”Kiitos ja kumarrus” – katsaus kauteen 2015

30.10.2015

2015-09-19_jjk-vifk_0222

Kausi 2015 tarjosi suuria tunteita, loistavaa jalkapalloa ja oman kylän poikien kasvutarinoita!

Miltei täysin omilla kasvateilla miehitetty JJK lähti kauteen 2015 tavoitteenaan nousu Veikkausliigaan. Kettupaidat nousivatkin heti alkukaudesta mukaan Ykkösen tiiviiseen kärkipäähän, jossa JJK:n tavoin vahvoina nousijakandidaatteina kauteen lähteneet PK-35 ja TPS sekä sarjanousijana monet yllättänyt PS Kemi väänsivät käytännössä muutaman pisteen sisällä miltei koko kauden.

Nousutavoite karkasi kettukäpälistä lopulta aivan viime metreillä, kun JJK jäi toiseksi viimeisellä kierroksella ulos nousutaistelusta. PS Kemi taas piti lopulta pintansa ja otti suoran nousupaikan liigaan, PK-35 taas lähtee toiselta sijalta karsintoihin haastamaan liigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuneen KTP:n – karsintaottelut pelataan 27. ja 31.10. TPS sijoittui lopulta kolmanneksi ja JJK päätti kautensa neljännelle sijalle pelattuaan 1-1-tasapelin päätöskierroksella Oulussa.

Sarjataulukon toisessa päässä ei suurempia yllätyksiä nähty, sillä neljästä sarjanousijasta kaksi palaa takaisin Kakkoseen, kun VIFK ja MP jäivät putoamisviivan alle. Nousijoiden suhteen sen sijaan koettiin yllätys, kun viime kaudella Pallohongan sarjapaikalla Kakkosta pelannut ja lohkonsa suvereenisti voittanut Honka jäi karsinnoissa rannalle. JJK:llekin karsinnoista tuttu KPV oli 2-1-maalein vahvempi ja nousee toisessa karsintaparissa Klubi 04:n tylyin 8-1-lukemin nuijineen GrIFK:n kanssa Ykköseen. Viimeksi Ykköstä on pelattu Kokkolassa kaudella 2011, Kauniaisissa taas 2008.

5DM_1939

”Positiivisen puolelle”

Kesken kauden 2013 päävalmentajaksi noussut Juha Pasoja luotsasi Kettulaumaa nyt toisen täyden kautensa. Joukkue itse asetti kauden alla tavoitteekseen liiganousun.

– Tiedettiin, että tavoite on kova – mutta kuitenkin realistinen, kunhan kaikki menee nappiin. Se oli tiedossa, että kamppailu tulee olemaan tiukkaa, kun oli odotettavissakin, että 4-5 joukkuetta taistelee noususta.

– Lopulta päästiinkin muutaman pisteen päähän tavoitteesta. Ja PS Kemi ansaitsi nousunsa, he pelasivat riittävän tasavahvan kauden.

Omien suojattien kausi kokonaisuudessaan meni pitkälti käskyttäjän ennakkoajatusten mukaisesti – sitä lukuunottamatta, että tavoite jäi niukasti saavuttamatta.

– Puolustus saatiin kauden mittaan ihan hyvään kuntoon ja hyökkäyspäässäkin saatiin kiitettävästi paikkoja – ei tainnut montaa peliä olla, että vastustajalla olisi ollut enemmän maalipaikkoja kuin meillä. Vielä vähän lisää tehoja olisi tarvittu, niin kenties olisi saatu ne tarvittavat muutama piste enemmän.

Puolustus olikin kunnossa, sillä vain PK-35 ja TPS päästivät vähemmän maaleja kuin JJK. Lukkona hyvin pitäneen puolustuksen takana oli hyvin toiminut maalivahtipeli: konkarivahti Janne Korhonen pelasi upean kauden, vaikka loppumetreillä TPS:aa vastaan tulikin kauneusvirheeksi epäonninen ulosajo käsivirheestä – Teppo Marttinen kuitenkin paikkasi Korhosta täysin. Myös maaleja syntyi lopulta mukavaan tahtiin, vaikka kärkikaksikko karkasi maalimäärissä omille kymmenluvuilleen.

2015-06-25_jjk-haka_0026

Pasoja kiittelee koko joukkuettaan sitoutumisesta ja hyvästä asenteesta. Loukkaantumisetkin toivat kauden aikana omat haasteensa – mutta avasivat toisaalta myös mahdollisuuksia.

– Kaikki, jotka kentällä kauden mittaan kävivät, suoriutuivat hyvin. Se on tietenkin harmi, että esimerkiksi Tommi (Kari) ja Saku (Leppänen) joutuivat olemaan pitkään sivussa loukkaantumisten takia. Elokuussa tuli myös melkoinen loukkaantumissuma – joka taas toisaalta avasi näytönpaikkoja siihen asti vähemmän pelanneille. Ja jokainen vastasi käskyyn ja täytti paikkansa.

