JJK kärsi sarjapaikan sinetöineessä ottelussa kirvelevän tappion AC Kajaanille

22.10.2018

JJK meni 1-0 johtoon Tommi Karin upealla vapaapotkulla, mutta toisella puoliajalla AC Kajaani karkasi 1-2 voittoon ja näin ollen kajaanilaiset varmistivat sarjapaikkansa.

Kausi 2018 huipentui Harjulla otteluun, jossa panokset olivat valtavat. AC Kajaani ja JJK ovat läpi kauden taistelleet samoista sijoituksista, ja nyt kauden toiseksi viimeisessä ottelussa oli panoksena sarjapaikan kohtalo kesäksi 2019.

JJK lähti otteluun sinänsä tutulla kokoonpanolla, että hyökkäyspäästä puuttuivat yhä Jasin Abahassine ja Mikko Manninen, jotka olivat olleet sairastuvan puolella jo useamman ottelun. Lisäksi sivussa olivat pitkäaikaisloukkaantuneet, kuten Tomi Petrescu. Honar Abdi sen sijaan palasi kokoonpanoon pitkästä aikaa, mutta aloitti vaihtopenkin puolella. Ilveksestä apuun oli saatu laitapuolustaja Martti Haukioja ja hyökkääjä Niklas Jokelainen. 2000-syntynyt kettukasvatti Vertti Lepo nähtiin avauskokoonpanossa ensimmäistä kertaa!

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Heti ensimmäisestä hyökkäyksestä AC Kajaani sai kulmapotkun, mutta sen JJK-puolustus selvitti helposti. Kahdeksannella peliminuutilla Aatu Manninen antoi hienon läpisyötön Saku Leppäselle, mutta laukaus suuntautui liiaksi päin Kajaani-maalivahti Elias Tuomarilaa. 15. minuutilla JJK sai ensimmäisen kulmapotkunsa. Ensimmäisestä kulmasta seurasi heti perään toinen kulma, jonka JJK pelasi lyhyenä – lopulta Leppänen laukoi, mutta pallo pysähtyi pelaajamassaan. 27. peliminuutilla Leppänen pelattiin jo toistamiseen läpi, tällä kertaa syötön antoi Jokelainen. Leppänen nosti pallon ovelasti yli maalivahdin, mutta Kajaani-puolustaja ehti pysäyttämään pallon ennen maaliviivaa.

JJK aloitti pelin todella pirteästi – tässä harhauttelee Aatu Manninen.

32. peliminuutilla Mannista rikottiin JJK:n vahvan pyörityksen päätteeksi ja kettupaidat saivat vapaapotkun 25 metristä. Pallon taakse asettui kapteeni Tommi Kari! Upea laskeutuva laukaus kajaanilaisten asettaman pelaajamuurin yli ja pallo tipahti maalin alakulmaan. Yksi hienoimmista maaleista kaudella 2018 ja JJK 1-0 johtoon.

JJK:n mentyä johtoon, teki AC Kajaani välittömästi jo ensimmäisen pelaajavaihtonsa. Kentälle otettiin joukkueen paras maalintekijä, väkivahva kärkipelaaja Michael Ibiyomi. Hän olikin lähellä tasoittaa ottelun 43. peliminuutilla, kun AC Kajaani sai sivuvapaapotkun. Ibiyomin ohjaus kuitenkin valui niukasti maalitolpan paremmalle puolelle JJK-silmin katsottuna.

Näin ollen tauolle JJK:n 1-0 johdossa!

Kajaanin maalivahti Tuomarila katsoo voimattomana, kun Tommi Karin lähettämä vapaapotku tippuu kohti alakulmaa.

Toisen puoliajan alku oli kettupaidoille vaikea. AC Kajaani sai pallonhallinnan itselleen. Jo 51. peliminuutilla tuli sitten kylmää vettä JJK-pelaajien niskaan. Tilanteessa pallo keskitettiin maalille vasemmalta laidalta. Lopulta peliväline päätyi AC Kajaanin Lukas Brambillalle, joka laukoi matalan kudin. Paavo Valakari sai torjuttua, mutta irtopallossa terävimpänä oli vaihdosta kehiin ensimmäisellä jaksolla tullut Ibiyomi. Tämä luuti pallon tyhjään nuottaan ja vierailijat mukaan peliin.

Tämän jälkeen mentiin näennäisesti tasaisissa merkeissä. JJK ei saanut kuitenkaan luotua painetta tai muodostettua hyökkäyksiä läheskään ensimmäisen puoliajan tapaan. Myös syksyinen, pehmenevä nurmialusta teki pelaamisesta alati vaikeampaa maita pitkin. Tämä taas hyödytti kajaanilaisten väkivahvoja hyökkääjiä, kuten juuri Ibiyomia.

Jos tasoitus oli ollut raju takaisku, tuli 68. minuutilla jääkylmää vettä, saavista kaataen, vaikka keli Harjulla olikin mitä mainioin. Jälleen pallo pelattiin sisään JJK-boksiin vasemmalta laidalta. Jurgen Castaneda syötti takaviistoon ja Ibiyomi oli unohtunut vapaaksi rangaistuspilkun tietämille. Hän viimeisteli varmasti kauden 11. osumansa ja vei kajaanilaiset 1-2 vierasjohtoon.

Michael Ibiyomin kaksi maalia ratkaisivat ottelun vieraille.

Viimeiset 20 minuuttia JJK haki luonnollisesti raivokkaasti tasoitusmaalia, mutta ensimmäisen puoliajan kaltaista hyökkäyspeliään kettupaidat eivät toisella jaksolla saaneet enää aikaiseksi. Kulmapotkut tai vapaapotkutkaan eivät suurta vaaraa aiheuttaneet Kajaani-päädyssä.

-Ensimmäinen puoliaika oltiin hyviä. Siihen olisi pitänyt saada vähintään se toinenkin maali. Meille on ollut käytännössä joka pelissä hyviä jaksoja, mutta sitten on tullut liikaa virheitä, jotka ovat maksaneet paljon pisteitä, harmitteli päävalmentaja Janne Korhonen lehdistötilaisuudessa.

Loppulukemat 1-2 AC Kajaanin eduksi tarkoittavat, että Kajaani säilyttää paikkansa Ykkösessä. Kun kautta on jäljellä yksi ottelu, JJK:n osalta siis reissupeli AC Oulun vieraaksi, on jo selvää, että JJK ja Klubi 04 jäävät sarjataulukossa hännille. Tämä tarkoittaa, että JJK pelaa kaudella 2019 Kakkosessa.

Ei voi mitään – valtaisaan pettymykseen päättyi tämän kauden viimeinen kotimatsi.

Nyt pelataan kausi kunnialla loppuun, tarkempien menneisyys- ja tulevaisuuskatsausten sekä analyysien aika on myöhemmin. Tässä vaiheessa jo kuitenkin suuren suuri kiitos hienolle yleisölle, joka oli todella runsaslukuisena tukemassa kettuja myös kauden viimeisessä taistossa!

Alla vielä lauantai-illasta maali- ja kuvakooste sekä tilastot! Kuvat on ottanut Jussi Reinilä, videomateriaali Elisa Viihteeltä.

JJK - AC Kajaani 1-2 (1-0)