Kauden ensimmäinen kotitappio mahtavasta ottelun alusta huolimatta – Pisteet Pietarsaareen

22.05.2018

JJK kohtasi Harjulla maanantai-iltana FF Jaron Pietarsaaresta. Mahtava alku kääntyi surulliseksi virhesumaksi, minkä myötä JJK koki kauden ensimmäisen kotitappion lukemin 3-5 (2-3).

Kahdella tasapelillä ja yhdellä tappiolla kautensa aloittanut JJK lähti maanantai-iltana tavoittelemaan kauden avausvoittoa ja tappiottoman kotisaldon jatkoa, kun vieraaksi saapui FF Jaro Pietarsaaresta. Myös vierasjoukkue kaipasi kovasti lisätäytettä pistepussiinsa, sillä kauden avausvoiton jälkeen se oli kokenut kaksi tappiota.

JJK lähti otteluun melkolailla samalla kokoonpanolla kuin viikkoa aiemmin EIF:n vieraillessa Harjulla. Puolustuspäässä oli tapahtunut yksi muutos, kun pienestä vammasta kärsinyt Jere Pyhäranta palasi maalinsuulle. Keskikentällä avauskokoonpanossa nähtiin Aatu Manninen, joka EIF:ää vastaan oli tullut kehiin penkin puolelta.

JJK aloitti ottelun myrskyn lailla. Vain alle viisi minuuttia oli pelattu, kun JJK:n sivurajaheiton jälkeen Aatu Mannista rikottiin 16-alueen reunalla. Kun kaikki odottivat keskitystä, pelasi Tomi Petrescu vapaapotkun oivaltavasti takaviistoon ja Samu Suoraniemi paukautti kuulan alakulmaan boksin rajalta. Vain pari minuuttia myöhemmin JJK pääsi pallonriistoon keskialueella Jaron kenttäpuoliskolla, Saku Leppänen antoi pystysyötön ja Patrik Alaharjula viimeisteli varmasti. Tässä olikin yksi illan parhaista uutisista; Alaharjulalle kauden kolmas maali miehen kolmannessa Ykkösen ottelussa.

Tässä vaiheessa näytti hyvältä. Seitsemän minuuttia pelattu ja JJK johtaa 2-0..

Tämän jälkeen alkoivat EIF-pelissäkin ensimmäistä puoliaikaa valitettavan kohtalokkaasti sävyttäneet puolustusvirheet. Ensin Jaro sai 14. minuutilla kulmapotkun JJK:n heikon oman pään rajaheiton seurauksena. Kulmapotkussa pelaajien vartiointi oli pehmeätä ja Jaro-toppari Toni Takamäki laukoi pallon hienosti volleysta verkkoon. 27. peliminuutilla Jaro sitten tuli tasoihin vapaapotkun seurauksena. Parikin Jaro-pelaajaa oli vapaana boksissa ja lopulta puolustaja Johan Brunell pukkasi pallon verkkoon ohi voimattoman Pyhärannan.

-Kaksi maalia erikostilanteen myötä meidän boksin sisältä. Kyllä se tarkoittaa, että pehmeitä ollaan oltu, vaikka pelikovuutta on pyritty korostamaan, puhisi ottelun jälkeen JJK:n päävalmentaja Janne Korhonen.

Tasoitusmaalinkin jälkeen JJK oli vaikeuksissa etenkin Jaron nopeiden laitakiitäjien, kuten Seth Paintsilin ja Christopher Mandiangun kanssa. Hieman ennen taukoa Jaro menikin jo johtoon, kun JJK:lta nähtiin pari oman pään vaarallista pallonmenetystä. Ensimmäisestä selvittiin, mutta toisesta pietarsaarelaiset rokottivat. Viime kaudella JJK:ssa pelannut Sasa Jovovic syötti maalin edustalle ja Mandiangu viimeisteli taukolukemiksi 2-3 vierasjoukkueelle.

Tämä nähtiin maanantai-iltana auttamatta liian monta kertaa; Pyhäranta on voimaton, kun pallo lipuu JJK-verkkoon..

Toinen puoliaika alkoi JJK:n kannalta karmeimmalla mahdollisella tavalla, eikä enää onnetarkaan ollut puolella. Ottelun 50. peliminuutti oli käynnissä, kun Jaron Anthony Olusanya laukoi rajaheiton jälkeen JJK-boksin kulmasta komean laukauksen, joka pomppasi takatolpasta Pyhärannan alaselkään ja siitä verkkoon. Jaro 2-4 johtoon.

Kahden maalin johtoasemassa Jaron olikin sitten helppo vetäytyä varjelemaan omaa maalinedustaansa. Vaikka JJK pyöritti, ei se kovin vaarallisille maalipaikoille päässyt. Vaihtopenkiltä kehiin tulivat kaksi 2000-luvulla syntynyttä pelimiestä; 18-vuotias Eeli Liukkonen ja EIF-ottelussa avauksessa nähty 15-vuotias Nooa Laine.

Ottelun lisäajalla saatiinkin lisää illan suurimpia ilonaiheita, kun JJK värkkäsi kauniin kavennusosuman. Mikko Manninen harhautti keskialueella useammankin valkopaidan ja vapautti oikea-aikaisen pystyjuoksun tehneen Liukkosen maalintekoon. Liukkonen sijoitti pallon maalivahdin jalkojen välistä verkkoon. Näin ollen 2000-luvulla syntyneet pelimiehet avasivat maalitilinsä JJK:n edustusjoukkueen virallisissa otteluissa.

Näin syntyy Eeli Liukkosen (nro 20) ja ylipäänsä 2000-luvulla syntyneiden ensimmäinen maali JJK-paidassa sarjaottelussa..

Valitettavasti kavennusosuma syntyi auttamatta liian myöhään, eikä JJK ehtinyt saada kunnollisia maalipaikkoja enää tasoitusosuman iskemiseen. Sen sijaan koko JJK-ryhmityksen pelatessa yltiörohkeasti, pääsi Jaro vielä kaunistelemaan, tai JJK-näkökulmasta rumentelemaan, numeroita ennen loppuvihellystä, kun Seth Paintsil karkasi läpiajoon, ohitti vastaan rynnänneen Pyhärannan ja viimeisteli tyhjään maaliin.

Loppulukemat 3-5 ovat erityisen murheelliset, kun otetaan huomioon, kuinka hienosti ottelu alkoi. Ottelun jälkeen Jaron päävalmentaja Tomi Kärkkäinen oli luonnollisesti tyytyväinen vierasvoittoon.

-Arvostan täältä haettuja pisteitä todella korkealle. Ei täältä moni tule pisteitä kauden aikana hakemaan. JJK:lla on niin laadukas ja kokeneitakin pelimiehiä sisältävä joukkue kasassa, kommentoi Kärkkäinen.

Myös JJK-luotsi Korhonen vakuutti, että paniikkinappulaa on turha painella.

-Meidän prosessi on ihan alussa. Ollaan ”Manun” kanssa ehditty olla ruorissa vasta hetki. Tilanne on tämä, meidän pitää se hyväksyä ja tehtävä treenikentällä töitä laadukkaasti, jotta pelaaminen kehittyy. Nyt käydään tämä peli jätkien kanssa videolta huolella läpi, ja sitten alkaa valmistautuminen viikon päästä pelattavaan KTP-vierasotteluun.