Waari: Kettupaitojen uusi nollahetki

04.07.2012

JJK:n odotettu euro-taival jysähtää käyntiin torstaina, kun Harjun stadionille saapuu vieraaksi norjalainen Stabaek. Molempien joukkueiden alkukausi kotimaan sarjassa on ollut vaikea, joten euro-pelin henkinen merkitys on poikkeuksellisen suuri.

 

JJK hävisi VPS: ä vastaan jo viidennen peräkkäisen Veikkausliiga-ottelun. Joukkueen pelillinen ilme ottelussa oli varsinkin ensimmäisellä jaksolla hyvä, mutta vaikeudet viimeistelyssä jatkuivat. Positiivisimmin JJK: n joukkueesta esiintyi pitkästä aikaa avauskokoonpanoon noussut Jani Virtanen, jonka oivalluksista syntyi suurin osa Kettupaitojen maalipaikoista. Puolustuspäässä JJK: lle sattui jälleen pari tarkkaavaisuusvirhettä, joista hyvin pelannut VPS teki ratkaisevat maalit. Kokonaisuutena Honka- ja VPS- otteluissa JJK on jättänyt itsestään taistelevan kuvan ja vastaavilla otteilla joukkue tulee jatkossa voittamaan pelejä.

 

Torstain ottelun vastustaja Stabaek on ajautunut Tippeligaenin hännillä vaikeaan tilanteeseen. Joukkue on voittanut vasta kaksi ottelua ja maaliero on peräti 19 maalia miinuksen puolella. Stabaek on tällä hetkellä sarjan heikoin joukkue ja erittäin todennäköinen sarjatason vaihtaja kauden päätteeksi. Joukkueen päästettyjen maalien määrä on hämmentävän suuri pelityylin nähden. 4-4-2 tai 4-4-1-1 ryhmittyvä joukkue puolustaa hyvin syvällä kahdella neljän linjalla ja perustaa hyökkäyspelinsä täysin vastaiskujen varaan. Stabaekin puolustaminen on kuitenkin passiivista ja hajanaista. Molemmat neljän linjat pelaavat huomattavan kapeana, joten Mikko Innanen ja Mikko Manninen ovat torstaina merkittävässä roolissa JJK: n hyökkäyspelissä. Stabaekin heikkoudet ovat ehdottomasti molemmilla laidoilla, joten JJK: n täytyy pystyä liikuttamaan vastustajan ryhmitystä ja heittämään nopeita puolenvaihtoja, joiden jälkeen Innanen ja Manninen pääsevät haastamaan vastustajan pakkeja yksi vastaan yksi-tilanteissa. Puolustussuuntaan JJK: n täytyy olla hyvin aktiivinen pallonmenetyksen jälkeen ja estää Stabaekin nopeat pystysuuntaiset hyökkäyksiin lähdöt.

 

Stabaekin hyökkäyspelissä tärkeässä roolissa on keskikentän keskustassa tai kymppipaikalla pelaava Christian Kleiven, joka tekee hyvin ajoitettuja taustanousuja. Keskikentän keskustassa peliä rytmittää USA:n maajoukkueesta vuoden 2010 MM-kisoista ja Bundesliigasta tuttu Ricardo Clark. Edellisissä otteluissa Stabaek on esiintynyt hiukan alkukautta pirteämmin, mutta joukkue päästää edelleen liikaa helppoja maaleja. Viimeksi Brannia vastaan joukkue ajautui 2-0 tappioasemaan 18. minuutissa käsivirheestä vihelletyn rangaistuspotkun ja maalivahdin henkilökohtaisen virheen takia. Brannilla oli jo ensimmäisellä jaksolla riittävästi maalipaikkoja ottelun ratkaisemiseksi, mutta lopulta ottelu päättyi pelitapahtumiin nähden turhan tiukkoihin 2-1 numeroihin. Stabaekin puolustuslinja on pelannut kauden lähes muuttumattomana. Nuoret topparit Jorgen Hammer ja Sean Cunningham ovat vahvoja pääpelissä, mutta melko hitaita kääntymään ja epävarmoja avauspelaamisessa. JJK voi Babatunde Wusun johdolla päästä korkealla hyvin ajoitetulla prässillä vaarallisiin riistoihin.

 

Stabaek on olettavasti perustasoltaan Veikkausliigan kärkijoukkueiden HJK:n ja Interin alapuolella ja materiaaliltaan ainoastaan hiukan JJK:ta parempi joukkue. Tasoero ei ole suuri ja kansainvälisissä peleissä merkittävä kotietu tasaa voimasuhteita. Torstaina on JJK:n kauden uusi nollahetki, josta on hyvä mahdollisuus käynnistää loppukauden kestävä nousukiito. Ottelun todennäköisyysarvio JJK 39%, tasapeli 28% ja Stabaek 33%. 

 

 

Waari1