Honka-JJK: Espooseen nälkäinen kettulauma

15.09.2012

Kuluvan kauden Veikkausliigassa aloitellaan loppukiriä. Kun pelaamatta on yhdeksän kierrosta, on kaikki vielä avoinna niin mestaruuden, mitalistien kuin putoajienkin suhteen. JJK aloittaa oman syksyn savottansa Espossa FC Hongan vieraana.

 

Joukkueiden kauden aikaisemmissa kohtaamisissa molemmat ovat olleet vieraskentällä parempia: keväällä JJK vei Tapiolasta pisteet vahvalla esityksellä Mikko Innasen ja Tamás Gruborovicsin maaleilla, kesäkuussa Harjulla taas tasainen ottelu päättyi 0-1-lukemin Hongan hyväksi Tim Väyrysen rankaistua Kettupaitoja huolimattomuudesta kulmapotkun jälkitilanteessa.

 

Kauden edellisen kohtaamisen alla joukkueet olivat sarjataulukosssa keskikastissa tasapisteissä – tällä hetkellä taas eroa on yksi piste JJK:n hyväksi, sikäli asetelma on edelleen varsin tasainen. Joukkueiden viime aikojen vire on kuitenkin täysin päinvastainen.

 

Hongan peli on tahmannut niin kotona kuin vieraissakin ja espoolaiset ovat juuttuneet voitottomaan putkeen, joka on venynyt jo yli kuukauden mittaiseksi. JJK:n peli taas on alkanut loksahdella uomiinsa ja viimeisten parin kuukauden sisään Kettupaidat ovat hävinneet vain kahdesti ja pelanneet kerran tasan. Viimeisimpänä ennen maaottelutaukoa JJK haki maukkaan 2-3-vierasvoiton KuPS:sta ja iloitteli sitten Valkeakosken Hakaa vastaan kotonaan peräti viiden maalin voiton.

 

JJK:n maalinteko on kauden mittaan nojannyt varsin vahvasti kaksiin harteisiin: Tamás Gruborovics ja Babatunde Wusu ovat tehtailleet kahdestaan yli puolet kaikista JJK:n tekemistä maaleista. Kettupaitojen menetettyä Wusun nivusvaivan takia loppukaudeksi sairastuvalle on maalintekijöitä kuitenkin löytynyt toisaalta. Mikko Innanen on saanut maalijyvänsä kohdalleen kärkimiehenä pelatessaan ja Hakaa vastaan kirjattiin liigahistoriaan myös aivan uusia maalintekijöitä, kun Janne Saksela ja Benno Hanslian iskivät debyyttimaalinsa liigassa – Saksela kolmannessa, Hanslian ensimmäisessä liigaottelussaan. Myös tutun vahvaan pelivireeseen pitkän poissaolonsa jäljiltä päässyt Eero Korte teki kauden ensimmäisen osumansa.

 

Kortteen paluu keskikentälle onkin osaltaan jämäköittänyt ja tasapainottanut koko joukkueen pelaamista. Keskikentän toimiessa sujuvasti ei puolustuslinjaan kohdistu niin suurta painetta ja toisaalta myös hyökkääjien puolustusvastuu kevenee, jolloin paukkuja riittää paremmin maalien jahtaamiseen. Keskikenttäpeli onkin jälleen Honkaa vastaan suuressa roolissa. Hongan peli on kärsinyt merkittävästi Duarte Tammilehdon jouduttua sairastuvalle, mutta nuori Moshtagh Yaghoubi on kuitenkin esittänyt Hongan keskikentällä varsin vahvoja otteita.

 

Hongan osalta maalinteosta puhuttaaessa yksi on ylitse muiden – JJK:takin rokottanut Tim Väyrynen. Joukkueen vireestä riippumatta Väyrynen on vauhtiin päästyään nakutellut maaleja tasaiseen tahtiin ja on kymmenellä osumallaan Hongan selkeästi paras maalintekijä. JJK-puolustus saakin olla 19-vuotiaan kärkimiehen kanssa jatkuvasti tarkkana.

 

JJK:n puolustus haki pitkään permanenttiaan, mutta viimeisissä otteluissa linja on alkanut vakiintua. Kettupuolustuksen viimeisin tulokas, HJK:sta elokuussa tullut Saksela, on myös löytänyt hienosti yhteisen sävelen Mikko Mannisen kanssa ja JJK:n oikea laita onkin viimeisissä otteluissa ollut alati vaarallinen. Yhteistyö konkretisoitui Hakaa vastaan Sakselan maalina, joka tuskin jää viimeiseksi kaksikon kauden mittaan juonimaksi osumaksi.

 

JJK joutui ennen maaottelutaukoa painimaan ajoittain melkoisten poissaolo-ongelmien kanssa. Lepo teki kettulaumalle terää ja nyt terveystilanne onkin hyvä, niinpä valmennuksella on pitkästä aikaa valinnanvaraa ja vaihtoehtoja käytettävissä. Parin peräkkäisen, komean voiton nappaaminen on nostanut joukkueen itseluottamusta ja kasvattanut myös nälkää lisävoittojen saalistamiseen – kausi halutaan viedä päätökseen kunnialla. Niinpä Tapiolassa nähdäänkin takuulla nälkäinen JJK!

 

 

 

Waari keskittyy syyskiireidensä keskellä vain kotiotteluihin – Waarin analyysista saadaan nautiskella jälleen ensi viikon JJK-VPS-kotiottelun alla. Waarin kelkkaan voi hypätä myös twitterissä: https://twitter.com/KettuWaari