Uutiset / 2007 / Verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä – Huoltaja Lindström haastaa luovuttamaan

21.08.2008

 

Sairaaloiden leikkaustoiminta palaa normaalille tasolle kesälomien päätyttyä. Koulujen alku on perinteisesti hiljaista aikaa luovutuspisteissä, joten Veripalvelu haluaa muistuttaa veren tasaisesta tarpeesta ympäri vuoden. Joka arkipäivä tarvitaan yli 1.000 luovuttajaa, jotta verivalmisteita riittää potilaille suomalaisissa sairaaloissa.

Joka arkipäivä tarvitaan luovuttajia kaikista veriryhmistä. Tällä hetkellä tarvitaan täydennystä erityisesti A RhD positiivisen, O RhD negatiivisen ja A RhD negatiivisen veriryhmän verivarastoihin. A+ on suomalaisten yleisin veriryhmä, ja siksi myös suurin osa potilaista tarvitsee A+ veriryhmän verta. O- puolestaan on hätäveri, jota voidaan antaa kaikille potilaille veriryhmästä riippumatta. Sitä annetaan muun muassa onnettomuuksien uhreille, jos potilaan omaa veriryhmää ei ehditä määrittää.

Yli puolet verivalmisteista käytetään suunnitelluissa leikkauksissa. Näissä rutiinileikkauksissa verta tarvitaan yhdelle potilaalle yleensä muutaman pussin verran. Monelle onnettomuuden uhrille tehdään puolestaan useampi leikkaus ja verenvuoto voi olla massiivista. Tällöin potilas voi saada verta useita kymmeniäkin pusseja, kymmeniltä eri luovuttajilta.

Luovutettu veri jaetaan kolmeen osaan: punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Potilaalle annetaan vain sitä veren osaa, jota hän tarvitsee. Yhdellä luovutuskerralla voi auttaa jopa kolmea potilasta. Omaa veriryhmäänsä ei tarvitse tietää ennen luovutusta.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65 –vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Tietoa verenluovutusedellytyksistä saa Veripalvelun nettisivuilta, www.veripalvelu.fi.

Kädet alas. Tämä on haaste.

Uusia luovuttajia kaivataan ikääntyvien tilalle, jotta verta riittää jatkossakin potilaiden hoitoon Suomessa. Perheenjäsenen esimerkillä ja kaverin suosittelulla on iso merkitys sille, että henkilö luovuttaa verta ensimmäisen kerran. Haaste.fi -sivusto tarjoaa mahdollisuuksia verenluovutuksen puolesta puhumiselle. Haastesivustolla kuka tahansa voi haastaa kenet tahansa luovuttamaan verta, ja yritykset ja yhteisöt voivat kisailla aktiivisimman luovuttajayhteisön tittelistä. Kampanjatilannetta voi seurata lähes reaaliajassa haastesivustolla. Aktiivisimmat haastajat ja luovuttajayhteisöt nousevat TOP10-listoille.

Antti ”Konda” Lindström toimii heti

”Huomasin että kuulun juuri siihen veriryhmään jota juuri nyt tarvitaan eniten. Menen heti huomenna Veripalvelutoimistoon hoitamaan oman osuuteni tärkeässä asiassa ja haastan samalla joukkueemme valmentajan Ville Prihan verenluovutukseen. Laitetaan viestikapula kiertämään haasteen muodossa”, JJK:n edustusjoukkueen huoltaja Antti Lindström (kuva) suunnitteli tärkeässä asiassa.

Lisätietoja:

JYVÄSKYLÄN VERIPALVELUTOIMISTO
Aukioloajat
ma, ti ja to klo 12–18
ke ja pe klo 10–15

Yhteystiedot
Väinönkatu 40
40100 Jyväskylä
Puh. (014) 213 065

fcjjk.com