Sarjakärki Gnistan vierailee Harjulla lauantai-illan kamppailussa

07.07.2023
Kuva: Vanhat pelikaverit Mikko Manninen ja Topi Järvinen kohtasivat huhtikuussa Oulunkylässä (📸 Kalevi Hämäläinen)

Yksi kauden odotetuimpia kohtaamisia nähdään lauantai-iltana, kun Kettupaidat isännöivät sarjakärki Gnistania klo 19. Vierasjoukkueen riveissä pelaavat JJK-kasvatit Eero Markkanen, Topi Järvinen ja Jiri Koski tekevät paluun Harjulle vastustajan paidassa. Ennen Ykkösen ottelua on tarjolla myös nostalgisia hetkiä, kun JJK:n ja Huiman -85 ikäluokan joukkueet kohtaavat esiottelussa klo 17 alkaen.

JJK:n kahden ottelun viikko huipentuu lauantai-illan kotiotteluun, kun Harjulle saapuu vieraaksi sarjakärki Gnistan Helsingin Oulunkylästä. Ensi vuonna 100 vuotta täyttävällä seuralla on pitkä historia, mutta se jahtaa vasta ensimmäistä pääsarjapaikkaansa. Neljättä peräkkäistä kauttaan Ykkösessä pelaava IF Gnistan on kuitenkin monien ennakkoarvioiden mukaan sarjan suurimpia suosikkeja ja se onkin esittänyt vakuuttavia otteita jo pre-seasonista saakka yltäen aina Ykköscupin finaaliin saakka, missä se taipui lopulta JäPS:lle vasta rankkarikisan jälkeen.

JJK ja Gnistan ovat toisilleen aika lailla tuntemattomia vastustajia, sillä joukkueet ovat pelanneet edellisen kerran samalla sarjatasolla peräti 17 vuotta sitten, kaudella 2006. Tuolloin seurat ottivat mittaa toisistaan samassa Kakkosen lohkossa.

”Kipinän” riveissä pelaa tällä kaudella useampikin JJK-kasvatti: hyökkäysosastolta löytyy kolmatta kauttaan keltanutuissa pelaava laitahyökkääjä Topi Järvinen sekä HIFK:stä Gnistaniin tälle kaudelle siirtynyt Eero Markkanen. Gnistanin hyökkäyspäätä vahvistamaan hankittu Markkanen on ollut kauden aikana hyvässä maalivireessä ja tulee varmasti olkapäävammasta vastikään toivuttuaan pitämään kettupuolustuksen kiireisenä. Gnistanin hyökkäysosasto on muutenkin ollut vahva ja peräti kolme kaveria jakaa sarjan maalipörssin kakkossijan. Markkasen lisäksi kuudesti ovat osuneet IFK Mariehamnista tälle kaudelle hankittu turkulaistaustainen Joakim Latonen sekä toista kauttaan Gnistanissa pelaava hyökkääjä Mamodou Sarr.

Vierasjoukkueen tolppien välistä löytyy myös kymmenen vuotta sitten JJK:sta maailmalle lähtenyt Jiri Koski, joka kuuluu sarjan parhaisiin maalivahteihin. Koski on pitänyt tällä kaudella 10:ssä pelaamassaan ottelussa maalinsa koskemattomana peräti kahdeksan kertaa ja Gnistanin verkkoon onkin tehty koko kaudella vain kuusi osumaa. Helsinkiläiset eivät ole hävinneet kuluvalla kaudella vielä peliäkään ja ovat tätä kirjoittaessa sarjan kärjessä tasapisteissä MP:n kanssa, yhden pelin vähemmän pelanneena.

Jos on sarjan kärjessä tasaista, samaa voi sanoa myös keskikastista ja sen alapuolella olevista joukkueista. Sarjanousija JJK löytyy 13 pelatun kierroksen jälkeen taulukosta keräämällään yhdellätoista pisteellä sijalta yhdeksän ja sijat 7-11 mahtuvat kaikki kahden pisteen sisään.

Kuva: Ville Viljala joukkueineen lähtee hakemaan revanssia sarjakärjestä. (📸 Kalevi Hämäläinen)

Hyvään vireeseen kesäkuussa päässeen JJK:n neljän ottelun tappioton putki katkesi, kun se kärsi tiistaina 3-1-tappion SJK Akatemian kotikentällä. Seinäjoella nähtiin maalirikas ottelu ja joukkueet iskivät kaikki neljä osumaansa pelin ensimmäisen nelivitosen aikana. Yhä tappioitta kotikentällään porskuttava SJK Akatemia nousi voitolla sarjassa kolmannelle sijalle ja sai kaipaamansa revanssin hävittyään joukkueiden välisen kohtaamisen huhtikuussa Viitaniemessä.

Kotijoukkueen erikoistilanteet ja etenkin kulmapotkut olivat myrkkyä kettulaumalle ja Akatemia johtikin peliä jo 2-0, kun vain seitsemän minuuttia oli pelattu, mikä käytännössä määräsi pelin kuvan jo heti alkuminuuteilla. JJK kasasi kuitenkin rivinsä hyvin shokkialusta toivuttuaan ja sai paremmin peliä haltuunsa rakennellen useamman hyvän maalipaikan. Palkinto saatiin lopulta 2-1-kavennusmaalin muodossa 39. minuutilla, kun vanhalla kotikentällään pelannut Oskar Pihlaja ja Roope Salo rakentelivat Joel Pasaselle mainion vetopaikan ja mies pääsi iskemään ensimmäisen maalinsa Ykkösessä.

