Komean peliuransa kuluvaan kauteen päättävä Pasoja: ”Aika antaa tilaa nuoremmille”

07.10.2012

8_Paso_pysaytti_kaiken

 

 

Nyt kolmatta kauttaan JJK:n takalinjoilla luutiva toppari Juha Pasoja lopettaa pitkän ja komean pelaajauransa kuluvaan kauteen – aikoinaan Kemissä alkanut peliura on siis neljää ottelua vaille paketissa. Kaudeksi 2010 norjalaisesta Ham-Kamista Kettupaitaan siirtyneen, 35-vuotiaan Pasojan mukaan päätös lopettamisesta oli käytännössä syntynyt jo ennen kuluvaa kautta.

 

– Olihan se mielessä jo vuosi sitten, että tämä tulee olemaan viimeinen kausi pelaajana, sanoo Pasoja.

 

– Nyt on aika antaa tilaa nuoremmille ja siirtyä opastamaan heitä sieltä viivojen toiselta puolelta.

 

Valmennuskursseja suorittava ”Paso” on kuulunut jo kuluvan kauden ajan JJK:ssa sekä A- ja B-juniorien että edustusjoukkueen valmennusryhmiin ja jatko valmennuspuolella onkin jo selvä – eikä mies aio karata kauas kauden jälkeenkään.

 

– Jatkan valmennuksen parissa täällä Jyväskylässä. Toistaiseksi yksityiskohtia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta ne selvinnevät lähiaikoina.

 

jjk-inter-lc-kokonaan-kuntoutunut-paso-on-kova-luu

– Kuluvalla kaudella pyrin vielä auttamaan joukkuettamme ennen kaikkea kentällä. Olen pelannut kuitenkin kauden mittaan enemmän, mitä ajattelin tulevani pelaamaan silloin, kun mietimme rooliani kauden alla – tuolloin mietin, että hyvä, jos edes kolmasosan otteluista pystyisin pelaamaan, sanoo nyt yli puolessa pelatuista liigaotteluista esiintynyt Paso.

 

Konkari toteaa kauden alun olleen omalta osaltaan hankala ja mieltää syyksi normaalista poikenneen talvikauden.

 

– Parikymmentä vuotta kun on tottunut pelaamaan säännöllisesti talvellakin ja nyt pelasi vain silloin tällöin, näkyi se alkukaudella otteissa liigassa.

 

Kauden edetessä vire kuitenkin löytyi ja Pasoja onkin jälleen ollut eräs JJK-puolustuksen ehdottomia tukipilareita.

 

– Kokonaisuutena olen kauteen omalta osaltani ihan tyytyväinen. Heinäkuussa europelien aikaan ikään kuin syttyi uusi liekki pelaamiseen ja hetken sitä pyöritteli mielessään, että josko pelaisi kuitenkin vielä yhden kauden, Paso kertaa.

 

– Mutta viimeisen kuukauden aikana päätös lopettamisesta on vain varmistunut ja uskon, että tämä oli varmasti oikea ratkaisu.

 

 

Kemistä Jyväskylään

 

Pasojan pelit ovat alkaneet Kemissä ja liigadebyyttinsä hän teki porilaisen Jazzin riveissä vuonna 2000 FC Jokereita vastaan. Toistakymmentä vuotta sitten alkaneella, varsin kunnioitettavalla uralla toistaiseksi mittarissa on Veikkausliigassa 221 ottelua ja 22 maalia. Kotoisten kenttien ja Jazzin, Hakan ja JJK:n riveissä pelattujen euro-otteluiden lisäksi mukaan mahtuu myös kolme vuotta Norjan pääsarjassa Ham-Kamissa sekä A-maaotteluita – niin jalkapallon kuin futsalinkin puolella. Myös futsal-kentiltä kokemusta löytyy maajoukkueen lisäksi seurajoukkuetasolla sekä Suomesta että eurokentiltä.

 

Mieleen pitkän uran varrelta ovat jääneet eritysesti parhaat saavutukset eri seurojen riveissä.

