Waarin Wiisauksia eli WW: Kuka keskikentän keskustaan Kortteen kaveriksi?

19.02.2011

Kuka keskikentän keskustaan Kortteen kaveriksi?

 JJK jatkaa Liigacup-otteluiden perusteella viime kaudelta tutulla 4-4-2 tai 4-4-1-1 taktiikalla. Kesän MM-kisojen jälkeen monet Veikkausliigan joukkueetkin siirtyivät muodikkaaseen kahden puolustavan keskikenttäpelaajan 4-5-1 systeemin, joka antaa enemmän virheitä anteeksi puolustussuuntaan. Taktiikan haittapuolena on kuitenkin usein kapea ja staattinen hyökkäyspeli. Klassinen 4-4-2 on optimaalisempi kenttäalan kokonaiskäytön, pelin leveyden ja hyökkäyspelin nopeuden kannalta. Taktiikka kuitenkin vaatii keskikentän keskustan pelaajilta poikkeuksellisen hyvää reagointia ja pelinlukutaitoa.

 Yksi hyvä vertailukohta 4-4-2 taktiikan suhteen on Manchester United. Sir Alex Ferguson on peluuttanut joukkueettaan 4-4-1-1 taktiikalla, joissa kahden keskimmäisen keskikenttäpelaajan roolit ovat melko eriytettyjä. Toinen pelaajista on alempana pelaava ”syöttäjä”, jolla on suuri pallollinen vastuu. Toinen on ns. ”box-to-box”-pelaaja, jonka tekee läpi ottelun energisesti töitä molempiin suuntiin. Syöttäjän roolissa ManU:lla on pelannut Paul Scholes tai Michael Carrick ja keskikentän työjuhtana on toiminut Darren Fletcher tai Anderson.  Parhaassa mahdollisessa tilanteessa molemmat pelaajat voisivat reagoiden pelata vaihtuvissa rooleissa, mutta Ferguson on kokenut että puolustuslinjan suojaamisen kannalta pelaajien tehtäviä on syytä selkiyttää.

 JJK:lla ilmeinen valinta ”syöttäjän” rooliin on uusi vahvistus Eero Korte, jonka syöttövalikoima ja kokemus tekevät hänestä keskikentän pelinrakentajan ja pallollisen moottorin. Liikkuvamman keskikenttäpelaajan rooliin tarjolla ovat Tamás Gruborovics, Jukka-Pekka Tuomanen ja Patrick Poutiainen.

Monikäyttöinen Gruborovics on hyökkäyssuuntaan pelaajista vaarallisin ja pallollisesti paras. Vuosittain kehittynyt ja vakaalla suoritustasolla pelaava Tuomanen puolestaan tuo kentälle energiaa, mutta on hiukan hidas ja pallollisesti ”louhivampi”. Lupaava ja peliasennoltaan loistava Poutiainen on kahden edellisen jonkinlainen välimuoto ja tulevaisuuden vastuunkantaja, mutta kokemattomalle pelaajalle palloton liikkuminen muodostaa haasteen.

Kenet JJK:n valistunut yleisö sijoittaisi Kortteen viereen?

 

 Waari1

 

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja paatumaton pelipaikkojen pohdiskelija