Kauden ensimmäinen kolmannes takana – Martosen välitilinpäätös

24.06.2012

pv-Kari-Martonen-2012

 

Veikkausliigan 2012 ensimmäinen kolmannes on pelattu. Muiden tavoin JJK:kin on nyt kohdannut jokaisen joukkueen kertaalleen – KuPS:n jo kahteenkin kertaan. Ennen kuin toinen ottelukierros starttaa toden teolla JJK:n osalta maanantaina Valkeakoskella, summaa päävalmentaja Kari Martonen yhteen alkukautta.

 

 

Tasainen liiga – liian epätasainen JJK

 

– Koko liigaa ajatellen ei mitään isompia yllätyksiä ole alkukaudella ollut. Nyt, kun ensimmäinen kierros on takana ja kaikki ovat kertaalleen kohdanneet toisensa, ollaan nähty, että liiga todellakin on äärimmäisen tasainen tänä vuonna. Ihan kuka tahansa voi todellakin voittaa kenet tahansa. Vaikka osasi odottaakin tasaista liigaa, on tämä tasaisuus kuitenkin vähän päässyt yllättämään.

 

Martonen näkee sarjan tasaisuuden Kettupaitojen kannalta positiivisena, mutta vaatii omiin esityksiin toistaiseksi nähtyä enemmän tasaisuutta.

 

– Liigan tasaisuus on meille mahdollisuus. Olemme kohdanneet nyt kaikki joukkueet ja kyllä kaikki ottelut olisivat olleet voitettavissa – yksikään vastustaja ei ole ylivoimainen. Meidän pelissämme on vain vielä ollut aivan liikaa ailahtelevaisuutta otteluiden sisällä. Pitää pystyä tasaisempiin suorituksiin.

 

– Alkukauden parhaat ottelut meiltä ovat olleet avausvoitto FC Hongasta Espoossa ja kotivoitto IFK Mariehamnista. Loistava kotivoitto oli tietenkin iso juttu. Ja peli Honkaa vastaan oli hieno, tasainen esitys meiltä – se oli koko joukkueen voitto. Pystyimme pitämään kiinni siitä, mitä ennen peliä oli harjoiteltu ja sovittu, Martonen kertaa alkukauden onnistuneimpia suorituksia.

 

– Tasaisessa sarjassa otteluihin valmistautumisella on suuri rooli. Hyvä valmistautuminen ja määrätietoinen paneutuminen omaan tekemiseen ovat avainasemassa. Meidän peruspelaamisemme – erityisesti syöttöpeli ja pallottomien pelaajien aloitteet – taso määrittää sen, mihin suuntaan tasaiset ottelut kääntyvät.

 

 

Pysyvyyttä puolustukseen, tasokkuutta kotipeleihin

 

JJK:n maalilla on urotekojaan esittänyt jokaisen ottelun alusta loppuun asti kapteeni Janne Korhonen. Korhosen edessä miehitys sitten onkin vaihdellut senkin edestä, ja vain kertaalleen kahdessa peräkkäisessä ottelussa on avauksessa ollut sama puolustunelikko. Martonenkin myöntää puolustusruletin vaikuttaneen osaltaan puolustuspään pitävyyteen.

 

– Puolustuspään miehitys on alkukaudesta elänyt liikaa ottelusta toiseen, kun on pyritty löytämään parasta ja yhteensopivinta linjaa. Se onkin eräs tärkeimmistä tulevien viikon-kahden aikana tehtävistä asioista: pyritään löytämään tietty permanentti puolustukseen.

 

Puolustaminen ei kuitenkaan ole tietenkään vain puolustuslinjan tehtävä, vaan siihen on osallistuttava jokaisen kentällä olevan pelaajan.

 

– Puolustuksen tiivistäminen on iso juttu. Ei meillä ole varaa antaa vastustajalle yhtään siimaa niin kuin nyt liian monesti on käynyt. Tiiviimpään puolustuspelaamiseen vaaditaan sitoutumista – sitä, että jokainen laittaa itsensä likoon ja pelaa myös sen vierellä olevan kaverin eteen. Meidän on oltava yhtenäinen joukkue!

 

– Myös kaksinkamppailuilla on erityisen suuri rooli, kun pelataan tasaisia otteluita. Jos ei oma peli kulje, meidän pitäisi mennä entistä tiukemmin kaksinkamppailuihin ja sitä kautta pitää huoli siitä, ettei peli kulje sitten vastustajallakaan, Martsi vaatii.

 

Kettupaitojen peli etenkin kotiyleisön edessä Harjun ELY-stadionilla on välillä ollut kaukana toivotusta. Hienon MIFK-voiton vastapainoksi on nähty pari rumaa tappiota ja alkukautta leimannut esitysten epätasaisuus on ollut riesana.

 

– Varsinkin kotikentällä esitykset ja tulokset ovat heilahdelleet aivan liikaa, Martonenkin toteaa.

 

– Kenties alitajuntaan on hieman liikaa hiipinyt ajatus siitä, että kotiyleisön edessä on pelattava kauniimpaa peliä – hyökättävä taidokkaammin ja näyttävämmin ja tämä on sitten tapahtunut puolustamisen kustannuksella.

 

 

Kuka tekee ensimmäisen maalin?

 

Pelaamistaan kahdestatoista ottelusta JJK:lla on tilillään viisi voittoa (FC Honka, FC Lahti, IFK Mariehamn, TPS ja MYPA) ja vastaavat viisi tappiota (Haka, VPS, FC Inter, HJK ja KuPS). Tasapelejä on kaksi (KuPS ja FF Jaro).

 

Eräs merkillepantava yksityiskohta on, että JJK ei tällä kaudella ole kertaakaan hävinnyt ottelua, jossa se on onnistunut maalinteossa ensimmäisenä. Viidestä voitetusta ottelusta neljässä JJK on tehnyt avausmaalin ja myös Harjulla pelatussa Jaro-pelissä JJK aloitti maalinteon. Vastaavasti jokaisessa tappiollisessa ottelussa on vastustaja onnistunut maalinteossa ensin. Martonen toteaakin, että avausmaali on noussut Kettupaitojen otteluissa varsin suureen rooliin – kenties turhankin suureen.

 

– Meidän peleissä tuntuu olevan kyllä todella iso merkitys sillä, kuka tekee sen ensimmäisen maalin. Sanoisin, että liian iso. Meidän pitäisi muistaa, että pelissä aina sattuu ja tapahtuu – jos vastustaja tekeekin maalin ensin, ei sen saisi antaa sekoittaa liikaa omaa peliä.

 

– Ja tietenkin meidän pitää pyrkiä kääntämään se niin, että teemme aina itse sen ensimmäisen maalin!

 

 

Luottavaisena loppukauteen

 

Toiseen kolmannekseen lähdettäessä JJK on 17 pisteellään sarjataulukossa kuudentena. Edellä ovat MYPA ja VPS 20 pisteellä, IFK Mariehamn kolmantena 24 pisteellä. Lisäpisteitä lähdetään mestästämään maanantaina Valkeakoskelta, josta JJK on tähän mennessä jokaisesta liigapelistä tuonut kotiintuomisina täydet kolme pistettä. Martonen on varsin luottavainen jatkon ja suojattiensa menestyksen suhteen.

 

– Asetelma liigassa on meidän kannalta ihan hyvä. Olemme edelleen hyvin mukana – ihan kaikessa, Martonen korostaa.

 

– Meillä on niin laadukas joukkue, että kaikki on täysin omissa käsissämme. Me itse pystymme viemään itsemme minne vain, jos vain haluamme!

 

 

TM