FCV isännöi keskiviikon derbyä – omille nuorille sopimuksia

10.08.2022

JJK käynnistää kahden ottelun viikkonsa vierailemalla keskiviikkona paikallisvastustaja FC Vaajakosken kotinurmella klo 18:30 alkaen. Ruutu+ näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Kettupaidat pelaavat elokuussa kauden 2022 molemmat vieraspeliderbynsä, kun tällä viikolla piipahdetaan Vaajakoskella ja reilun kahden viikon päästä reissataan puolestaan Komeettojen kotikentälle Kotalammen Comets Parkiin.

Jyväskylän herruudesta taistelevat JJK ja FCV kohtasivat toisensa Harjulla toukokuussa ja tuolloin paremmuudesta ei jäänyt epäselvyyttä, sillä kotijoukkue vei ottelun selvin 4-0-lukemin. Rajusti tälle kaudelle niin valmennuksen kuin pelaajistonkin puolesta uudistuneen vaajakoskelaismiehistön esitys oli varsin vaisu eikä Sami Mustalammen luotsaama joukkue päässyt missään vaiheessa kunnolla peliin mukaan. Vajaan tunnin kohdalla napattu punakortti ei myöskään helpottanut vaan vierasjoukkue joutui keskittymään entistä enemmän vain puolustamaan.

JJK:n maalinteon aloitti Aleksis Lehtonen 34.minuutilla ja Daniel Säily jatkoi heti toisen jakson alussa. Lehtonen osui vielä toistamiseen ja loppulukemiksi 4-0 viimeisteli vaihtomies Matias Sydänmaa.

Kettupaidat pelaavat nyt kolmatta kauttaan FC Vaajakosken kanssa samassa Kakkosen C-lohkossa. Vaikka kahden edellisen vuoden kohtaamisissa JJK onkin ollut hienoisesti niskan päällä, ei se ole onnistunut voittamaan punapaitoja heidän kotinurmellaan. Kaudella 2020 FCV kiri tappioasemasta 3-2-voittoon ja viime syksynä Vaajakoskella pelattu derby päättyi lopulta 0-0-tasapeliin.

JJK lähtee 14. kierroksen otteluun sarjan kärjessä, mutta Vasa IFK hengittää niskaan kolmen pisteen päässä, tosin yhden ottelun verran enemmän pelanneena. Kettupaidat ovat voittaneet pelaamastaan 13 ottelusta 10 ja pelanneet kolmesti tasan. Takana onkin harvinaisen pitkä tappioton putki, sillä JJK on hävinnyt Kakkosessa viimeksi yli vuosi sitten heinäkuun 2021 alkupuolella.

Kuva: JJK juhli voittoa kauden ensimmäisessä derbyssä

Viime kierroksen ottelunsa JBK:ta vastaan JJK joutui pelaamaan Harjun rallijärjestelyistä johtuen poikkeuksellisesti Viitaniemessä, mutta onnistui varakentästä huolimatta kairaamaan ottelusta itselleen 2-0-voiton. JBK puolusti sitkeästi ja etenkin nuori maalivahti Hannes Käldström piti hieman siipirikkoista joukkuettaan pystyssä, mutta toisella jaksolla Vertti Lepo iski avausmaalin Mikko Mannisen kulmapotkusta ja Lehtonen niittasi loppulukemiksi 2-0 rangaistuspotkusta.

Keskiviikon kotijoukkue FCV löytyy puolestaan sarjataulukon keskivaiheilta, sijalta 7. Vaajakoskelaisten kausi on ollut vaikea ja tulokset vaihtelevia. Voittosarakkeesta löytyy viisi voittoa, joista yksi oli alun perin tappio, mutta tuomittiin 3-0-voitoksi JBK:n peluutettua pelikiellossa ollutta pelaajaa. Kotikentällään Panda Areenalla FCV ei ole tällä kaudella kuitenkaan vielä onnistunut voittamaan. Nyt takana on edelliskierrokselta napattu viime minuuttien 1-2-taisteluvoitto vaikealta Kajaanin Hakan kentältä, missä toisen jakson taktiset muutokset toivat vierasjoukkueelle lopulta kaivatun voiton.

FCV:n sisäistä maalipörssiä johtaa Matias Sarlin kuudella tehdyllä osumallaan. JJK:n maalinteko on jakautunut tasaisemmin ja se onkin osunut viime kauden tapaan erittäin laajalla rintamalla. Kettupaidoista tehokkain on ollut hyvään vireeseen pitkän loukkaantumisensa jälkeen päässyt Lehtonen, joka on iskenyt kahdeksan reppua, mikä riittää koko lohkon maalipörssissä sijalle viisi.

JJK:n päävalmentaja Toni Lehtinen uskoo, että keskiviikkona nähdään sisuuntunut FCV.

– Kauden ensimmäinen derby päättyi Harjulla sen verran tylyihin lukemiin, että vaajakoskelaisilla on varmasti iso halu nyt näyttää mihin he pystyvät oman kotiyleisönsä edessä. Kausikin on edennyt jo sen verran pitkälle, että molempien joukkueiden peli on myös selvästi kehittynyt tuosta alkukaudesta. Odotettavissa on tiukka vääntö, missä meiltä vaaditaan ihan nappisuoritus, että saadaan pisteet mukaamme, Lehtinen vakuuttaa.

Kuva: Lehtinen pääsi todistamaan penkin päästä ensimmäistä Jyväskylän derbyään toukokuussa

Rutaselle ja Ettaselle sopimukset

JJK-leiristä kuuluu derbyn alla myös sopimusuutisia, sillä seura on solminut kauden 2024 loppuun ulottuvat sopimukset B-nuorten joukkueessa pelaavien Lauri Rutasen ja Elias Ettasen kanssa.

2005 syntynyt keskushyökkääjä Rutanen sai ensimmäisen näyttöpaikkansa edustuksen riveissä jo keväällä Suomen Cupissa, missä vastaan Lahdessa asettui entisiä tähtipelaajia vilissyt JaPS. JJK:n lisäksi Leppäveden Leppää ja LKP:tä edustanut Rutanen tunnetaan hyvänä viimeistelijänä ja viime kaudella nuori mies iskikin B-nuorten SM-sarjan 17 ottelussa peräti 13 maalia, mikä oikeutti myös koko sarjassa maalipörssin kärkipäähän.

Niin ikään 2005 ikäluokkaan kuuluva Ettanen on lupaava toppari, joka aloitti jalkapallouransa Jyväskylän Nousussa ja siirtyi Kettupaitaan 2016 vuoden alussa. Hyvin puolustava ja peliä avaava keskuspuolustaja on kiinnittänyt myös Huuhkaja-valmentajien huomion ja saikin viime kesänä myös ensimmäisen U16-maajoukkuekutsunsa. Rutasen tapaan Ettanen oli isossa roolissa, kun JJK:n B-nuoret pelasivat viime vuonna vahvan kauden B-poikien SM-sarjassa.