Eero Markkanen siirtyy Allsvenskanin kärkiseuraan

19.12.2013

JJK Grattis Eero Erzi Markkanen

JJK:n kolossaalinen keskushyökkääjä, seuran oma kasvatti Eero Markkanen siirtyy pelaamaan Tukholman AIK:hon. Juuri julkistettu sopimus on kolmivuotinen ja Eero on samalla ensimmäinen JJK:sta suoraan ulkomaille ammattipelaajaksi siirtynyt kettukasvatti.

Koko Pohjois-Euroopan suurimpiin jalkapalloseuroihin kuuluva AIK kiinnostui Jyväskylän omasta pojasta jo kaudella 2012 kun satumaisen tarinan omaava Eero nousi JJK:n edustusjoukkueen riveihin kesken kauden ja pamautti täydellisen hattutempun heti toisessa liigaottelussaan. Lopullisesti ”Erzi” vakuutti tukholmalaisseuran kuluneena syksynä vietettyään useamman harjoitusviikon Ruotsin puolella ja paukutettuaan Eerolle tyypillisesti kolme maalia kolmessa testipelissä.

JJK Eero Markkanen Fimpec”Todella merkittävä asia niin pelaajalle kuin seuralle”

Pieni määrä jyväskyläläislähtöisiä jalkapalloilijoita on aikaisemminkin nähty ulkomaalaissarjoissa, mutta Eero on JJK:n ensimmäinen pelaaja joka myydään kesken sopimuskauden ulkomaille. Seura saa siirrosta korvauksen, silti tärkein asia Eeron siirtymisessä AIK:hon on kuitenkin sopimuksen tuoma esimerkki ja uskottavuus JJK:lle sekä koko keskisuomalaiselle jalkapallolle.

– Nyt on todistettu jalkapallomaailmalle että JJK:n kautta portit ovat avoinna todellisiin eurooppalaisiin huippuseuroihin asti. Eero on Jyväskylän oma poika ja pelannut jalkapalloa JJK:ssa 8-vuotiaasta lähtien. Kokonaisuutena tämä on hämmentävän hieno uutinen koko seuralle ja tietysti Eerolle itselleen, JJK:n toimitusjohtaja Petro Punna kommentoi siirtosaagaa.

– JJK:ssa on pitkään tehty hyvää juniorityötä, mutta parannettavaa toki riittää aina. Nyt olemme koko seurana alkaneet systemaattisesti kehittämään toimintaamme ja luomaan yhtenäistä pelaajapolkua. Usko on vahva että olemme oikealla tiellä ja tätä kautta mahdollisuudet uusiin ”markkasiin”  vain kasvavat jatkossa.

Punna on samalla täysin vakuuttunut Eeron mahdollisuuksista tehdä hieno ammattilaisura länsinaapurissa ja myös sitä pidemmälläkin.

– Uskomattomat fyysiset ominaisuudet yhdistettynä luontaiseen taitoon ja haluun tehdä maaleja. Nöyrä asenne työntekoon ja kivenkova tahto kehittää itseään yhä paremmaksi pelaajaksi. Kyllä näillä eväillä pärjätään maailmallakin, siihen luotetaan, Petro ylistää kettukasvattia.

Satumainen tarina kannattajakatsomosta puolustajien pahimmaksi painajaiseksi

Eeron tarina kasvamisesta ulkomaille siirtyvän huippujalkapalloilijan mittoihin ei ole sieltä tyypillisimmästä päästä. Nyt 22-vuotiaan jyväskyläläisen jalkapalloura alkoi 8-vuotiaana JJK:n juniorijoukkueessa johon luokkatoverit houkuttelivat Eeron mukaan. Vuodet vierivät eri juniori-ikäluokissa ja Eero pelasi ensimmäisen harjoitusottelunsa JJK:n edustusjoukkueessa 17-vuotiaana talvella 2008. Treenipelissä syntyneistä kahdesta maalista huolimatta kehityskulku ei vielä aukaissut porttia miesten peleihin ja jalkapallo jäi välillä jopa vähän sivuraiteillekin. Raamikas kärkipelaaja nähtiin toki lähes kaikissa edustusjoukkueen otteluissa, mutta toistaiseksi vain kentänrajojen toisella puolen kannattajakatsomossa.