– Jos joku yllätti, niin se, miten hyvin joukkueen vähemmän kokeneet kaverit pystyivät pitämään tasonsa koko kauden ja etenkin syksyn tiukoissa paikoissa – Järvisen Iiro yhtenä hyvänä esimerkkinä.

2015-09-19_jjk-vifk_0194

Lopullinen isku JJK:n nousuhaaveille oli toiseksi viimeisellä kierroksella kärsitty 0-2-kotitappio PK-35:lle. Pasoja kuitenkin toteaa, että oikeastaan nousu lipesi jo ennen sitä.

– TPS- ja AC Oulu-pelien tappioihin se oikeastaan kaatui, PK-peli oli enää viimeinen niitti. Mutta sen pelin jälkeen oli kyllä todella tyhjä olo, Paso myöntää.

– Pettymys oli tietenkin jokaiselle iso, mutta hyvin pojat keräsivät siitä itsensä ja päätöskierrokselta Oulusta saatiin se, mitä lähdettiin hakemaankin – AC Oulu pysyi taulukossa takana ja olimme neljänsiä. Se oli ainoa panos, mitä siinä ottelussa enää oli.

JJK nousi Oulussa loppuhetkillä 1-1-tasoihin kettupaitojen parhaan maalintekijän, Antto Hilskan kauden yhdeksännellä maalilla. Kun pettymys oli pureskeltu, jäikin kaudesta kettuluotsille hyvä maku.

– Kokonaisuudessaan kausi jäi plussan puolelle.

2015-06-14_jjk-pk-35_0332

”Kiitos ja kumarrus” – ja kohti kautta 2016

Kettupaitojen kausi päättyy lokakuun loppuun.

– Oikeastaan yllättävänkin hyvä fiilis on ollut nyt treeneissä ja asennekin on ollut hyvä – helposti tässä vaiheessa voisi mennä vähän pelleilyksikin, kun varsinainen kausi on jo takana.

– Mukana on ollut myös testipelaajia – katsotaan löytyisikö sieltä jotain helmiä.

JJK:lla on nyt seitsemän sopimusta tulevaa kautta ajatellen (Tommi Kari, Niko Markkula, Antto Tapaninen, Jasin Abahassine, Severi Vielma, Joona Itkonen, Iiro Järvinen). Pasoja uskoo, että joukkue pysyy pääosin kasassa.

– Totta kai jonkun verran vaihtelua tulee – ja se on ihan hyväkin. Ja joidenkin kannattaakin lähteä kokeilemaan, miten pärjää isommissa ympyröissä. Toivottavasti suurin osa kuitenkin jatka.

– Kun aloin tekemään töitä tämän joukkueen kanssa, ajattelin itse että 2016 olisi se kausi, kun pojista saa ulosmitattua parhaan tehon – jos vain porukka pääpiirteittäin pysyy kasassa. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tuleva kausi tuo tullessaan.

2015-08-27_jjk-mp_0043

Joukkue vetäytyy viettämään marraskuussa ansaittua lomaa ja joulukuussa starttaa valmistautuminen kauteen 2016.

– Tietenkin näin valmennuksen osalta valmistautuminen on jo kovassa vauhdissa. Pojilta on kyselty palautetta päättyvästä kaudesta ja joitain asioita tullaan ensi kautta ajatellen muuttamaan – ja pyritään tietenkin siihen, että ensi vuonna ollaan taas vähän parempia.

Harjulla omien poikien taistelua seurasi upea kotiyleisö ja keskiarvo nousikin yli kahdella ja puolella sadalla edelliskaudesta. Pasoja kiittelee vankasta tuesta.

– Ei voi sanoa kuin että suuri kiitos ja kumarrus kaikille, jotka meitä ovat olleet mukana tukemassa – katsomossa tai muuten. Me yritämme tietenkin tehdä parhaamme, että pelejä olisi mukava seurata. Tuntuu, että jyväskyläläisyleisö arvostaa ennen kaikkea sitä, millainen joukkueen ilme ja taisteluasenne kentällä on – ja lopputulos tulee sitten vasta toisena, Pasoja pohtii.

Myös vieraskentällä Kettupaidat saivat aina tukea, sillä Harjun Pojat reissasivat myös sarjakauden jokaiseen vieraspeliin.

– Harjun Pojat on loistava ja hyvähenkinen porukka, johon olen itsekin saanut tutustua – muun muassa viimeisimmällä paluumatkalla Porista. Vähän hullun hommaahan tuommoinen reissaaminen on, Paso naurahtaa.

– On todella tärkeää, että löytyy niitä, jotka ovat noin kiinnostuneita tästä. Kyllä se tuo meille ekstraa ihan jokapäiväiseen tekemiseenkin – haluamme tehdä oman hommamme niin hyvin, että löytyisi aina vain lisää tuollaisia hulluja, jotka reissaavat joukkueen perässä joka kolkkaan.

2015-10-10_jjk-pk-35_0035