Waari: Pinkkiketut vierasturneella Napakettuja vastaan

12.05.2011

Olisiko Grubon aika korkata maalitili?

Avaako Grubo maalitilinsä tänään?

JJK matkustaa kauden kolmanteen sarjaotteluun Rovaniemelle RoPS:n vieraaksi. Molemmille joukkueille ottelu on jo kolmas viikon sisään, joten huolellisen valmistautumisen merkitys korostuu. JJK:n bussi suuntasi kohti Rovaniemeä jo keskiviikkona, joten Kettupaidat pääsevät otteluun levänneinä ilman matkustuksen aiheuttamaa ylimääräistä rasitusta.

RoPS on yllättänyt alkukaudella energisillä esityksillään. Joukkueen runko koottiin hyvin tunnettujen tapahtumien myötä uudelleen vain muutama viikko ennen sarjan alkua. RoPS on kuitenkin saalistanut kahdesta ensimmäisestä ottelussa neljä pistettä ja joukkueen itseluottamus on väistämättä kasvanut. Valmentaja John Allen on laatinut joukkueelle olosuhteiden pakosta mahdollisimman yksinkertaisen, mutta toimivaksi osoittautuneen pelisuunnitelman. RoPS:n koko joukkue vetäytyy hyökkääjä Mika Lahtista lukuun ottamatta puolustustilanteessa pallon alle. Katkon tai pallonriiston jälkeen RoPS lähtee salamannopeasti ylöspäin ja pyrkii pelaamaan palloa Lahtisen lisäksi nopeille laitureille Zakaria Abahassinelle ja Eetu Muinoselle. Vastaiskuja rytmittää kymppipaikalla pelaava pallollisesti taitava Jose Manuel Rivera. Lahtisen ja Riveran lisäksi RoPS:n ehdoton avainpelaaja on erikoistilanteissa vaarallinen toppari Etchu Tabe.

JJK saalisti maanantaina Harjulla kauden avausvoiton lukemin 1-0. MyPa yllätti pelaamalla aggressiivista prässipeliä korkealla puolustuslinjalla. Ensimmäisellä jaksolla hermostunut JJK oli vaikeuksissa, mutta toisella puoliskolla JJK muutti vaihtojen myötä pelaamistaan suoraviivaisemmaksi ja loi muutamia erinomaisia maalipaikkoja. Lopulta pirteästi esiintynyt Niko Markkula onnistui ansaitusti niittaamaan heikon purkupallon MyPa-maalin alakulmaan. Torstain vastustaja RoPS sopii JJK:lle pelitavallisesti paremmin, sillä kahden ensimmäisen ottelun perusteella RoPS vetäytyy puolustustilanteessa lähelle omaa maaliaan. JJK pitää pyrkiä pelaamaan palloja puolustuslinjan ja keskikentän väliin ja siitä välittömästi eteenpäin linjan taakse, jolloin RoPS:n puolustuslinja ei pääse nousemaan ylöspäin. RoPS:n harjoittama taisteleva puolustustaktiikka on joukkueelle äärimmäisen kuluttava, joten JJK täytyy painaa peli vastustajan puolustusalueelle oman puoliskon pallonsiirtelyn sijaan ja antaa painetta myös linjan taakse. RoPS on harjoittelut joukkueena muita liigaryhmiä vähemmän, joten väsyneenä kotijoukkueen kollektiivinen yhteispelaaminen ja pallonmenetysten jälkeinen reagointi eivät voi vielä olla parhaalla mahdollisella tasolla. RoPS lähtee vastaiskuihin pienellä riskillä taaksepäin katsomatta, joten RoPS:n riistojen jälkeiset nopeat vastariistot voivat tarjota hyvän mahdollisuuden iskeä organisoimatonta joukkuetta vastaan.

RoPS on ollut tähän asti positiivinen yllätys vaikka viimeksi Maarianhaminassa joukkue oli läpi ottelun vastaanottavana osapuolena. JJK:n täytyy kärsivällisesti pelata omaa peliään sillä RoPS ei jaksa toteuttaa pelitapaansa sataprosenttisesti läpi ottelun. JJK on joukkueista parempi ja kotiedusta huolimatta ottelun selvähkö suosikki. Pallonhallinnan vastustajalle luovuttava RoPS ei juuri hyödy kotikenttänsä tekonurmesta. Ottelun todennäköisyysarvio RoPS 25%, tasapeli 28% ja JJK 47%.

Waari

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja päättäväisesti pelitilanteita pohtiva persoona.