JJK hävisi Helsingissä – Klubi 04 energisempi ja vikkelämpi

07.05.2018

JJK kohtasi sunnuntai-iltana Helsingissä Ykkösen kauden ensimmäisessä vierasottelussaan HJK:n reservijoukkue Klubi 04:n. Kotijoukkue vei voiton lukemin 2-1 (1-0).

Vierasotteluun kettupaidat olivat tehneet pari muutosta viikon takaiseen KPV-otteluun verrattuna. Kapteeni Tommi Kari oli sivussa pienen loukkaantumisen vuoksi, joten hänen paikkansa keskikentän keskustassa otti Ilves-lainapelaaja Eero Hyökyvirta. Kärkipelaajan tontilla aloitti loukkaantumisesta pelikuntoon toipunut Patrik Alaharjula.

JJK pyrki avaamaan peliä omasta päästään järjestelmällisesti lyhyillä syötöillä. Kotijoukkue oli kuitenkin varautunut JJK:n pelinrakenteluun mainiosti. Nuori helsinkiläisryhmä prässäsi korkealta, aggressiivisesti ja väsymättä. Muun muassa JJK:n laitapuolustajat Samu Suoraniemi ja Honar Abdi olivat jatkuvan paineen alla pallon saadessaan.

Ottelun jälkeen JJK:n päävalmentaja Janne Korhonen myönsikin, että JJK oli pelinavaamisessaan liian naiivi. Klubi 04 pääsi riistoihin JJK:n kenttäpuoliskolla ja sai pallonhallinnan liian helposti itselleen.

35 peliminuutin jälkeen JJK rakenteli hyökkäyksen, jonka seurauksena kettupaidat saivat ottelun ensimmäisen kulmapotkun. Tomi Petrescun antama keskitys tippui vaarallisesti aivan maalin edustalle, mutta vielä vaarallisempi oli tilanteesta seurannut Klubi 04:n vastahyökkäys. Jyri Kiuru pääsi läpiajoon, mutta maalivahti Jere Pyhärannan vastaantulo oli oikea-aikainen ja torjunta mallikas.

Juuri ennen ensimmäisen puoliajan loppuvihellystä Klubi 04 siirtyi johtoon. Oikealla laidalla läpi ottelun JJK-puolustukselle harmia aiheuttanut Kevin Kouassivi-Benissan upotti 16-alueen rajalta hienolla laukauksella pallon yläkulmaan. Muun muassa Kouassivi-Benissan ja maalivahti Rasmus Leislahti ovat Klubi 04 -ryhmässä pelaajia, jotka taistelevat paikasta Suomen U19-maajoukkueeseen, joka pelaa heinäkuun lopulla Vaasassa ja Seinäjoella järjestettävissä EM-kotikisoissa.

JJK-puolustuksen väleistä löytyi enemmän tilaa kuin kuvan KPV-ottelussa..

Toisella puoliajalla pelin kuva ei juuri muuttunut, vaikka JJK sai hieman pidempiä hallintajaksoja aikaiseksi. 55. peliminuutin kohdilla JJK rakensi siihen mennessä ottelun parhaan vetopaikan Mikko Manniselle, mutta Leislahti venyi eteen.  Kun JJK ei muutamaa paikkaansa pystynyt hyödyntämään, iski Klubi 04 ratkaisevan oloisen osuman 81. peliminuutilla. Jyri Kiuru näytti nopeutensa, nappasi pallon sivurajalla JJK-toppari Felix Gustavssonilta ja ajoi boksiin. Lopulta pallo päätyi Jean Mabindalle, jonka laukaus otti vielä kimmokkeen Tommi Jäntistä. Pallo painui vastustamattomasti verkon perukoille ja Klubi 04 siirtyi 2-0 johtoon.

JJK tuli kuin varkain peliin mukaan vielä loppuhetkillä. 88. peliminuutilla Honar Abdin keskitys löysi Patrik Alaharjulan pään, ja hyökkääjän pusku leijaili tolpan kautta maaliin. Näin ollen syksyllä KuPS:sta siirtynyt Alaharjula avasi maalitilinsä heti ensimmäisessä sarjaottelussaan kettupaidassa. Maali oli kuitenkin laiha lohtu, sillä kaikki pisteet jäivät Helsinkiin. Vielä ottelun lisäajalla JJK sai hässäkkää aikaiseksi Klubi 04:n maalille pitkillä avauksilla, mutta kiri jäi auttamatta liian myöhäiseksi.

Ottelussa ensiesiintymisensä Ykkösen tasolla tekivät kolme kettukasvattia. Jere Pyhäranta koki kovia ensimmäisen puoliajan lopulla ja siirtyi varotoimenpiteenä vaihtopenkille. Näin ollen toisen puoliajan JJK-maalia vartioi 20-vuotias Aati Riihimäki. Toisen puoliajan aikana vaihdosta debyyttinsä tekivät kaksi keskikenttämiestä, 18-vuotias Eeli Liukkonen ja vasta 15-vuotias Nooa Laine.

1998-syntynyt Aati Riihimäki debytoi JJK:n maalilla Ykkösen tasolla..

Pelitapahtumiin nähden Klubi 04 kauden avausvoittonsa ansaitsi. Klubi 04 oli isolla kotikentällään liikkuvampi ja energisempi, täynnä nuoruuden intoa.

Kausi on kuitenkin vasta ensimetreillään ja vain kuukausi ennen kauden alkua vaihtuneella valmennusjohdolla vielä kosolti tehtävää treenikentällä, jotta ajatukset pelaamisesta saadaan vietyä käytäntöön. Ensi sunnuntaina myös olosuhteet ovat toiset, sillä Töölön stadionin iso tekonurmi vaihtuu kettulauman kotipesään, Harjun stadionin luonnonnurmeen.

Äitienpäivänä, sunnuntaina 13.5. klo 18:30 JJK kohtaa siis Harjulla EIF:n Tammisaaresta. EIF on aloittanut kautensa voitolla ja tasapelillä. Lisää kauden ensimmäisestä ottelusta Harjulla lähipäivinä!

(Kuvat jutussa: Jussi Reinilä Photography, JJK-KPV 28.4.)

Klubi 04 - JJK 2-1 (1-0)

1-0 45+1' Kevin Kouassivi-Benissan

2-0 81' Tommi Jäntti

2-1 88' Patrik Alaharjula

JJK:n avauskokoonpano: Jere Pyhäranta (MV, 46 min); Samu Suoraniemi, Felix Gustavsson, Gentrit Kovaqi, Honar Abdi; Aatu Manninen (88 min), Saku Leppänen, Eero Hyökyvirta (68 min), Mikko Manninen, Tomi Petrescu; Patrik Alaharjula.

Vaihdossa: Aati Riihimäki (MV, 46 min), Eero Torkkola, Sami Nissinen, Eeli Liukkonen (88 min), Petteri Åström, Nooa Laine (68 min).