Uutiset / 2009 / KuPS vahvempi Harjulla – JJK kaatui 1-2 (1-1)

06.08.2009

KuPS saalisti täyden pistepotin Harjulta

21 pelin voitoton vieraspeliputki Veikkausliigassa katkesi kuopialaisten kannalta oikeaan aikaan, kun KuPS vei tähän asti kauden tärkeimmän kamppailun nimiinsä lukemin 1-2 (1-1). Voitollaan KuPS kutisti sarjassa eron JJK:hon yhteen pisteeseen ja jätti RoPSin liigan jumboksi. Paikalliskamppailun sankariksi nousi toppari Patrice Ollo, joka puski kuopiolaisten molemmat osumat.

Heti pelin alusta saakka kävi selväksi, ettei kyseessä ole mikä tahansa liigakamppailu. Kovien panosten vuoksi paikalliskamppalussa oli ilmassa tavallista enemmän tunnelmaa. Pelitapahtumiin reagoitiin täydellä intohimolla sekä katsomossa että nurmella. Harjun lehtereille oli kerääntynyt peräti 4631 katsojaa, joista kuopiolaiset laskettiin sadoissa.

– Sekä kotiyleisö että fanijoukko olivat loistavia. Kannustetaan ja pysytään kuitenkin asialinjalla. Tällaisia pitäisi olla kaikki jalkapallo-ottelut Suomessa, kiitteli KuPSin valmentaja Esa Pekonen keskiviikkoillan tunnelmaa, vaikka joutuikin pelkäämään sydämensä kestävyyden puolesta moneen otteeseen.

Alun pelitapahtumien valossa ei olisi todellakaan uskonut, että kyseessä oli häntäpään kamppailu. KuPSin viime peleissä tapahtunut tasonnosto oli kaikkien nähtävissä Harjulla. Toiseksi eniten liigassa maaleja päästänyt joukkue pystyi puolustamaan tarkasti ja hyökkäämään taidokkaasti.

– Valmentaja teroitti ennen pelin alkua, että joukkueen pitää pystyä hyvään yhteispeliin, ja me pystyttiin siihen. JJK teki paljon töitä, mutta onneksi me pystyttiin vastaamaan siihen taistelemalla, koska me tiedettiin ottelun merkitys, ottelun sankari Patrice Ollo veisteli.

– Joukkueen peli on parantunut koko ajan, ja tänään johtoasema kesti loppuun saakka, Ollo jatkoi.

Jyväskyläläisyleisö ei voinut kuin ihmetellä KuPSin vahvistusten pelitaitoja. Dickson Nwakaeme ja Raphael Udah pyörittivät sekä JJK:ta että vierailijoiden peliä paikoin hyvin näyttävästi.

Samaa ihmetteli myös JJK:n päävalmentaja Ville Priha.

– Tuntuu, että #26 [Dickson] teki kentällä suurin piirtein mitä halusi. Tosi hankala kaveri pitää. Harvoin näkee tuommoista yksilötaitoa tässä sarjassa, Priha äimisteli.

Nam sivuun heti ensimetreillä, Hristov avasi maalitilin

Kauden tähän saakka tärkein kamppailu alkoi kettupaitojen kannalta ikävissä merkeissä, kun viime ottelussa loistavasti esiintynyt ja kaksi maalia iskenyt Nam Ik Kyung loukkasi jalkansa pelitilanteen ulkopuolella eikä pystynyt jatkamaan peliä. Hakaa vastaan yhteissävelen Gorgi Hristovin löytäneen Namin menetys oli kova isku kotijoukkueelle. Tommi Kari otti Namin paikan kärjessä 8. minuutilla.

KuPS aloitti pelin vahvasti ja painoi JJK-maalille vaarallisesti moneen otteeseen nigerialaisten toimesta heti alussa. Suurimmat yleisön huokailut sai aikaan Udah, joka päätti kuopiolaisten lyhytsyöttöketjun tolppakutiin.

JJK rikkoi kuparisen vastahyökkäyksestä, kun peliä oli takana 25 minuuttia. Jälleen avaukseen päässyt Matti Lähitie lähetti pystypallon Tommi Karille. Kari voitti kaksinkamppailun päätyrajan tuntumassa ja pääsi syöttämään boksin sisään. Rangaistusalueella pallon nappasi Hristov, joka viimeisteli ensimmäisen liigamaalinsa tarkalla laukauksella aivan yläriman alle.

Maalin jälkeen kotijoukkue sai pelistä paremmin otetta. JJK vyörytti hyökkäyksiä näyttävästi kohti kuopiolaisten maalia, mutta tuloksetta. Lähimpänä maalintekoa oli Tommi Kari, joka puski tolppaan näyttävän yhdistelmän päätteeksi.

