Sarjakärki kumoon, hieno vierasvoitto Kotkasta

11.09.2014

2014-07-16_jjk-ktp_0026

Kettulauma ei turhaa kumarrellut sarjataulukkoa vaan haki kovat kolme pistettä sarjajohtaja-KTP:n kotiareenalta Kotkasta lukemin 1-2. JJK:n maaleista vastasivat Mikko Manninen ja Antto Hilska.

JJK aloitti aktiivisesti ja oli jo ensimmäisellä minuutilla yllättää isäntänsä. Kert Kütt KTP-maalilla kuitenkin pelasti joukkueensa alun takaiskulta.

Vastoin useita ennakkospekulaatioita vierasjoukkue otti ottelun hallintaansa ja loi etenkin avauspuolikkaalla selkeästi enemmän ja parempia maalipaikkoja. Muutaman minuutin pelin jälkeen kärjessä puurtanutta Aleksis Lehtosta rikottiin ja JJK sai vapaapotkun hyvästä paikasta – Benno Hanslianin yritys kilpistyi kuitenkin kotkalaisten muuriin.

Reilun vartin jälkeen kotiyleisö haukkoi henkeään, kun Mikko Manninen petasi Antto Hilskalle paikan ja Kütt vain vaivoin torjui vedon tolpan kautta kulmapotkuksi.

Isäntien puolustus oli helisemässä vieraidensa kanssa ja JJK:n aktiivisuus tuottikin tulosta miltei välittömästi tolppaosuman jälkeen. Vasemmalla laidalla pelannut Aram Hasanzada tarjoili pallon maalin edustalle toisen laidan kollegalleen Manniselle, joka kiskaisi pallon vastustamattomasti verkon perukoille!

Reilun puolen tunnin kohdalla JJK oli lähellä tuplata johtonsa. Hasanzada sai jo pelattua Küttin ulos tilanteesta, mutta sijoitus lipui hienokseltaan takatolpan väärälle puolelle.

KTP:n tilanteet olivat avausjaksolla lähinnä erikoistilanteiden ja Joni Mäkelän kaukovetojen varassa. Kettupaidoilla oli kuitenkin kentällä runsaasti pääpelivoimaa, kun toppariparina luutineiden Antto Tapanisen ja Severi Vielman lisäksi Teemu Vaarakallio teki ensiesiintymisensä avauksessa oikeana laitapakkina ja Jordi van Gelderen suojasi puolustuslinjaa keskikentän pohjalla. Läpi ottelun varmasti pelannut puolustus hoitelikin tilanteen toisensa jälkeen – ja lopuista huolehti loisto-ottelun pelannut Janne Korhonen.

Korhosen ensimmäinen gamesaver nähtiin, kun isännät saivat  ensimmäisen todella vaarallisen paikkansa kymmenisen minuuttia ennen taukoa. Mäkelä pääsi tykittämään lähietäisyydeltä, mutta Korhosen upea jalkatorjunta piti Kettupaidat johtoasemassa.

KTP saikin avausjakson lopulla painetta JJK:n maalille, mutta tuota Mäkelän kutia lähemmäs tasoitusta eivät isännät päässeet.

JJK oli vahva myös toisella puoliajalla ja aktiivinen prässi puri, eikä KTP meinannut saada kirivahdettaan silmään. JJK:n varjellessa maalinsa edustaa kokeili Shane McFaul 50. minuutilla tulista kaukolaukausta, joka liippasi matalana kuitenkin ohi kohteestaan.

Jakson ensimmäiset vaaralliset maalipaikat nähtiinkin jälleen kotkalaisten päädyssä. Lähinnä maalia oli Saku Leppänen, jonka ohjaus ilmasta suuntautui kuitenkin sen verran päin Küttia, että virolainen sai sen peitettyä.

Tunnin kohdalla nähtiin ratkaisuhetkiä: Kütt kaatoi lähellä päätyrajaa pallon kanssa olleen Hilskan ja erotuomari Vesa Hätilä vei epäröimättä pallon pilkulle. Täplälle asettui Hilska itse ja niittasikin vuorenvarmasti pallon maaliin. 0-2-maali oli nuorelle kärkimiehelle jo kauden yhdeksäs.

66. minuutilla nähtiin puolestaan toisessa päässä tiukka paikka. Kasperi Liikonen kaadettiin aivan JJK:n kuudentoista alueen rajalla ja pallon taakse asteli itseoikeutetusti 25 maalia kauden mittaan mättänyt Jussi Aalto. Aallon vapaapotku painuikin vaarallisesti kohti taka-alakulmaa, mutta Korhosen huikea torjunta säästi JJK:n takaiskulta.

KTP sai ottelun loppua kohti vahvemmin otetta pelistä, mutta JJK taisteli läpi ottelun vahvalla asenteella, eikä heikkoa lenkkiä kentällä ollut. Kahdeksan pelaajan puuttuminen kokoonpanosta ei näkynyt, vaan Arto Tolsa-areenalla nähtiin yhtenäinen ja vahva joukkue.

78. minuutilla KTP sai kuitenkin Kettupaitojen muurin muurettua. Korhonen torjui jälleen kertaalleen, mutta paluupalloon ennätti ensimmäisenä kotkalaisten illan hyökkäyspelin näkyvin hahmo Mäkelä kaventaen tilanteeksi 1-2.

KTP painosti loppuminuutit, mutta Kettupaitojen puolustus piti. Myös JJK:lla oli paikkansa lisämaaleihin, mutta kolmatta kertaa ei palloa Küttin selän taakse saatu.

Lisäajalla nähtiin jälleen myös debyytti Ykkösessä, kun ensimmäistä kertaa kokoonpanossa ollut A-nuorten maalitykki Oskari Peltonen tuli kentälle Hilskan tilalle. Peltonen ehtikin olla lisäminuuttien aikana monessa mukana ottaen niin varoituksen kuin ollen lähellä karata maalintekoonkin.

JJK vei lopulta ansaitusti täydet pisteet mennessään ja on näin ainoa joukkue, joka onnistui voittamaan vahvasti sarjanousussa kiinni olevan KTP:n kahdesti kauden mittaan!

Seuraavan kerran pelataan jälleen koti-Harjulla, kun tiukasti putoamista vastaan kamppaileva JIPPO saapuu Kettupaitojen vieraaksi maanantaina 22.9.

KTP - JJK 1-2 (0-1)

0-1 18' Mikko Manninen

0-2 61' Antto Hilska rp.

1-2 78' Joni Mäkelä

JJK:n kokoonpano: Korhonen; Hanslian, Tapaninen, Vielma, Vaarakallio; Hasanzada (59' Järvinen), Leppänen, van Gelderen, Manninen; Lehtonen (85' Maltsin), Hilska (90+2' Peltonen).

Vaihdossa: Ikäheimo (mv), Peltonen (90+2'), Järvinen (59'), Kosunen, Koppelomäki, Maltsin (85').