Päätykatsomosta vastuunkantoon

01.05.2014

Joo, siinä me jätkät istuttiin limsan ääressä ja pohdiskeltiin. Olis kiva omistaa futisseura, sehän on joka pojan unelma. Ja vaikka rahaa ei juuri ole, löytyyhän tuosta Harjun päältä yksi persaukinen Veikkausliigaseura. ”Nurkataan se ja otetaan vähitellen haltuun,” sanoi joku.


No, eihän se todellisuudessa noin mennyt. Oikeassa elämässä ryhmä JJK:n kannattajia, niin Harjun Pojista kuin ryhmän ulkopuoleltakin, päätti seuran viimekesäisen hätähuudon herättämänä toimia. Kun JJK ilmoitti edustusjoukkueen jatkon olevan vaakalaudalla ellei lisärahaa löydy, alkoi vakava pohdiskelu.

”Divariin, Eurooppaan, minne vaan”

Seuraa haluttiin auttaa kaikin keinoin. Samalla lähes joka vuosi toistunut talousyllätys huolestutti. Asiat olivat JJK:ssa aina hyvin, tai ainakin sinnepäin, mutta tilinpäätöksen aikaan tuli aina turpiin. Julkiset puheet olivat usein höpöhöpöä. Haluttiin enemmän tietoa monelle niin tärkeän seuran oikeasta todellisuudesta. Oltiinhan mukana oltu monessa paikassa. Kannatuslaulu”Divariin, Eurooppaan, minne vaan, aina sua seurataan” pistettiin nyt testiin.

Divariin

Eurooppaan

Minne vaan

Mitä voisi tehdä seuran eteen? Seuran, joka kuitenkin oli tarjonnut niin paljon. Seuran, joka oli nostanut seutukunnan lajin mustasta aukosta parrasvaloihin ja yhdeksi maan puhutuimmista muutamassa vuodessa. Tämä oli tapahtunut pitkän alempien sarjojen taaperruksen ja sitkeän kannattamisen jälkeen.

Monelle muoviksikin haukuttu JJK on ollut merkityksellinen ja tärkeä seura lapsuudesta tai nuoruudesta asti. Osa kannattajista on uskollisesti tukenut keskisuomalaista jalkapalloa paljon kauemminkin. Jo kauan ennen JJK:n syntyä.

Kannatusyhdistys pystyyn

Nyt oli vaara, että Keski-Suomen jalkapallo sukeltaa taas keihäänkärkensä mukana. Ryhdyttiin toimeen. Harjun Pojat myi omia kannattajatuotteitaan seuran kassan hyväksi. Samalla kyti suunnitelma. Nyt jos koskaan. Pelkkään rahankeruuseen ei ollut mieltä jumittua.

Oli aika miettiä myös muunlaista panosta. Intomieli ja heittäytyminen katsomossa on ollut Harjun Poikien vahvuus. Mitä jos sen kanavoisi yhteiseksi hyväksi?

Satoi tai paistoi…

…aina paikalla

Samalla Harjun Poikien ryhmän ulkopuolelta mukaan löytyi myös maltillisemmin peleihin eläytyviä jalkapalloihmisiä. Ja kun joukossa oli myös muiden alueen seurojen aktiiveja, ajatus kirkastui pian. Ei vain JJK, vaan koko Keski-Suomen jalkapallo. Perustettiin kannattajayhdistys, Keski-Suomen Jalkapalloilun Tuki ry.

JJK:n kauden 2013 kompuroinnin keskellä eräälläkin vierasreissulla kannattajat kauppasivat toisilleen omia futismuistojaan. Huutokaupassa liikkui monenlaista memorabiliaa. Keskinäisen huutokaupan tuotot kerättiin yhteiseen pottiin. Ja tälle potille löytyi käyttöä.

Ei kuunteluoppilaiksi

Vastaperustettu Keski-Suomen Jalkapalloilun Tuki ry (KSJPT) neuvotteli JJK Keski-Suomi Oy:n kanssa sopimuksen. Yhdistys lähtisi osaomistajaksi JJK:n liigajoukkuetta pyörittävään osakeyhtiöön.

Kaukainen tavoite tuolloin oli saada joskus aikanaan sananvaltaa seuran asioihin. Päästä kuulolle ja tulla kuulluksi. Olla mukana rakentamassa. Tärkeintä oli se, että jalkapallo jatkuu myös pitkälle tulevaisuuteen.

Reilu puoli vuotta myöhemmin huomataan, että asiat etenivät odotettua nopeammin. JJK:n pyrkimys lähentyä ympäröivään maailmaan ja rakentaa paikallista yhteisöä, ja sen varaan, johti seuraavaan harppaukseen: JJK Keski-Suomi Oy kutsui yhdistyksen yhtiökokousedustajan hallituksensa jäseneksi. Yhdistys on nyt mukana kehittämässä seuraa ja osallistuu päätöksentekoon. Tuore hallituksen jäsen Jussi Ottavainen toteaakin: ”Ei sinne kuunteluoppilaaksi olla lähdetty.”

Osana yhteisöä

Uuden kauden vihdoin käynnistyttyä innostus kannattajayhdistyksen jäsenistössä kasvaa koko ajan. Työn alla on tempauksia ja keskisuomalaisen jalkapalloyhteisön moninaista tukemista.

Jo alusta asti ryhmän ajatuksena on ollut, ettei keskiössä ole vain huippujalkapallo. Liikkeelle lähdettiin jalkapallokulttuuri mielessä. Myös pikkuseurat ja junnut kuuluvat siihen. Ja myös he, joilla kallistuvaan harrastukseen ei välttämättä olisi varaa.

Harjun Pojistakin on tämän prosessin aikana kuoriutunut lähes salonkikelpoinen ryhmä. Ja sen edustaja on jo kiivennyt päätykatsomosta keskisuomalaisen jalkapallon päätöksentekoon

Poikamainen haave omasta futisseurasta on toteutunut. Ei rahamiesten tapaan, vaan yhteisön rakentumisen ja aktiivisen mukanaolon kautta. Ja tämä yhteisö ei rajoitu tosiaan vain Ykkösen JJK:hon vaan kurkottaa laajemmalle ja korkeammalle, koko Keski-Suomessa.

Pekka Nykänen, KSJPT ry:n puolesta 1.5.2014

Artikkeli on alunperin julkaistu Maalipotkussa (linkki). Lisää oivia kirjoituksia niin JJK:sta kuin jalkapallosta yleensäkin Maalipotkun blogissa.