School Tour johdattaa käsipallon maailmaan koululaisia – ja liigapelaajia!

01.02.2012

Käsipalloliiton School Tour kiertää kuluvan viikon aikana useamman ohjaajan voimin Jyväskylän seudun kouluissa perehdyttämässä oppilaita tämän keskisuomalaisittain hieman eksoottisemman lajin pariin.

 

Keskiviikkoiltapäivänä vuorossa oli Lohikosken alakoulun luokka 3A. School Tourin tunnit menevät hyväksi havaitulla kaavalla: alkulämmittelyn jälkeen ohjaaja Jaakko Horelli kertoo lyhyesti käsipallon säännöt, käydään läpi joitain harjoituksia ja sitten päästäänkin siihen parhaaseen osioon – pelaamaan.

 

Lohikosken koulun oppilaat omaksuvat säännöt nopeasti ja kentällä nähdään niin näppäriä syöttökuvioita, komeita maaleja kuin hienoja torjuntojakin. Vaikeinta on malttaa pysyä vaihdossa.

 

– Oliko kivaa?, kysyy Horelli tunnin päätteeksi.

 

– JOO!, kuuluu oppilaiden vilpitön vastaus.

 

Käsipallotunnin loputtua osa oppilaista jää odottelemaan liikuntasalissa seuraavaksi alkavaa palloilutuntia – pari nuorta urheilijanalkua juoksee kuitenkin vielä salin ovelle poistumassa olevan Horellin perään huikkaamaan terveisensä:

 

– Hei se käsipallo oli tosi kivaa!

 

 

Innostunut vastaanotto joka koulussa

 

Vastaavia mielipiteitä on kuulunut muiltakin kouluilta ja Horelli ja Käsipalloliiton nuorisovastaava, School Tourin puuhanainen Annamari Jääskeläinen kiittelevätkin kilvan keskisuomalaislasten ja -nuorten intoa.

 

– Ihan uskomatonta, miten innoissaan kaikki oppilaat ovat olleet, jo useammassa koulussa käyneet Horelli ja Jääskeläinen hämmästelevät yhteen ääneen.

 

– Todella mahtavaa mennä vetämään tuntia, kun kaikki ovat niin täysillä mukana. Huomaa myös sen, että laji on täällä melko vieras, eikä esimerkiksi minkäänlaisia ennakkoluuloja tunnu olevan vaan oppilaat lähtevät todella avoimina mukaan. Pääkaupunkiseudulla, missä laji on tutumpi, oppilaat ovat usein varautuneempia, täällä kaikkien asenne on, että ”jee, käsipalloa!”

 

– Kaikesta huomaa, että nyt ollaan urheilukaupungissa, helsinkiläistä käsipallon SM-liigajoukkue Atlasta valmentava Horelli sanoo.

 

– Lapset ovat valmiita liikkumaan ja urheilemaan – ja selvästi tottuneet liikkumaan paljon. Sitä paitsi, täällä porukka ajaa pyörällä yli kahdenkymmenen asteen pakkasessa, ei pääkaupunkiseudulla enää näin kylmässä pyöräillä…

 

– Mahtavaa myös, että saatiin järjestettyä School Tour ja koko käsipallotapahtuma Jyväskylään. Toivottavasti tulevaisuudessa saataisiin käsipallojoukkue Jyväskyläänkin!

 

Siemen tuolle joukkueelle onkin kenties jo kylvetty – School Tour lahjoittaa jokaiselle vierailemalleen koululle muutaman käsipallon, jotta lajia voidaan harrastaa jatkossakin.

 

 

Käsipalloilevat kettupaidat

 

Myöhemmin keskiviikkona Horelli ja Jääskeläinen ovat myös JJK:n edustusjoukkueen iltapäiväharjoituksissa Killerin palloiluhallissa vetämässä joukkueelle käsipallopainotteiset treenit. Kaava on hyvin samankaltainen kuin School Tourin tunneilla: alkulämmittelyä ja lyhyttä sääntöesittelyä seuraa erilaisia heitto-, syöttö- ja kuljetusharjoituksia ja lopuksi hetki itse peliä. Kettulauma pääsee näin ottamaan tuntumaa uuteen lajiin – ja innostuneisuus on kauttaaltaan vähintäänkin yhtä suurta kuin Lohikosken koulun oppilailla.

 

– Hienoa kokeilla uutta lajia ja päästä näkemään, miten käsipallon puolella treenataan. Näkee vähän, millaisia jippoja siellä on ja samalla saa vinkkejä meidän omaan harjoitteluun. Esimerkiksi pareittain tehdyt kuljetus- ja syöttöharjoitukset ja tilanteko kaverille – voitaisiinko siitä ottaa jotain oppia meidän erikoistilannepelaamiseen?, pohtii päävalmentaja Kari Martonen pelin tauottua.

 

– Tämä myös rikkoo mukavasti meidän rutiineja, kun tulee jotain ihan uutta, komppaa apuvalmentaja Jori Särkkä.

 

– Toisaalta huomasi heti paljon tuttujakin elementtejä, vaikka kyseessä onkin aivan eri laji, toteaa Martonen.

 

– Syöttelyn ja aktiivisen pallonliikuttelun tärkeys tuli esille hyvin nopeasti. Samoin kuin se, että maalin edessä ei pidä tehdä liian hätäisiä ratkaisuja ja roiskaista vaan palloa summissa jonnekin.

 

– Kiva myös nähdä sitten perjantaina, miten tuo pojilta sujuu kentällä, Martsi myhäili.

 

Perjantaina kettupaitojen käsipallo-opit pääsevätkin verekseltään testiin, kun JJK kohtaa salibandyjoukkue Happeen esiottelussa ennen illan varsinaista päätapahtumaa – Martonen ei tosin tuolloin ole kettuleirin puikoissa, vaan perjantaita varten muistiinpanoja kentän reunalla tarkkaavaisena teki Tuomas Latikka.

 

– Hyvältä näyttää, hyvin se tulee menemään!, tuumaili JJK:n tuore käsipallovalmentaja.

 

 

 

Tule perjantaina Hipposhalliin katsomaan, miten käsipallo sujuu veikkausliigapelaajilta!

 

 

HIFK – Cocks perjantaina 3.2. kello 20.00, esiottelu JJK – Happee kello 18.00

 

 

TM