Groningen käytti JJK-kasvatti Oskari Sallisen option! – Kahden vuoden sopimus Hollannin pääsarjaseuran kanssa

10.05.2018

JJK-kasvatti, 2001-syntynyt Oskari Sallinen, on solminut kahden vuoden sopimuksen Hollannin pääsarjaseura FC Groningenin kanssa. Kesäkuussa 17-vuotta täyttävä Sallinen on kuulunut Groningenin organisaatioon jo vuoden ajan lainasopimuksella JJK:sta. Nyt Groningen siis päätti käyttää lainasopimukseen liittyneen kahden vuoden option.

-Aikani Groningenissa on sujunut hyvin ja koko ajan on tuntunut siltä, että optio käytetään. Maaliskuussa seura ilmoitti halunsa pitää minut täällä, ja nyt sopimus virallistettiin, Sallinen kertoo.

Kyseessä on käytännössä akatemiasopimus, jossa on kuitenkin kaikki pykälät olemassa mahdollisesta noususta edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon.

Viime kesänä Sallinen pelasi ennen siirtymistään Hollantiin JJK-paidassa A-junioreiden SM-sarjassa sekä reservijoukkue Villiketuissa ja ehti kaiken huipuksi tehdä Veikkausliiga-debyytin vierasottelussa HJK:ta vastaan. Sen jälkeen matka vei Groningeniin, jossa Sallinen aloitti pelit U17-joukkueen mukana.

-Jo viime syksynä pääsin kuitenkin pelaamaan myös Groningenin U19-joukkueessa. Joulusta lähtien olen käytännössä pelannut vain U19-porukassa. Sarjakautta on jäljellä yhden ottelun verran, ja sitten tulen Suomeen lomailemaan pariksi viikoksi, Sallinen kertoo.

Valinta turnauksen parhaaksi Ranskassa

Viimeisimmän silauksen Sallisen jatko Groningenissa sai varmasti, kun joukkue pelasi Ranskassa kansainvälisessä U19-turnauksessa. Vastassa oli joukkueita muun muassa Brasiliasta, Skotlannista ja Ranskan pääsarjaseuroista. Groningen voitti turnauksen ja Sallinen valittiin koko turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Finaalissa Groningen kaatoi ranskalaisen Rennesin.

-Olen kehittynyt eniten Hollannin vuoden aikana varmasti pallollisen pelaamisen varmuudessa sekä fysiikassa. Toisaalta ne ovat ominaisuudet, missä täytyy yhä kehittyä eniten, jotta paikka aikuisten edustusjoukkueeseen aukeaa, analyyttinen Sallinen tuumii.

Sallisen pelipaikka on puolustava keskikenttä eli niin sanottu kuutospaikka. U17-joukkueessa hän on päässyt kokeilemaan myös kymppipaikalla eli hyökkäävämmässä roolissa.

-U19-joukkue pelaa yleensä 4-3-3 ryhmityksellä niin, että keskikentällä on kaksi puolustavaa pelaajaa. Minä olen yleensä toinen heistä, Sallinen kertoo.

Aamu seitsemästä ilta seitsemään 

Hollannin kieltä Sallinen kertoo ymmärtävänsä jo melko hyvin. Jalkapallosanasto on hallussa, joten valmentajien puhetta hän pystyy hollannin kielellä vastaanottamaan. Ja muutenkin viihtyminen on sujunut hyvin. Groningenin kaupunkia Sallinen kuvailee Jyväskylän tyyppiseksi opiskelijakaupungiksi, tosin suuremmaksi.

Keskittyminen on kuitenkin täysin jalkapallossa. Sallinen antaa esimerkin päiväohjelmasta.

-Tiistai ja torstai ovat yleensä kahden treenin päiviä. Silloin herään 6.45, syön aamupalan ja poljen pyörällä kahdeksan kilometrin matkan harjoituskeskukseen. Siellä on yleensä pallolliset treenit päivän ensimmäinen harjoitus. Sen jälkeen jään harjoituskeskukseen tekemään lukiohommia (Sallinen käy etänä suomalaista lukiota). Sitten iltapäivällä toisena harjoituksena on yleensä fysiikkatreeni/puntti. Sen jälkeen pyöräily himaan, jossa olen puolen seitsemän aikoihin.

Ylimääräistä aikaa ei juuri siis jää. Treenejä on joka arkipäivä ja yleensä lauantaina ottelu.

Asteittain kohti edustusjoukkuetta

Nyt U19-joukkueen sarjakautta on siis jäljellä yksi ottelu. Sen jälkeen on pienen Suomen-loman aika ennen paluuta Hollantiin pre-seasonille. Ensi kauden Sallinen keskittyy vielä täysillä U19-joukkueen peleihin.

-Jospa ensi kaudella pääsisi myös reservijoukkueen eli U23-jengin mukaan. Sitten seuraavalla kaudella voisi olla jo realistista päästä edustusjoukkueen matkaan, jos kaikki menee hyvin, Sallinen uskoo.

Sallinen on myös vakionimi Suomen nuorisomaajoukkueissa. Niinpä muutenkin kiireiseen Hollannin vuoteen on mahtunut vielä useita maajoukkuereissuja. Suomen U17-maajoukkue selvitti tiensä syksyllä EM-alkukarsinnasta jatkokarsintaan. Jatkokarsinta pelattiin maaliskuussa Portugalissa, jossa Suomi esiintyi edukseen, vaikkei aivan EM-kisoihin asti yltänytkään.

Koko JJK-perhe on onnellinen ”Oken” otteista, onnistuneesta vuodesta ja ennen kaikkea mahtavasta jatkosopimusuutisesta.