FC Lahti vs. JJK – El Láhtico

28.04.2011

8-Eero-Korte-JJK2011

Tämä mies pelaa tänä vuonna JJK:n raitapaidassa – onneksi.

JJK on selvittänyt tiensä Suomen Cupin puolivälieriin, joten finaalipaikka on enää kahden voiton päässä. Perjantaina haasteen Kettupaidoille heittää FC Lahti, joka edellisellä kierroksella pudotti TPS:n jatkosta ansaitusti lukemin 2-0.

FC Lahti tippui ankarasta loppukiristä huolimatta Veikkausliigasta viime kauden päätteeksi. Joukkueen runko on kuitenkin pysynyt talven aikana hyvin kasassa ja Lahti on Ykkösen suurimpia voittajasuosikkeja. Merkittävimpiä pelaajamenetyksiä Lahden miehistöstä olivat JJK:n riveihin siirtyneen Eero Kortteen lisäksi Jari Litmanen, Jukka Vanninen ja loppukauden joukkuetta vahvistanut Berat Sadik. Menetyksiä joukkue on paikannut paljon liigakokemusta omaavilla pelaajilla Teemu Turusen, Mikko Hauhian Jani Backmänin ja Jukka Sinisalon johdolla. Lahden joukkueen runko on hyvin laadukas Ykköseen.

Kiinnostavin Lahden uusista pelaajista on ehdottomasti kaksi maalia TPS:ä vastana tehnyt Teemu Turunen, joka taitotasonsa ja pelinäkemyksenä puolesta kuuluisi ehdottomasti Veikkausliigaan. Normaalisti keskikentän keskustassa operoiva Turunen pelasi TPS-ottelussa kärkenä. Turunen jatkanee hyökkääjänä myös perjantaina, sillä Lahden paras maalintekijä Rafael on edelleen loukkaantumisen takia sivussa. FC Lahti onnistui TPS:ä vastaan pelisuunnitelmassaan erinomaisesti. Joukkue vetäytyi, mutta piti muodostelmansa tiiviinä ja iski terävästi vastahyökkäyksillä. Lahti haastoi TPS:n sen omilla aseilla ja vielä rakennusvaiheessa oleva TPS ei pystynyt pitämään joukkuettaan riittävän kompaktina. Lahti iski molemmat maalinsa rangaistusalueen sisältä, jossa TPS:n miesvartiointi näytti huolimattomalta. Huonosti pelatut ja puolustetut erikoistilanteet kielivät TPS:n heikoista asenteesta ja puutteellisesta motivaatiosta Cup-kilpailua kohtaan.

FC Lahti lähtee JJK:ta vastaan todennäköisesti samanlaisella taktiikalla kuin TPS-otteluun. Lahden keskikentän kolmiomuodostelmassa pelaava kolmikko Jukka Veltheim, Backmän ja Ibrahim Köse pelaa suorastaan yltiöaggressiivisesti ja pyrkii iskemään heti kiinni vastustajan pallolliseen pelaajaan. JJK täytyy kärsivällisesti liikutella palloa ja odottaa vastustajan väsymistä ja mahdollisia varoituksia, jotka hillitsevät taklauspeliä. Muita tärkeitä asioita JJK:n pelaamisessa suhteessa vastustajaan ovat joukkueen organisointi pallonmenetyksen jälkeen, vastahyökkäysten puolustaminen ja laitapuolustaja Kalle Eerolan nousujen estäminen. Kotietu perjantai-iltana Lahdessa on yleisön puolesta merkittävä, mutta tekonurmi suosii pallollisesti taitavampaa vierailijaa.

Perjantaina ottelussa on taktisesti paljon samaa aspektia kuin keskiviikon El Clásicossa Real Madridin ja Barcelonan välillä. Vierailija pyrkii pitämään palloa ja sääntöjen rajamailla pelaava kotijoukkue etsii paikkoja nopeille vastaiskuille. JJK pääsee ottelun hyvällä kokoonpanolla ja on kotiedusta huolimatta ottelun selvä suosikki. Todennäköisyysarvio 26%-28%-46%.

 

Waari1

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja vedonlyönnin ammattilainen