 

– Jazzin kanssa vuonna 2001 pelasin ensimmäiset euro-otteluni. Pääsimme jatkoon ja saimme vastaan ranskalaisen PSG:n, jolla tuolloin oli riveissään Ronaldinhon, Nicolas Anelkan ja Jay-Jay Okochan kaltaisia pelaajia. Se oli vakuuttava porukka, oli mielenkiintoista pelata heitä vastaan. Vaikkei kaikkein kovin kalusto meitä vastaan pelannutkaan, niin olihan se aivan eri tason joukkue mitä meillä, Paso muistelee.

 

– Myös Hakan kanssa voitetut mitalit ja cup-mestaruudet ovat jääneet hyvin mieleen, samoin kuin pronssi täällä JJK:ssa – kyllä siitäkin sai ilon irti, Pasoja naurahtaa. 

 

Paljon nähnyt ja kokenut puolustaja haluaa muistuttaa nuorempiaan etenkin parista tärkeästä asiasta.

 

– Kaikkien nuorten pelaajien pitäisi muistaa, että jos saa pelata jalkapalloa ammatikseen, on todella onnekas – sillon pääsee ammattiin, jota vain todella harvat saavat tehdä ja siitä pitää ottaa ilo irti, Pasoja muistuttaa.

 

– Ja jos haluaa todella urallaan eteenpäin, töitä on tehtävä ja paljon. Millään perussurffailulla ei pärjää.

 

Kovaotteinen, mutta rehti toppari on kerännyt myös kannattajilta pisteitä niin Suomen kuin Norjankin kamaralla.

 

– Tietenkin kannattajia pitää kiittää. Onhan sieltä joskus jotain positiivistakin kuulunut, Paso tuumaa pilke silmäkulmassa.

 

 paso_jjk_stabaek_050712 

 

 

 

Vastassa vahva TPS

 

Pasojan nappulakengät eivät kuitenkaan ole naulassa vielä vajaaseen kuukauteen ja seuraavana haasteena vastassa on nyt TPS, jonka JJK on kauden mittaan päihittänyt jo kahdesti.

 

– TPS on suoraviivainen joukkue, jonka pelissä vastaiskuilla on suuri rooli. Siksi onkin erityisen tärkeää, että meidän kenttäryhmityksemme on tasapainossa ja etenkin hyökkäämään lähdettäessä on pidettävä huoli, etteivät linjojen välit eivät pääse kasvamaan liian suuriksi.

 

Jäljellä ovat enää viimeiset kierrokset, joilla pelilliset hienoudet usein jäävät sivuun, kun syksyn runtelemilla kentillä taistellaan tärkeistä pisteistä. Pasojakin toteaa, että joukkueiden väliset asetelmat ovat syksyisin omanlaisensa.

 

– Niinhän se on, että näissä syksyn peleissä voittaa se, kumpi voittoa enemmän haluaa. Kyllä kaikki sen tiedostavat, että kentällä on pakko taistella, jos meinaa saada tulosta. Toisaalta kaikki taistelevat myös omasta paikastaan avauksessa – sen verran meilläkin kilpailua niistä on.

 

JJK:n kausi on ollut varsin vaiherikas ja nähty on niin nousuja kuin laskujakin.

 

– Onhan tämä ollut melkoista vuoristorataa. Välillä on menty jyrkästi ylös ja sitten tultu lujaa alas. Jos saamme nyt vietyä kauden päätökseen niin, että käyrä osoittaa ylöspäin, niin jäisi hyvä maku suuhun, Pasoja miettii.

 

Nyt vastaan asettuu jälleen myös eräs varsin tuttu mies, kun täksi kaudeksi TPS:n siirtynyt, JJK:ta kaksi kautta kipparoinut Mikko Hyyrynen päässee irti entistä seuraansa vastaan. Viime kauden kapteenistoon itsekin kuulunut Pasoja toteaa ex-joukkuetoverinsa arvaamattomaksi vastustajaksi.

 

– Mikko on kyllä pelaaja, joka voi tehdä millaisia ratkaisuja vain, siinä mielessä hän on todella vaikea puolustettava, Paso toteaa naurahtaen.

 

– Helpommalla päästäänkin, kun ei päästetä TPS:aa hyökkäämään!

 

17-pason yritys