Helsingin tuliaisina 4-2-tappio

24.07.2023

JJK taipui komean taistelun päätteeksi Bolt Arenalla HIFK:lle 4-2-tappioon. Kaksi kotijoukkueelle käsivirheestä vihellettyä ja paljon polemiikkia herättänyttä rankkaria ratkaisivat käytännössä muuten tasaväkisen ottelun, eikä saappaat jalassa kaatuneen JJK:n loppukiri lopulta riittänyt pistetilin kartuttamiseen.

Ottelu saa JJK:n kannalta murheellisen alun, kun Ville Viljala joutuu kaivamaan palloa verkosta jo kolmen minuutin pelin jälkeen. HIFK pääsee tuomaan pallon syvältä omalta alueeltaan ohi JJK:n prässin nopealla, rajaheitosta alkaneella hyökkäyksellä oikean laidan kautta ja Emil Pallas käytännössä liukuu JJK-kasvatti Jarkko Heimosen tarkan syötön maaliin.

Avausjakson ensimmäinen puolikas mennään enimmäkseen kotijoukkueen hallinnassa, mutta maalia kohti suuntautuvia vetoja ei saa kumpikaan aikaan. Jakson edetessä pelin painopiste siirtyykin enimmäkseen kotijoukkueen päätyyn eikä kettupuolustuksella ole hätäpäivää.

JJK pääsee ensimmäistä kertaa tosissaan hätyyttelemään Joona Tiaisen vartioimaa maalia 19. minuutilla. Oskar Pihlaja keskittää vasemmalta boksiin, Eetu Venäläinen kurkottaa maalin edustalla palloon yhdessä Paulus Arajuuren kanssa. Pallo kilahtaa lopulta tolpasta takaisin kentälle ja HIFK selviää säikähdyksellä. Tilanne kuitenkin jatkuu ja Lari Liukkonen kokeilee kaukaa. Tällä kertaa Tiainen venyttää näppinsä laukauksen tielle ja torjuu sen kulmaksi. Lähellä käy JJK tasoitusta.

36. minuutilla HIFK pääsee myös pitkästä aikaa laukomaan, kun ensimmäisessä maalissakin pahojaan tehnyt kaksikko Heimonen-Pallas murtavat JJK:n prässin ja rakentavat nopeasti hyökkäyksen oikean laidan kautta. Pallas laukoo tulisesti, mutta Viljala torjuu vedon. Jatkopalloon päässeen Tiquinhon laukausyrityksen kettuvahti koppaa lopulta vaivatta. Juho Luoman käytännössä takataskuunsa laittama brassitaituri ei päässyt oikein missään vaiheessa luomaan todellista uhkaa kettujen päähän vaan ensimmäisen jakson vaarallisimmat hyökkäykset syntyivät oikean laidan kautta.

Muutaman minuutin päästä tulee puolestaan JJK suoraviivaisesti. Reetu Räsänen avaa syvältä omasta boksista pystyyn Roope Salolle, joka jatkaa Venäläiselle. Hyökkääjä levittää laitaan Arjan Goljahanpoorille ja kirmaa itse keskeltä kohti boksia. Goljahanpoorin syöttö löytääkin Venäläisen tyhjästä välistä ja mies pommittaa kohti HIFK-maalia, missä Tiainen esittää komean torjunnan.

Jos alkoi kettujen kannalta murheellisesti ensimmäinen jakso, on toisen alku vieläkin murheellisempi. Vajaa minuutti on pelattu, kun HIFK pääsee pallonriistoon ja etenee JJK-päätyyn. Keskityspallopallo kimpoaa yläilmoihin, juuri sisään tullut Mosawer Ahadi saa ensimmäisenä päätä väliin ja pallo napsahtaa suoraan Liukkosta käsivarteen: pallo viedään pilkulle ja Antti Ulmanen vie kotijoukkueen 2-0-johtoon.

Vajaan kymmenen minuutin päästä HIFK:lle tuomitaan jälleen rankkari, kun Heimosen veto kopsahtaa selkänsä laukaukselle kääntävän Goljahanpoorin kyynärpäähän aivan boksin rajalla. Tuomio herättää kovasti polemiikkia, mutta erotuomari ei protestointia kuuntele vaan pallo viedään jälleen pilkulle ja Ahadi laukoo taululle jo ratkaisevan tuntuiset lukemat 3-0.

JJK ei tilanteesta kuitenkaan lannistu vaan näyttää luonnetta hakemalla entistäkin kovemmin ottelun avausosumaansa. Ensin laukoo Luoma, mutta Tiainen torjuu vedon kulmaksi. Hetken päästä nousee puolestaan Jonne Porkka vasenta laitaa, etenee aina boksiin asti ja tarjoilee Goljahanpoorille huippupaikan. Miehen veto painuu kuitenkin ohi vasemmalta ja kotiyleisö huokaisee syvään.

73. minuutilla juuri vaihdosta sisään tulleen Shirman Osson vapari kiertää vaarallisesti maalille, missä Arajuuri on ensimmäisenä päineen välissä. Purkupallo päätyy kuitenkin Pihlajalle, joka pommittaa tulisesti suoraan ilmasta. Tiainen onnistuu kuitenkin torjumaan vedon yli päädystä.

Reilun 80 minuutin kohdalla JJK saa vihdoin myös palkinnon hyvälle paineelleen, kun Tiainen on koppaamassa Osson kulmapotkun, mutta pudottaakin sen näpeistään ja kärppänä paikalla ollut Venäläinen siirtää pallon maaliin. Maali on Ykkösen debyyttiosumansa pari viikkoa sitten iskeneelle 18-vuotiaalle hyökkääjälle kolmas viimeisessä kolmessa pelissä. Kavennusmaalin jälkeen nähdään yksi debyytti, kun 2003 syntynyt JJK-kasvatti Maxime Nzeza korvaa Venäläisen ja kirmaa ensimmäistä kertaa kentälle miesten toiseksi ylimmällä sarjatasolla.

HIFK-miehistö Heimonen etunenässään pelaa tehokkaasti aikaa aina pallon saatuaan ja JJK:n kannalta minuutit kellossa kuluvat armottomasti. Kettulauma ei kuitenkaan luovuta vaan hakee yhä maalia. Lisäajalla jo mentäessä vaihtomies Joel Pasanen keskittää oikealta ja Arajuuri liukuu pallon tielle. Peliväline näyttää osuvan topparia käteen ja JJK-leirissä vaaditaan rankkaria, mutta sellaista ei kuitenkaan tuomita vaan peli jatkuu. Pasanen pääsee yrittämään uudelleen äskeistä temppuaan ja tällä kertaa puolustus ei ehdi syötön tielle vaan se löytää tiensä Pihlajalle, joka laukoo ketut komealla laukauksella maalin päähän!

JJK hakee vielä tasoitusta ja nostaa koko miehistönsä maalivahti mukaan lukien kulmapotkutilanteeseen, kun pelataan jo kuudetta lisäaikaminuuttia. Pienen flipperin jälkeen HIFK onnistuu kuin onnistuukin purkamaan pallon pois alueeltaan ja Nikolas Saira pääsee siirtämään pallon vielä kertaalleen tyhjäksi jääneeseen maaliin. HIFK jatkaa voitolla sarjassa sijalla kuusi ja kettumiehistö puolestaan sijalla 11.

JJK:n pelit jatkuvat niin ikään Helsingissä, kun se matkustaa Brahen kentälle Käpylän Pallon vieraaksi ensi maanantaina 31.7.