JJK-FC Lahti: Kaatosateessa komea 3-1-voitto!

08.07.2012

Samu Nieminen rikkoi kuparisensa

Eurovoitostaan selvästi piristynyt JJK kaatoi varsin vaiheikkaissa olosuhteissa sunnuntai-iltana FC Lahden komeasti 3-1-lukemin! JJK:n maaleista vastasivat ensimmäisen liigaosumansa niitannut Samu Nieminen ja tuttu kaksikko – Tamás Gruborovics & Babatunde Wusu. Vieraiden ainokaisen viimeisteli Joel Mero.

JJK aloitti ensi hetkiltä asti vaarallisena – ensimmäinen lukuisista kulmapotkuista tuli jo toisella minuutilla. Jani Virtasen kulmapotku kaarsikin vaarallisesti maalille, mutta päättäjiä ei löytynyt ja lahtelaisten maali säilyi varjeltuna. Reilun kymmenen minuutin jälkeen JJK sai kunnon mylläkän Lahden maalille ja useammankin kulmapotkun putkeen – Lahti kesti kuitenkin vielä tämänkin.

17. minuutilla JJK iskee. Jatkuvasti harmia vieraiden puolustukselle aiheuttanut Virtanen oli luovimassa pallon kanssa boksiin ja kuhnuripakisto ei voinut muuta kuin laittaa pallon jälleen yli päätyrajasta. Viktor Szentpeteri ei saanut Virtasen kulmapotkua vangittua näppeihinsä, vaan pallo tipahti takatolpalla vaanivalle Niemiselle, joka puski uransa ensimmäisen liigamaalin!

Maalin jälkeenkin Kettupaidat jatkoivat hyvää painostamistaan. Seuraava huippupaikka tuli kuitenkin vieraille ja kapteeni Janne Korhonen näytti jälleen, miksi hän on yksi liigan parhaista maalivahdeista: kun 34 minuuttia oli takana, siunaantui Rafaelin keskityksestä Drilon Shalalle takatolpalle vapaa paikka kokeilla, mutta Korhonen teki huikean gamesaver-torjunnan ja taululla pysyivät edelleen 1-0-lukemat!

Torjunta tuli äärimmäisen tärkeään saumaan – ja seuraavalla minuutilla Kettupaidat rokottivat toistamiseen todella kauniisti rakennetulla maalilla! Virtasen maaginen ulkosyrjäsyöttö tavoitti rangaistusboksista Wusun, joka puolestaan pudotti pallon Gruborovicsille. Tamás sivalsi jälleen kerran kauniin vedon maalin perukoille ja nosti näin kauden maalisaldonsa jo yhdeksään!

Myös ensimmäisen puoliajan viimeinen vartti oli JJK:n vahvaa näytöstä ja lahtelaisvieraat olivat helisemässä etenkin Virtasen kanssa – mies oli alituinen vaara niin peli- kuin erikoistilanteissakin. Vain hetki ennen taukoa kolmas maali on hyvin lähellä, mutta osin tuurillakin Lahti selvittää Virtasen kulmapotkuista aiheutuneet tilanteet.

Tauolla ripottelivat ensimmäiset pisarat kesäsateesta, joka koko päivän painostavan kostean kuumuuden jälkeen tuntui mukavan virkistävältä. Toisen jakson aikana Suomen kesä näyttikin sadevoimaansa oikein kunnolla ja alati yltyvän sateen lisäksi ukkonenkin alkoi jyrähdellä Harjun yllä.

Vierasjoukkue tuli toiselle puoliajalle täysin uudella ilmeellä ja iski raivoisasti JJK-päätyyn heti alkuvihellyksestä lähtien. Kenties myös torstaina kuumassa keäsäässä pelattu tiukka Stabaek-ottelu alkoi hieman painaa kettumiehistön jaloissa ja lahtelaiset vyöryttivät hyökkäyksiään vaarallisesti. Kuhnurit saivatkin palkkion rynnistykselleen 59. minuutilla, kun nuori topparilupaus Joel Mero pääsi jatkamaan kulmapotkusta 2-1-kavennuksen.

Päävalmentaja Kari Martonen haki kotijoukkueen peliin uutta virtaa ja tuoreita jalkoja vaihdoilla. 62. minuutilla Virtanen teki oikealla laidalla tilaa Niko Markkulalle ja viittä minuuttia myöhemmin isännän ottein takalinjoilla luutineen Juha Pasojan tilalle tuli Antto Hilska. Pasojan poistuttua vaihtoon siirtyi Jordi van Gelderen laitapakin tontilta Niemisen pariksi toppariksi ja Markkula puolestaan otti toisen laitapuolustajan paikan. Vain hetken kuluttua tästä JJK:n oli tehtävä viimeinenkin vaihtonsa, kun jälleen hienosti pelannut Patrick Poutiainen joutui poistumaan nivusvaivan takia vaihtoon. Poutiaisen tilalle kentälle tuli toinen JJK:n oma lupaus: Haka-kotiottelun lisäajalla liigadebyyttinsä tehnyt hyökkäyspään viilettäjä Topi Järvinen. Järvinen olikin pahanteossa jo heti vaihtoaan seuraavalla minuutilla pedatessaan Mikko Innaselle vetopaikan. Innasen veto painui kuitenkin ohi maalin ja vapauttava kolmas osuma antaa edelleen odotuttaa itseään.

Yltyvä rankka vesisade alkoi loppua kohti jo ottaa roolia ottelussa: sekä kenttä että pallo olivat selvästi liukkaat ja ajoittain sade oli niin rajua, että se varmasti haittasi osin jo näkyvyyttäkin. Lahti painosti edelleen ja haki vimmatusti tasoitusmaalia. 79. minuutilla tasoitus olikin jo lähellä, kun Konsta Hietanen pääsi takatolpalta kokeilemaan Mika Mäkitalon keskityksen jäljiltä. Tämänkin JJK kuitenkin selvittää, kun ensin välissä oli Markkula, sitten Korhonen sai nappulatossun kärjellään tökättyä pallon Jukka-Pekka Tuomaselle, joka kiskaisi pelivälineen kauas JJK-boksista.

Kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa sai Harjun yleisö ensin revetä riemusta ja sitten huokaista helpotuksesta: Lahden puolustuspään haparoinnin seurauksena Wusu sai pallon kuin tarjottimella aivan päätyrajalla ja saikin lopulta käydä sijoittamassa pallon tyhjään maaliin – näin tilanne oli vapauttava 3-1!

Kun JJK piti pintansa vielä Lahden loppurynnistyksessäkin, palasivat Kettupaidat haastavissa olosuhteissa komeasti voittojen tielle myös Veikkausliigassa! 3-1-tulos tarkoitti myös sitä, että Julkkistulosvedossa Ilkka Hyppösen veikkaus meni täysin oikein!

JJK – FC Lahti 3-1 (Nieminen 17′, Gruborovics 36′, Wusu 84′ – Mero 59′)

Korhonen; van Gelderen, Nieminen, Pasoja (68′ Hilska), Turpeenniemi (v); Innanen, Poutiainen (72′ Järvinen), Tuomanen (v), Virtanen (62′ Markkula); Gruborovics, Wusu.

Szeróvay, Reintam, Järvinen, Tapaninen, Latikka, Hilska, Markkula.