JJK kaatui taistellen sarjakärki HIFK:lle – Harjulla nähtiin jälleen maali ensiminuuteilla

02.06.2018

JJK:n nuori kaarti esitti jälleen mainioita otteita, mutta sarjakärjessä asemaansa vahvistanut HIFK osoittautui vielä liian kovaksi palaksi – loppulukemat 0-2 (0-1).

JJK lähti haastamaan perjantai-iltana sarjakärki Helsingin IFK:ta nuorekkaalla miehistöllä. Puolustuslinjassa jatkoivat KTP-pelissä maanantaina hienosti debytoineet toppari Väinö Vehkonen ja laitapakki Jarkko Heimonen. Yhteistyöseura Ilveksestä olivat mukana 2000-syntynyt laitapelaaja Jusif Ali ja 1999-syntynyt keskikentän työmyyrä Eero Hyökyvirta. Maalinsuulla jatkoi 19-vuotias oma kasvatti, Aati Riihimäki.

Keskikentällä hyökkäävässä roolissa aloitti joukkueen kuopus, toisen ottelunsa Ykkösen tasolla avauksessa pelannut 15-vuotias Nooa Laine. Muun muassa edellä lueteltujen pelaajien iät summatessa on selvää, ettei JJK:n keski-ikä kivenkovaa HIFK:ta vastaan voinut kovin korkeaksi nousta. Toisaalta molempien joukkueiden päävalmentajat, JJK:n Janne Korhonen ja HIFK:n Teemu Kankkunen, muistuttivat ottelun jälkeen, ettei pelaajien iällä ole minkään sortin merkitystä, vaan esitykset puhuvat puolestaan. Ja mikäs siinä, sillä esimerkiksi 2001-syntynyt Vehkonen on ollut kahdessa pelaamassaan ottelussa viilipyttymäisen varma.


Toppari, 2001-syntynyt Väinö Vehkonen (numero 27), on pelannut kaksi ensimmäistä Ykkösen otteluaan korkealla tasolla.

HIFK saapui Jyväskylään siis sarjan piikkipaikalla. Tähtirinnoilta puuttui maalipörssiä neljällä osumalla johtava Pekka Sihvola, mutta rautaista kokemusta joukkueelta löytyi esimerkiksi Jukka Halmeen ja Tommi Vesalan myötä.

Ottelusta muodostui pitkälti ennakkokaavailujen mukainen. Maalipaikoilla ei juhlittu, ja onhan HIFK:n puolustus viime otteluissa ollut kiveä, sillä Harjulla se piti maalinsa puhtaana kolmannen ottelun peräjälkeen. Kovaa taistelua ja keskialueen yhteenottoja nähtiin sitäkin enemmän. Valitettavasti taistelu ei taaskaan kettupaidoille pisteitä tuottanut.

Harjulla pelatuissa otteluissa on maaleja tavattu nähdä ensiminuuteilla, niin nytkin, mutta valitettavasti kotijoukkueen päädyssä. Vasta ottelun toinen peliminuutti oli käynnissä, kun HIFK Antti Ulmanen siirsi vierailijat 0-1 johtoon. Maalia edelsi HIFK:n pitkä avaus ja hyökkäys oikealta laidalta. Ensimmäisen keskityksen JJK-puolustus vielä selvitti, mutta pallo päätyi Otto-Pekka Jurvaiselle, joka keskitti pallon takaisin maalin edustalle. Ulmanen täräytti pallon etukulmasta sisään.

Avausmaalin jälkeen JJK oli hetken alakynnessä, mutta puoliajan edetessä saivat kettupaidat painetta siirrettyä. 22. peliminuutilla JJK rakenteli parilla komealla syötöllä puoliskon parhaan maalipaikkansa. Honar Abdi vapautti ristipallolla Mikko Mannisen oikealta laidalta juoksuun, Manninen jatkoi takaviistoon Tommi Karille, jonka laukaus suuntautui kohti takatolpalla vapaana ollutta Patrik Alaharjulaa. Viime hetkessä HIFK-puolustus kuitenkin pääsi väliin ja pallo ohjautui päätyrajasta yli.


15-vuotiaan Nooa Laineen tulevaisuus on valoisa – tällä hetkellä nuorukainen kerää kovaa oppia Ykkösen otteluista.

