, yläkoulun aamutreeni klo 7:20 Hippoksen alakerrassa, miesten treeni tai maaottelu.

– Lisäksi Oken luonteelle on perusteltua lähteä ulkomaille. Kaikille se ei sovi ja me JJK:ssa tehdään kaikkemme, että myös meidän ympäristö vie pelaajia eteenpäin. Ei me sisältöjen opettamisessa hävitä yhtään JJK:ssa, mutta ympäristö esimerkiksi Groningenissa on hyvin toisenlainen ja motivoi päivästä päivään eri lailla antamaan itsestään ihan kaiken. Uskon että Oke tulee pärjäämään hyvin, jos pysyy kunnossa. Oke osaa kieliä hyvin ja oppii hollantia varmasti aika nopeasti, sekin on iso juttu sopeutumiseen.

tp-47-villiketut-kakkonen-20170507

Kakkosessa Villikettu-paidassa TP-47:n vieraana.

Oken isä Jani Sallinen nostaa esiin etenkin pelaajan itsensä määrätietoisuuden.

– Oke on jo kymmenen vuoden ajan tehnyt määrätietoisesti töitä tavoitteensa eteen, joten tämä on hieno palkinto tehdystä työstä. Oke haluaa katsoa mihin asti kyvyt riittävät ja me parhaamme mukaan kannustetaan, autetaan ja ollaan siinä tukena.

Jokiranta toteaa, että myös JJK:ssa ja kouluympäristössä nuorta lupausta on pystytty tukemaan hyvin.

– Meidän 2000-, 2001-, B-, Villikettu- ja edustusjoukkueiden valmentajille, taustoille ja muille pelaajille sekä esimerkiksi Kilpisen koululle isoa kiitosta, että ovat pystyneet viemään Okea eteenpäin. Kaiken duunin toki Oke on loppujen lopuksi tehnyt itse, mutta hyviä ihmisiä on ollut matkan varrella auttamassa, kiittelee Jokiranta.

Myös Sallinen itse kiittää viime vuosien valmentajiaan ja muuta kettuleirin väkeä.

– Jakke (Jokiranta) talenttivalmentajana, Manu (Mikko Manninen) ja Nikke (Niklas Virtanen) aiemmin B-junnuissa, sittemmin Mika (Marttinen) ja Sami (Mustalampi) Villiketuissa,  Neukka (Antti Neuvonen) A-junnuissa ja Paso (Juha Pasoja) edustuksessa. Ja kiitokset myös muulle seuran väelle ja muille pelaajille!

luhta-sallinen-suoraniemi-manninen-harju-20170511

Sallinen suuntaamassa treenikentälle yhdessä Samu Suoraniemen sekä Okea B-nuorissa valmentaneen Mikko Mannisen kanssa.

”Yliopistokaupunki, vahva jalkapallokulttuuri”

Groningen on kaupunkina hyvin Jyväskylän kaltainen – yliopistokaupunki, jossa kuitenkin jalkapallo on  vielä paljon Jyväskylää suuremmassa roolissa. Seuraan ei oteta kovin paljon ulkomaalaisia pelaajia, vain 2-3 vuodessa.

– Tämä varmistaa sen, että niistä pelaajista, joita siellä on, pidetään huolta ja ei ole koko ajan uutta kaveria tulossa sisään. Muutoin kilpailu on kyllä kova – jokainen seuran yksittäisistä joukkueista on valikoitunyt noin 10 000 hollantilaispelaajan joukosta satelliittiseurojen kautta. Erinomainen 1-luokan akatemia, jossa on hyvin lämmin tunnelma, Jokiranta kuvailee.

– Kokisin, että siellä on pelaajan kaikin puolin aika hyvä olla.

Sallinen asuu Groningenissa perhemajoituksessa ja opiskelee hollantia seuran opettajien avustuksella. Englantia on tarkoitus opiskella paikallisessa koulussa ja lukiota Oke käy etänä Jyväskylän Wilhelm Schildtin lukiossa.

Myös siirtyvän pelaajan isä näkee niin kaupungin kuin seurankin nuorelle pelaajalle hyvänä paikkana.