JJK Eero Markkanen maalinteossa

Alkukaudesta 2012 Eero hakikin vauhtia naapuriseura Vihtavuoren Pamauksen riveistä. Kakkosdivisioonan ensimmäisellä puoliskolla ladotut murhaavat tehot vakuuttivat myös JJK:n edustusjoukkueen valmennuksen ja Eero nousi pelaamaan silloin Veikkausliigassa ja UEFA Europa Leaguen karsinnoissa pelanneen JJK:n edustusmiehistön mukaan. Avausminuutit liigassa tulivat 15.7.2012 FC Interiä vastaan ja heti seuraavassa pelissä Maarianhaminassa syntyi tyylipuhdas hattutemppu. Reilun viikon päästä tilille kertyivät ensimmäiset kosketukset myös UEFA Europa Leaguen ottelussa FK Zetaa vastaan ja kaiken kaikkiaan Eero teki avauskautena 14 liigaottelussa upeat seitsemän maalia.

Tehot vain kasvoivat talvikaudella 2013, mutta loukkaantuminen Veikkausliigan avausottelussa – jossa paikalla oli myös AIK:n tarkkailijoita – hidasti hieman Eeron vauhtia menneellä kaudella. Paluu tositoimiin tapahtui kuitenkin tuttuun tapaan tehokkaasti Eeron tehtyä kaksi maalia noin 10 ensimmäisen minuutin sisään, kunnes heti perään tapahtui toinen valitettava loukkaantuminen. Erzi ei antanut tämänkään hidastaa menoaan, vain kuntoutti itsensä uudelleen huippuvireeseen ennätysajassa ja siirtyi loppukaudeksi lainasopimuksella HJK:hon. Näyttöpaikat pääkaupunkiseudulla jäivät vähäisiksi, mutta kauden kokonaissaldo viisi maalia vähistä peliminuuteista huolimatta riitti kutsuun AIK:n testattavaksi ja loppu onkin historiaa.

Eero Markkanen”Ei tätä vielä edes tajuakaan”

Kansansuosikiksi ja jalkapalloyleisön todelliseksi kulttipelaajaksi lyhyessä ajassa noussut Eero on kuitenkin pitänyt (huomattavan pitkät) jalkansa maassa ja keskittynyt kaiken hälynkin keskellä vain kovaan treenaukseen ja itsensä kehittämiseen yhä paremmaksi pelaajaksi. Juuri tehty huippusopimus saakin nöyrän jyväskyläläispelurin melkein häkellyksiin.

”Surrealistinen olo, ei voi muuta sanoa. Onhan tämä mahtavaa!”

– Ei tätä tosiaan ole vielä oikein tajunnutkaan, surrealistinen olo vaikka todella hyvä fiilis tietysti on, Eero summaa tämän hetken tunteitaan.

– Toki tiesin että testirupeama meni oikeastaan niin hyvin kuin mahdollista, ei sitä kärkipelaajalta paljoa muuta voi odottaa kuin maaleja ja sain tärkeitä onnistumisia hyvään saumaan.

Eero viettää vielä joulun pyhät kotikonnuillaan, mutta heti tammikuun alussa onkin lähtö astetta isompiin ympyröihin, Ruotsin suurimpaan seuraan jonka kotiotteluita Allsvenskanissa seuraa parhaimmillaan yli 40 000 katsojaa.

– Kyllä AIK teki heti todella ammattimaisen vaikutuksen minuun, tämä on varmasti hyvä ja juuri sopivan kokoinen askel urallani. Toki tavoitteet on yhä korkeammalla ja kovan työnteon kautta uskon kyllä pärjääväni. Todella iso kiitos myös JJK:lle sekä erityisesti seuran kannattajille ja yleisölle – teidän ansiosta ollaan tässä!

Koko JJK-perhe onnittelee Eeroa sydämellisesti ja toivottaa miehistä parhaimmalle upeata menestystä Allsvenskaninkin puolella. Heilukoon maaliverkot myös länsinaapurissa vähintään samalla tahdilla!

 

 

Päivitetty to 19.12. klo 15:33: Siirtouutinen AIK:n sivuilla