SJK rokotti kuitenkin vielä kertaalleen ennen taukoa ja jälleen kerran kulmapotkusta. Myös toisella jaksolla JJK pääsi pyörittämään omaa peliään ja rakenteli myös huippuhyviä tekopaikkoja, joista aavistuksen paremmalla viimeistelyllä tai jopa tuurilla olisi voinut maalin tai pari tehdäkin, mutta maaliin asti se ei yrityksistään huolimatta palloa saanut. Kotijoukkue pelasi kypsästi ja puolusti johtoasemaansa blokaten laukauksia. Tappiosta huolimatta hyvän pelin maalillaan jälleen pelannut Ville Viljala piti puolestaan huolen siitä, ettei Akatemia onnistunut lisäämään maalimääräänsä enää toisella jaksolla.

Kun JJK ja Gnistan kohtasivat viimeksi huhtikuussa Oulunkylässä, oli keltapaitainen kotijoukkue vahvempi lopulta lukemin 2-0. Tappiosta huolimatta kovan vastuksen kotijoukkueelle antaneet Kettupaidat aloittivat kamppailun varsin pirteästi ja hallitsivat peliä, kun taas kotijoukkueella oli isoja vaikeuksia saada omaa peliään toimimaan. Pienellä ja vähän pomppuisella kentällä peli muistutti paikoin enemmän pystypainia kuin jalkapalloa, mutta Ogelille saapuneet niin koti- kuin vierasjoukkueenkin kannattajat näkivät varsin viihdyttävän ottelun. Pitkään maalittomana edenneen ottelun ratkaisun hetki nähtiin lopulta vajaan tunnin kohdalla, kun JJK joutui vajaamiehiseksi käsivirheen seurauksena ja kotijoukkue siirtyi tilanteesta tuomitusta rankkarista johtoon. Vajaallakin JJK haki vielä tasoitusta, mutta lopulta Gnistan iski lopullisen niitin pari minuuttia ennen loppua.

Kettuvahti Viljala odottaa erityisen paljon Gnistanin riveissä pelaavien hyvien ystäviensä kohtaamista Harjun lauantai-illan taistossa.

– Huomenna tulee varmasti kovin mahdollinen haaste vastaan tässä sarjassa. Gnistan on täynnä laatupelaajia ja ovat ansaitusti sarjan kärjessä. Kauden ensimmäinen kohtaaminen oli tasainen punaiseen korttiin asti ja uskonkin, että Harjulla pystytään laittamaan Gnistan erittäin ahtaalle ja nappaamaan tärkeät kolme pistettä, Viljala ennakoi.

JJK – Gnistan || la 8.7.23 klo 19 || Harjun Stadion

Ennakkoliput ovat myynnissä sivun oikean reunan JJK Shopissa. Ennakkolipulla nopeutat sisäänpääsyä stadionille ja vältät jonottamisen lippuluukulle.

HUOM! Klo 17 alkavaan esiotteluun on vapaa pääsy!

mm. Pekko Kotamäki ja Tuomas Latikka nähdään lauantain esiottelussa kentällä JJK-85 joukkueessa

JJK-85 ja Huima-85 joukkueet kohtaavat esiottelussa klo 17

Pitkäaikaiset kiistakumppanit kohtaavat vihdoinkin. Vanhoilta vuosilta on hampaankolossa paljon selvittämättömiä asioita. Tämän vuoksi molemmat joukkueet ovat aloittaneet treenaamisen jo kun hanget vielä kantoivat.

Aikanaan 13-vuotiaat nappulat taistelivat keskenään yhteisillä pelimatkoilla muun muassa Italiassa. Tuolloin pelaajat ja vanhemmat tutustuivat toisiinsa. On siis jo korkea saada selvyys siihen, kumpi joukkue kantaa jatkossa Keski-Suomen herruutta.

Kentällä tullaan näkemään futisniiloille tuttuja nimiä kuten Pekko KotamäkiMatti SalkojärviAntti TolvanenMikko MatilainenPetri KarjalainenTomi PetrescuTuomas LatikkaKalle MäkinenHenrik ForsbergEliel Uronen, Antti Ronkanen ja Toni Liimatainen. Pelaajien välinen psyykkaus on ollut jo kuukausia ilmiliekeissä ja lauantaina nähdään kenen kunto ja kasetti oikeasti kestää.

Paikalla joukkueita komentamassa ovat myös ikinuoret, legendaariset valmentajat Nellu Petrescu ja Matti Kautto. Ottelua tulee tuomitsemaan kaikille tuttu Jouni ”Aapis” Aapajärvi.

Kentällä nähdään siis pitkään kytenyttä kiistaa, hauskanpitoa, ystävyyttä ja armottoman kovatasoista jalkapalloa.

Tervetuloa kannustamaan ja todistamaan paikallista futiskulttuuria! Esiottelu alkaa klo 17 ja siihen on vapaa sisäänpääsy.