Lauantaina luvassa todellinen jännitysnäytelmä: TPS – JJK

24.07.2015

2015-05-31_0014

JJK matkaa viikon toisessa vierasottelussaan Turkuun tiukassa kärkikamppailussa.

Edellisen kerran JJK on käynyt TPS:n vieraana kaudella 2013 – sittemmin muuttunut on sekä sarjataso että pelipaikka, sillä Veritaksen sijaan TPS pelaa Ykkösen kotiottelunsa Yläkentällä. Ottelu alkaa kello 16.

Tilanne Ykkösen kärjessä on äärimmäisen kutkuttava ennen viikonlopun otteluita: TPS johtaa sarjaa 26 pisteellä ja PS Kemi on heikomman maalieron myötä toisena samoilla pisteillä. Niskaan hönkivät vain pisteen päässä PK-35 kolmantena ja JJK neljäntenä, niinikään keskenään tasoissa 27 pisteessä – koko kärkinelikko mahtuu siis vain pisteen marginaalin sisään. JJK:lle tilanteesta erityisen mukavan tekee se, että Kettupaidoilla on yksi ottelu muita vähemmän pelattuna, kun rästiottelu AC Oulua vastaan pelataan vasta syksymmällä.

JJK on kohdannut sarjakärjen kuluvan kauden aikana jo kolmeen otteeseen ja vienyt voiton jokaisessa kamppailussa. Juuri TPS onkin kärkinelikosta ainoa, joka on toistaiseksi saanut pisteenkään Kettulaumalta. Odotettavissa on tilastojen valossa tiukka, tasainen ja vähämaalinen ottelu: TPS on päästänyt tähän asti vähiten maaleja ja JJK:n puolustuskin on sarjan kolmanneksi pitävin.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen oli odotusten mukainen, sillä toukokuun lopussa Harjulla pisteet tasattiin tasokkaan pelin päätteeksi ottelutapahtumiin nähden oikeudenmukaisella 0-0-tuloksella. Juha Pasoja ennakoi Turun kohtaamisesta samankaltaista ottelua.

– Varmasti nytkin tulee todella tiukkaa. Vastakkain on kaksi hyvin samankaltaista joukkuetta, aina ikärakennetta myöten. Tuskin tulee paljon tilanteita kumpaankaan päähän, joten hereillä on oltava silloin, kun se paikka tulee.

– Tosin kaikkihan on aina mahdollista, etenkin näissä kärkipään keskinäisissä kohtaamisissa: voihan se vaikka olla että huomenna nähdään yhtäkkiä paljonkin maaleja, jos osuu jyvä kohdalleen, Pasoja naurahtaa.

JJK pelaa kotiottelunsa loistavassa kunnossa olevalla Harjun nurmella ja kesän myötä myös viimeaikaiset luonnonnurmiset vierasareenat ovat olleet kelpoisassa kunnossa. Nyt ottelu pelataan kuitenkin Yläkentän tekonurmikentällä.

– Tuohan se oman vivahteensa, kun pelataan pitkästä aikaa tekonurmella. Kenttä on myös hieman pienehkö ja treenikentällä on hiottu kuvioita osin sitä silmällä pitäen.

– Edellinen vähän pienemmällä kentällä pelattu ottelu Tammisaaressa oli meille hankala, mutta TPS on nyt vastuksena niin erilainen, että ottelustakin on odotettavissa kauttaaltaan erilainen.

2015-05-31_0012

Edellinen kohtaaminen Harjulla oli tiukkaa vääntöä alusta loppuun.

Länsirannikon kiertueen toinen etappi

Viikon ensimmäisessä pelissä Kettupaidat hakivat täydet vieraspisteet Vaasasta. Voitto hännänhuipuksi jääneestä VIFK:sta ei tullut helpolla, sillä kotijoukkue meni Lasse Linjalan maalilla johtoon jo ensimmäisellä minuutilla. Poissaolojen myötä siipirikkoinen JJK kuitenkin punnersi viimeisen puolituntisen aikana rinnalle ja ohitse Aleksis Lehtosen ja Mikko Mannisen maaleilla.

– Vastustaja kun saa ensimmäisestä tilanteestaan maalin, niin onhan tietenkin se paha alku. Koko avauspuoliaika oli meiltä nihkeä, toisella päästiin paremmin peliin – ja lopussa VIFK pääsi sitten taas pyörittämään.

JJK on hävinnyt toistaiseksi vain yhden ainoan kerran ja Kettupaidat ovat venyttäneet tappiottomien otteluiden putkensa jo yhdentoista mittaiseksi. Hienoisena kompastuskivenä ovat olleet kuitenkin useat tasapelit ja positiivista onkin, että Vaasassa ottelu saatiin käännettyä tappioasemasta aina voittoon asti.

– Tärkeää oli, että vaikka peli oli meille todella vaikea, pystyttiin kuitenkin haalimaan täydet pisteet. Lopussa oli jo vähän onneakin, mutta joskus sitäkin tarvitaan.

Yksi palaaja maanantain poissaolijoiden listasta kokoonpanoon on varma, sillä korttitilin täyttymisen vuoksi sivussa ollut Antto Tapaninen tekee paluun.

vifk-jjk-20150720_201707

Aurinkoisesta Vaasasta irtosi lopulta voitto, vaikka ottelun kulku vetikin kettukäskyttäjän välillä mietteliääksi.

Kuuden pisteen kohtaaminen

TPS otti edellisestä ottelustaan niin ikään voiton putoamiskamppailussa olevasta EIF:stä. Jussi Aallon puolen tunnin kohdalla rangaistuspotkusta viimeistelemä maali riitti 1-o-kotivoittoon – TPS pääsi pelaamaan koko toisen jakson miesylivoimalla, muttei saanut lisämaaleja iskettyä vieraidensa verkkoon.

Tulos on verrattain kuvaava kuluvan kauden TPS:lle: Mika Laurikaisen ryhmä luottaa ennen kaikkea kurinalaiseen ja toimivaan puolustuspeliinsä ja päästettyjä maaleja neljässätoista ottelussa onkin vain kuusi. Monet ottelut ovat myös olleet vähämaalisia voittoja tai  Päästettyjen maalien lisäksi myös tehtyjä maaleja on vähemmän kuin JJK:lla, joten tilastojen valossa Kettupaitojen hyökkäyskalusto on ollut tehokkaampi.

Lauantaina edessä on klassinen kuuden pisteen ottelu: voitolla JJK menee TPS:n ohi, kotivoitto taas venyttää TPS:n etumatkan neljään pisteeseen. Tarjolla on siis Kettupaidoille piikkipaikkakin, PS Kemin ja PK-35:n tuloksista riippuen.

– Erityisen tärkeää oli hakea Vaasasta täydet pisteet siksi, että TPS ei päässyt karkaamaan jo ennen keskinäistä kohtaamista. Marginaalit ovat nyt kärjessä niin äärimmäisen pienet, että pitää huolehtia siitä, että ainakaan häntäpään porukoille ei menetä liikaa pisteitä.

– Pistemenetykset Vaasassa olisivat nostaneet TPS-ottelun panoksia vielä entisestään. Mutta isot ne ovat nytkin.

Ykkösen 15. kierroksen ottelu TPS – JJK, lauantaina 25.7. klo 16, Yläkenttä, Turku – vielä ehdit hypätä Harjun Poikien bussiin!

harpo-vifk-tps-away-ilmo