– Groningenissa on parisataatuhatta asukasta eli se ei tunnu kaupunkina liian isolle. Groningenin edustusjoukkueen katsojakeskiarvo on 20 000 tienoilla eli joka kymmenes kaupunkilainen käy peleissä – se kertoo vahvasta jalkapallokulttuurista. Vaikka kaupunki ja seura ovat suurempia kuin Jyväskylä ja JJK, on ideologia nuorten pelaajien kasvattamisen suhteen samanlainen kuin JJK:ssa, joten tuntuu, että siellä nuorillakin on aito mahdollisuus lyödä itsensä läpi – helpommin kuin vaikkapa Valioliiga-seuroissa, isä-Sallinen sanoo.

– Lähtökohdat tuntuvat kaikin puolin hyvältä, hyvillä mielin uskaltaa laittaa pojan maailmalle!

sallinen_lepo_Groningen-2015

Sallinen ja Lepo vierailemassa Groningenissa 2015. Lepo on nähty kuluvan kauden aikana Sallisen tavoin Kakkosessa Villikettu-peleissä.

Taustaa Groningen-yhteydestä

Joulukuussa 2013 talenttivalmentaja Jokiranta lähti opintomatkalle Hollantiin Pekka Luhtasen suosittelemiin FC Groningeniin ja AZ Alkmaariin. Groningen vakuuttui JJK:n toiminnasta ja sovittiin, että JJK voi tuoda muutaman pelaajan näytille ja katsotaan miltä näyttää. Seuraavana vuonna Villiketuissa nyt pelaavat, vuonna 2000 syntyneet Sami Nissinen ja Elmeri Turpeinen olivat viikon Groningenissa ja taso oli hollantilaisten mielestä riittävän hyvä, että yhteistyötä voitiin jatkaa.

Marraskuussa 2015 Sallinen ja Vertti Lepo (2000)  pääsivät vuorostaan käymään ja molemmat pärjäsivät hyvin. Sallinen kutsuttiin vielä erikseen käymään vuonna 2017. Tammikuussa 2017 Oke olikin Groningenissa isänsä kanssa kaksi viikkoa ja JJK:n 02-ikäluokkaan ja myös ikäluokkansa maajoukkueeseen kuuluvat Nooa Laine ja Kaarlo Rintamäki olivat Jokirannan kanssa viikon. Tämä reissu viimeistään vakuutti Groningenin ja seura halusi tarjota Salliselle sopimusta.

Siirto on JJK:lle konkreettisin pelinavaus myös kansainväliseen toimintaan.

– Meillä on muutama muukin paikka haussa, missä pojat voisivat käydä, mutta Groningen on nyt paras. Heiltä myös tulee marraskuussa valmentajia ja seurajohtoa tänne tutustumaan laajemmin meidän toimintaan, Jokiranta kertoo.

– Täytyy myös korostaa, että tämä oli JJK:n tekemä siirto – halutaan, että parhaat pojat pääsee eteenpäin. Tätä tullaan yrittämään tulevaisuudessakin JJK:n nuorten kanssa, mutta pitää muistaa, että ensin pitää olla huippu JJK:ssa ja Suomen tasolla.

”Hyvä siirto kaikille osapuolille”

Myös edustusjoukkueen päävalmentaja Juha Pasoja on ehtinyt tehdä töitä nuoren kettulupauksen kanssa.

– Siirto on hyvä kaikille osapuolille, että Oke pääsee lähtemään – tämä on hänelle varmasti hyvä askel tässä vaiheessa ja hyvästä nuorten pelaajien kasvatustyöstä tunnettu Hollanti sopiva paikka. Loppu on nyt hänestä itsestään kiinni, miten lähtee sujumaan!

– Okelle tämä on hienoa, mutta myös JJK:lle seurana: hyvä osoitus siitä, että ollaan saatu kasvatettua lupaava pelaaja eteenpäin.

Oke suuntaa uuden seuransa riveihin kesäkuussa ja ehditän nähdä ennen sitä vielä myös Kettupaidassa.