Analyysi: JJK kovilla putoamistaistelussa

21.08.2010
Analyysi: JJK kovilla putoamistaistelussa

18 kierroksen jälkeen taisteluun Veikkausliigan sarjapaikkansa puolesta ovat vahvimmin ajautuneet VPS, MIFK, JJK, Haka, AC Oulu ja FC Lahti. Seuraavassa on eriteltynä joukkueiden nykyinen pistemäärä, odotettu pistekertymä jäljellä olevista otteluista sekä todennäköinen pistesaldo sarjan päättyessä. Joukkueiden kokoonpanojen on oletettu pysyvän nykyisellään ja kaikkien joukkueiden ja vastustajien motivaatio on arvioitu sataprosenttiseksi sarjatilanteesta riippumatta. FC Lahden kohdalla Jari Litmasen on oletettu pelaavan kaikki jäljellä olevat ottelut.

VPS: nykyinen pistemäärä 22, oletettu pistekertymä 7,35, lopullinen pistesaldo 29
Haka: nykyinen pistemäärä 22, oletettu pistekertymä 7,14, lopullinen pistesaldo 29
MIFK: nykyinen pistemäärä 21, oletettu pistekertymä 9,37, lopullinen pistesaldo 30
JJK: nykyinen pistemäärä 20, oletettu pistekertymä 7,54, lopullinen pistesaldo 27-28
AC Oulu: nykyinen pistemäärä 19, oletettu pistekertymä 8,95, lopullinen pistesaldo 28
FC Lahti: nykyinen pistemäärä 15, oletettu pistekertymä 8,24, lopullinen pistesaldo 23

Toinen tapa tarkastella tilannetta on olettaa kaikkien jäljellä olevien otteluiden päättyvän todennäköisimpään lopputulokseen. Tällöin lopputilanteesta muodostuu seuraavanlainen:

VPS: nykyinen pistemäärä 22, oletettu pistekertymä 0, lopullinen pistesaldo 22
Haka: nykyinen pistemäärä 22, oletettu pistekertymä 3, lopullinen pistesaldo 25
MIFK: nykyinen pistemäärä 21, oletettu pistekertymä 12, lopullinen pistesaldo 33
JJK: nykyinen pistemäärä 20, oletettu pistekertymä 6, lopullinen pistesaldo 26
AC Oulu: nykyinen pistemäärä 19, oletettu pistekertymä 12, lopullinen pistesaldo 31
FC Lahti: nykyinen pistemäärä 15, oletettu pistekertymä 9, lopullinen pistesaldo 24

Pisteodotuksia tarkastelemalla FC Lahden heikko alkukausi maksaa joukkueelle liikaa ja Ilkka Mäkelän suojatit joutuvat hakemaan vauhtia Ykkösestä.
Taistelu karsintapaikan välttämiseksi on äärimmäisen tiukka ja jokainen piste jäljellä olevista otteluista on kullanarvoinen. JJK on pisteodotuksien perusteella todennäköisin joukkue sijoittumaan toiseksi viimeiseksi. Kotipelit Lahtea ja Hakaa vastaan nousevat erityisen merkitykselliseen asemaan sillä voitot otteluissa laskisivat myös kahden päävastustajan pisteodotuksia.

Toisessa yksinkertaisemmassa mallissa on oletettu otteluiden päättyvän aina todennäköisempään lopputulokseen. Tässä tarkastelussa vaikean loppuohjelman omaava VPS sijoittuu viimeiseksi ja FC Lahti nousee karsijan paikalle. VPS voi tosin hyötyäkin otteluohjelmastaan sillä se kohtaa kahdessa viimeisessä ottelussaan Tampere Unitedin ja MyPan, joille turvallisen keskikastin sijoituksen myötä viimeiset ottelut voivat olla merkityksettömiä. AC Oulu nousee selvästi kuiville ylimääräisen kotipelinsä ansiosta. Jälleen taistelu karsintarajalla on äärimmäisen tiukkaa.

Joni Collan
Kirjoittaja on JJK:n osakas ja vedonlyöntiammattilainen.