JJK mukana Keski-Suomen Museon 100 vuotta palloilua -näyttelyssä

27.01.2023
Kuva: Risto Aalto / Keskisuomalainen

100 vuotta palloilua – JYP ja JJK liikuttavat -näyttely käynnistää jyväskyläläisen palloilun juhlavuoden Keski-Suomen museossa avautuu uusi vaihtuva näyttely, jossa esitellään paikallista urheilukulttuuria. ”100 vuotta palloilua – JYP ja JJK liikuttavat” kertoo vuonna 1923 perustetusta Jyväskylän Palloilijoista ja sen perillisistä.

Näyttelyssä kerrotaan kantaseura Jyväskylän Palloilijoista ja sen nykyisistä soihdunkantajista, jotka ovat valtakunnallisesti tunnetut jääkiekkoseura JYP ja jalkapalloseura JJK. Esille tuodaan seuratoiminnan kirjoa junioreista aikuisten edustusjoukkueisiin ja kentän laidan vanhemmista kannattajaryhmiin.

Keski-Suomen museo on toteuttanut näyttelyn yhteistyössä seurojen kanssa. Mukana ovat olleet edustusjoukkueita pyörittävät JYP Jyväskylä Oy ja JJK Jyväskylä ry sekä JYP Juniorit ry ja JJK Juniorit ry. Näyttelyn esineistä valtaosa on saatu lainaksi seuroilta ja yksityishenkilöiltä. Historiaa kerrotaan myös sanoilla, kuvilla, videoilla ja äänitallenteilla.

Näyttely avaa jyväskyläläisen palloilun juhlavuoden, jota seurat huomioivat myöhemmin myös omassa toiminnassaan. Näyttelyn kaikille avointa avajaistapahtumaa vietetään lauantaina 28.1.2023. Lisätietoa päivän ohjelmasta löytyy KeMun tapahtumakalenterista.

Jyväskylän Palloilijat (JyP) perustettiin, kun kaupunkiin kaivattiin palloilulajien erikoisseuraa. Palloilun seuratoiminta oli ollut käytännössä pesäpallon varassa. Urheiluliike oli jakautunut kahtia. JyP leimautui oikeistolaiseen Suomen Voimistelu- ja Urheiluliittoon (SVUL) erotuksena vasemmistolaiselle Työväen Urheiluliitolle (TUL).

JyPin alkuperäiset lajit olivat jääpallo, jalkapallo ja pesäpallo. 1940-luvulla valikoimaan liittyivät koripallo ja jääkiekko. 1960-luvulle tultaessa jäljelle olivat valikoituneet jääkiekko ja jalkapallo. Vuonna 1977 JyP jakautui kahdeksi erilliseksi seuraksi, kun jääkiekkoon syntyi JyP HT (vuodesta 1997 JYP) ja jalkapalloon JyP-77. JyP-77:n ja Jyväskylän Pallokerhon (JyPK) miehet yhdistivät voimansa 1992. Näin syntyi Jyväskylän Jalkapalloklubi (JJK).

JyP-nimi tunnetaan parhaiten jääkiekosta, jossa seuran miehet ovat voittaneet kaksi SM-kultaa (2009, 2012) ja kahdesti Euroopan seurajoukkueiden mestaruuden (2013, 2018). Naisilla on kolme Suomen mestaruutta (1997, 1998, 2016). 1950-luvulla JyP pelasi
mestaruussarjaa miesten ja naisten koripallossa sekä 1970-luvulla naisten jalkapallossa.

JJK on pelannut jalkapallon miesten Veikkausliigaa kahteen otteeseen. SM-pronssi kaudella 2011 vei seuran europeleihin.

Junioritoimintaan eri muodoissaan osallistuu JYPissä yli 700 ja JJK:ssa yli 900 lasta ja nuorta. Valmentajia ja muita toimihenkilöitä on mukana yhteensä satoja.

Katso näyttelyn aukioloajat ja pääsymaksut KeMu:n sivuilta klikkaamalla tästä.