Vedonlyöntiennakko JJK – FC Viikingit 30.10.2010

28.10.2010

Vedonlyöntiennakko JJK – FC Viikingit 30.10.2010

Viikingit ja JJK päätyivät keskiviikkona Heteniityn huonokuntoisella nurmella 1-1 tasatulokseen, joten lauantain ratkaisevan ottelun lähtökohdat ovat äärimmäisen jännittävät. Kokonaistuloksen kannalta JJK:lla on kotiedun ja vierasmaalin ansioista etulyöntiasema.

Keskiviikon ottelu oli kentän kunnosta johtuen heikkotasoinen ja fyysinen. Molemmille joukkueille maalintekotilanteiden luominen oli vaikeaa ja pelitapahtumien valossa ottelun oikeutettu lopputulos olisi ollut 0-0. JJK pelasi lähes koko toisen puoliajan vajaalla, mutta onnistui silti taktiikassaan erinomaisesti. Joukkue otti ennakolta vaikeaan vieraspeliin keskialueen keskustaan puolustusspesialisti Jukka Sinisalon, joka pystyi katkoillaan jarruttamaan Viikinkien pelinrakentamista ratkaisevasti.

Toisaalta myös JJK hyökkäyspelaaminen oli vailla kauneusarvoja. Huonosta kentästä selvästi kärsinyt vierailija ei pystynyt pelaamaan syöttöketjuja maata pitkin ja pomppivista palloista keskitykset karkasivat taivaan tuuliin. Viikingit loivat miesylivoimasta huolimatta ottelussa vain kolme maalipaikkaa sillä joukkue ei saanut millään toimitettua palloa JJK:n rangaistusalueen sisälle. Sataprosenttisesti pääpallot voittaneen Juha Pasojan jäätävän rauhallisessa pelaamisessa kiteytyi Veikkausliigan ja Ykkösdivisioonan pelaajien välinen väistämätön tasoero.

Lauantain otteluun JJK lähtee selkeänä suosikkina. Avainasemassa JJK:n hyökkäyspelaamisessa ovat nopeat ja taitavat Tommi Kari ja Jani Virtanen, jotka pääsevät haastamaan Viikinkien jalalla kehnoja toppareita yksi vastaan yksi -tilanteissa. Keskiviikon ottelussa fyysisesti ylivoimainen Mikko Hyyrynen kärsi tuomarilinjasta sillä jokainen kontaktitilanne ja siitä seurannut puolustavan pelaajamaan kaatuminen vihellettiin rikkeeksi. Viikinkien vasemman laidan puolustaminen ei keskiviikkona vakuuttanut, joten nopean Tuomas Latikan nousut ja Virtasen hyvin ajoitetut syötöt ovat JJK:lle ilmiselvä ase lauantaina. Latikan taustajuoksut ovat tärkeitä sillä ne myös avaavat Virtaselle tilaa kaventaa peliä keskustaan ja suoran väylän haastamaan toppareita. JJK:n pelaamisessa avaintekijä on liikuttaa palloa helpoilla syötöillä ja odottaa maltillisesti matalampaan pelitempoon tottuneiden Viikinkien pelaajien väsymistä.

Viikingit on keskiviikon perusteella melko nopea, juoksuvoimainen ja tasainen joukkue. Fyysisesti lauantain vierailija on Veikkausliiga-joukkueita jäljessä. Viikingit on kuitenkin hyvin valmennettu kokonaisuus. Joukkue reagoi kentällä nopeasti, pelaajien etäisyydet pysyvät riittävän lyhyinä ja joukkue muodostaa nopeasti kaksi tiivistä linjaa puolustukseen pallonmenetyksen jälkeen.

Ykkösdivisioonassa Viikingit ovat pystyneet hyvin omaksutun pelitapansa ansiosta jatkuvasti pitämään suoritustasonsa materiaalin edellyttämällä tasolla. Karsintaottelussa selkeiden vahvuuksien puute on kuitenkin joukkueelle heikkous sillä vastustaja on materiaalinsa lisäksi pelin jokaisella osa-alueella pykälän edellä. Tätä kautta suurin osa kaksinkamppailuista päättyy JJK:n pelaajien voittoon ja ottelun hallinta on väistämättä kotijoukkueella. Yksittäiset huippupelaajat tai muut yllätykselliset ulottuvuudet tarjoaisivat Viikingeille yhdessä ratkaisevassa ottelussa suuremman mahdollisuuden iskeä JJK:n heikkouksiin sinänsä arvostettavaa kollektiivista vahvuutta paremmin.

Viikinkien yllätyssaumat perustuvatkin lähinnä erikoistilanteisiin. Joukkueen keskittymistä otteluun voi vaikeuttaa torstai-iltana julkaistu uutinen valmentaja Toni Korkeakunnaksen todennäköisestä siirtymisestä MyPa:n päävalmentajaksi.

Ottelun todennäköisyysarvio: JJK 56%, tasapeli 25% ja Viikingit 19%. JJK säilyttää sarjapaikkansa Veikkausliigassa n. 70%:n todennäköisyydellä.