JJK ei pystynyt murtamaan KuPSin puolustusmuuria

Pienen kotijoukkueen hallintavaiheen jälkeen KuPS otti pelin taas komentoonsa, ja näytti siltä, että JJK oli joka tilanteessa askeleen pari myöhässä. Vieraitten yritteliäs peli palkittiin 41. minuutilla, kun toppari Patrice Ollo nousi kulmatilanteessa korkeimmalle ja pukkasi pallon etukulmasta sisään.

JJK sai lisää kylmää vettä niskaan heti toisen jakson alussa. Ollo vei taas kaksinkamppailun nimiinsä hyökkäyspäässä ja puski näyttävästi jo toisen osuman, tällä kertaa alakulmaan. Syötön maaliin antoi jälleen hyvin molempiin suuntiin pelannut Miikka Turunen.

Tilannetta aitiopaikalta seurannut JJK:n puolustaja Jukka Sinisalo harmitteli vieraitten osumia pelin jälkeen.

– Miesvartiointi petti, kaksi maalia erikoistilanteista. Ei siinä paljon selittelyt auta.

Johtoasemaan siirtynyt KuPS oli tyytyväinen tilanteeseen ja laski linjaansa alemmas. Peli oli hyvin kuopiolaisten hallussa 62. minuutille saakka, jolloin Segun Ikudehinbun vintti pimeni. Ikudehinbu raappasi Christian Sundia törkeästi kimpaantuneena vasta hävitystä reilusta kaksinkamppailutilanteesta. Seurauksena tempusta oli suora punainen kortti ja ulosajo.

Ulosajon jälkeen loppupelin asetelmat olivat selvät: JJK hyökkäsi ja KuPS keskittyi ainoastaan puolustamiseen.

Tällä kertaa JJK:n eväät eivät riittäneet uhrautuvasti pelanneen KuPSin puolustusmuurin murtamiseen. Kun Nam ja Hristov olivat pelistä ulkona, kotijoukkueen taito ja energia ei riittänyt pallonhallintaan ja maalitilanteiden luomiseen rangaistusalueen tuntumassa. JJK yritti murtaa vierailijoiden kilpikonnapuolustusta lähinnä keskityspalloilla, jotka KuPS-puolustus hoiti tyylikkäästi.

– Yritettiin korkeilla palloilla ja välillä maata pitkin väleistä, mutta tilaa ei ole, kun kaveri pakkaa noin alas, Sinisalo tuskaili.

Boksipelaaminen ratkaisi pisteiden kohtalon

Kuuden pisteen pelin häviäminen oli kova paikka kotijoukkueelle. JJK:n päävalmentaja Ville Priha ei ollut kuitenkaan erityisen pettynyt omiensa esitykseen, vaikka olisikin toivonut joukkueelta enemmän liikettä. Eniten Prihaa sapettivat KuPSin tekemät erikoistilannemaalit

– Jostain syystä sitä ihan parasta liikettä ei löytynyt tänään. Yritys oli hirveän kova meidän jätkillä, mutta liike-energia ei ollut huipussaan. Mutta KuPS oli todella hyvä: heillä on selkeä tasonnosto tapahtunut, Priha sanoi.

– Pelissä ei ollut hirveesti mitään hienouksia tänään, paljon kaksinkamppailuita eikä hirveästi maalitilanteita kummassakaan päässä. Harmi, että päästettiin kaksi erikoistilannemaalia. Se oli ottelun ratkaisu tänään.

Täysin samoilla linjoilla oli myös KuPSin päävalmentaja Esa Pekonen, joka fiilisteli voiton ohella tunnelmallista jalkapalloiltaa.

– Paljon taisteluja, tänään ei nähty välttämättä niitä kauneimpia juttuja. Jalkapalloihmisenä tiesin, että tuun tykkäämään tästä pelistä, kun tiesin että tulee paljon yleisöä ja on paineita – siinä tuntee elävänsä, jos selviää pelistä hengissä ilman, että sydän pettää.

– Pelin ratkaisu oli ehkä boksipelaaminen. Me pystyttiin erikoistilanteissa boksissa vääntämään kaksinkamppailuvoitot molemmissa päissä, Pekonen mukaili Prihaa.

KuPSille toistamiseen täyden pistepotin menettäminen kiristi häntäpään asetelmia entisestään. Tappio päävastukselle ei ole katastrofi, vaan tiukkana ollut tilanne jatkuu samanlaisena – todennäköisesti viimeiseen peliin saakka.

– Kyllä me täältä tullaan. Sesonki jatkuu, Priha lupaili ja alkoi jo viritellä uutta matoa koukkuun.

Eero Lahtinen / fcjjk.com

Kuvat: Georgi Hristov teki kauden avausmaalinsa Tommi Karin esityöstä. Mika Lahtinen tarjoili hienon keskityksen Tommi Karille mutta 2-0-maali jäi syntymättä pallon osuessa tolppaan.

fcjjk.com