Ensimmäisen puoliajan loppupuoliskolla huippuvaarallisia paikkoja ei enää nähty. HIFK esitti muutaman tyylikkään oloisen syöttökombinaation, mutta JJK:n topparikaksikko Vehkonen – Felix Gustavsson sekä viimeisenä lukkona maalivahti Riihimäki selvittivät tilanteet mainiosti. Tauolle HIFK:n 0-1 johdossa.

Toinen puoliaika noudatti pitkälti ensimmäisen kaavaa; HIFK pyöritti peliä aluksi ja loppua kohti mentäessä ote siirtyi kotijoukkueelle. Pari kertaa vierailijat kuitenkin kolisuttivat maalipuita Aati Riihimäen takana. Etenkin komea oli Fernando Cozar Torresin vapaapotku, joka tärähti JJK:n pystypuuhun. Toisen puoliajan edetessä JJK sai hyvänoloista painetta tasoitusmaalia ajatellen. HIFK pelasi kuitenkin tehokkaasti kolmen topparin linjalla, ohjasi JJK:n pelaamisen laidoille ja teki murtautumisen maalinedustalle todella vaikeaksi.


HIFK:n maalinedusta oli perjantainakin tukittu maalivahti Tomi Maanojan johdolla.

Näin ollen JJK joutui tyytymään keskityksiin, ja saikin parhaat tasoituspaikkansa erikoistilanteista. Näistä onnistunein nähtiin loppuhetkillä vaihtopenkiltä tulleen kaksikon, Aatu Manninen Saku Leppänen toimesta. Manninen keskitti, mutta Leppänen ei pelaajaruuhkasta saanut puskuun kunnolla voimaa, joten HIFK-veskari Tomi Maanoja pystyi torjuntaan.

JJK:n hakiessa tasoitusta riskillä pääsi HIFK iskemään 90+4 peliminuutilla viimeisen niitin. Ottelun hahmoihin kuulunut Tommi Jyry pommitti 16-rajalta pallon yläpelteihin ja Riihimäki oli voimaton. Loppulukemat 0-2.

JJK:ta koetellaan nyt pisteiden valossa. Kuusi ottelua on pelattuna ja kasassa on kaksi tasapelipistettä. Kausi on kuitenkin vasta nuori, 6/27 ottelua pelattu, ja tulee muistaa, että JJK:n nuorista miehistä moni on saanut juuri alle ensiminuuttinsa tällä tasolla. Pelillisesti JJK:lla ei ole siis suurta hätää, vaikka toki avausvoitto saisi tulla mieluusti pian, ettei tilanne ala rassata henkisellä tasolla liiaksi.


Ensimmäistä kertaa täydet 90 minuuttia Ykkösessä raataneen Jarkko Heimosen ilme sen kertoo; vaikka tappiot rassaavat, hymy ei hyydy, kuten ei pidäkään.

-Nuori pelaajisto ja tuoreet valmentajat ovat hienon tilanteen edessä. Tässä on loistava testi ja kehittymisen paikka meille. Toinen vaihtoehto olisi luovuttaminen, mutta siinähän ei olisi mitään järkeä, tiivisti oivallisesti JJK:n päävalmentajista Janne Korhonen.

-Pelaajiston ilme ja tekeminen treenikentällä on ollut mainiota. Ja sieltä harjoituskentältä tämä lähtee. Siksi on turha olla liian huolissaan, Korhonen jatkoi.

Seuraavan kerran JJK metsästää täyttä pistepottia viikon päästä lauantaina Valkeakoskella, Tehtaan kentällä FC Hakan vieraana. Seuraava kotiottelu on edessä 16. kesäkuuta, kun Harjulle saapuu vieraaksi AC Kajaani.

Alla ottelun maalit videomuodossa sekä Jussi Reinilän kuvakooste!

JJK-HIFK 0-2 (0-1)

Maalit:

0-1 2' Antti Ulmanen

0-2 90+' Tommi Jyry

JJK:n avauskokoonpano: Aati Riihimäki (mv); Jarkko Heimonen, Felix Gustavsson, Väinö Vehkonen, Honar Abdi; Tommi Kari (C), Eero Hyökyvirta (61 min), Nooa Laine (69 min), Mikko Manninen, Jusif Ali; Patrik Alaharjula.

Vaihdossa: Jere Pyhäranta (mv), Aatu Manninen (69 min), Eero Torkkola, Eeli Liukkonen, Sami Nissinen, Gentrit Kovaqi, Saku Leppänen (61 min).