OLS taipui Kettupaitojen käsittelyssä

20.06.2022

JJK jatkoi vahvaa vieraspelivirettään hakemalla täydet kolme pistettä OLS:n kotikentältä Oulusta maalein 1-2. Kettupaitojen osumista vastasivat Robin Saastamoinen ja Jimi Saarikko.

Sateisen harmaalla Castrénin tekonurmella pelattu kärkiottelu sarjakärki JJK:n ja neljän pisteen päässä sijalla 3 olleen kotijoukkueen välillä eteni pitkälti Kettupaitojen komennossa, vaikka OLS pääsikin kuin varkain iskemään kamppailun avausosuman hyödynnettyään JJK:n puolustuksen harhasyötön. JJK:n pelille tyypillinen korkea ja aggressiivinen prässi oli läpi ottelun myrkkyä oululaismiehistölle, jonka omat maalipaikat jäivät lopulta vähiin.

Pelin 7. minuutilla mainion ottelun jälleen pelannut 17-vuotias Roope Salo pääsee katkaisemaan OLS-maalivahti Nuutti Kaikkosen avauksen. Salo jatkaa pallon Robin Saastamoiselle, joka pelaa sen nopeasti Mikko Manniselle. Manu pelaa seinän Aleksis Lehtosen kanssa ja tavoittelee syötöllään takatolpalle oikealta nousevaa Daniel Säilyä. OLS-puolustus sahataan näin nopeasti puhki, mutta Säily ei aivan saa palloa haltuunsa vauhdissa laukoakseen, vaan peliväline karkaa yli päädystä.

Seuraavaksi mennään jo vauhdilla toiseen päähän, kun kotijoukkue saa nopeilla syötöillään murrettua JJK:n prässin. Samu Alanko leikkaa keskustaan, mutta syöttö on osoitteeton ja Jonne Porkka pääsee katkoon. Tilanne näyttää jo kuivuvan kokoon, mutta sitten sattuu kettupuolustukselle kommunikaatiokatko, kun palloa syötetään alaspäin. Alanko haistaa tilanteen, hyökkää ensimmäisenä palloon pilkun tuntumassa ja takaa tulee jatkamaan Kuutti Matila, joka tällää pallon verkkoihin jättäen Ville Viljalan aseettomaksi.

Maalin jälkeen JJK ottaa jälleen komennon itselleen ja alkaa hakea tasoitusosumaa. 19. minuutilla se tuottaa myös tulosta komean hyökkäyksen päätteeksi. Reetu Räsänen lähettää keskiympyrästä pitkän pallon täysin vapaana vasemmalta laidaltaan löytyvälle Porkalle. Porkka pelaa pallon Saastamoiselle, joka taas syöttää alaspäin Manulle. Manu pitää hetken palloa sitoen itseensä useammankin OLS-puolustajan ja kuin varkain hiippailee Juho Luoma boksista löytyvään tyhjään tilaan. Manun syöttö löytää Luoman, joka keskittää aivan yksinään vitosen viivalla odottavan Saastamoisen päähän, jolle jää helppo työ puskea pallo maaliin ja lukemiksi 1-1.

Kauden ensimmäisen maalinsa Kakkosessa iskenyt Saastamoinen on iskeä puolen tunnin kohdalla jo toistamiseen, kun Salon taitava syöttö ahtaasta välistä löytää boksissa odottavan Saastamoisen. Saastamoinen vääntää itselleen väkisin tilaa, pyörähtää ja laukoo. Matala veto vaikeasta asennosta viuhuu vain aavistuksen ohi takatolpalta.

Pian tullaan uudelleen, tällä kertaa oikealta, kun Säilyn syöttö tavoittaa Lehtosen rangaistusalueelta. Lehtonen suojaa palloa, kääntyy kohti maalia ja laukoo tulisesti vasurillaan. Kaikkonen torjuu eteensä, eikä saa palloa haltuunsa vaan se jää pomppimaan maalin edustalle. Irtopalloon ehtii ensimmäisenä Salo, joka pommittaa pelivälineen myös maaliin. Tuomari näkee kuitenkin Saastamoisen häirinneen tilanteessa maalivahtia sen verran, että maalia ei lopulta hyväksytä.

Kotijoukkue tulee pirteästi toisen jakson alkuun, mutta ei siitä huolimatta pääse aivan vaarallisimmille tekosektoreille, vaan kerta toisensa jälkeen JJK prässää pallon takaisin itselleen. 50. minuutin kohdalla vierasjoukkue pääsee kokeilemaan johto-osuman tekoa, kun se vyöryttää keskialueen pallonriiston jälkeen nopeasti vastahyökkäyksen useamman pelaajan voimin kohti OLS-maalia. Pallon ylös tuonut Aatu Manninen syöttää Saastamoiselle oikealle, joka keskittää maalille nousseelle Lehtoselle. Lehtonen laukoo suoraan ykkösellä vitosen viivalta, mutta veto suuntautuu liiaksi kohti Kaikkosta, joka torjuu.

JJK suorittaa ensimmäisen vaihtonsa tunnin pelin jälkeen, kun avauksessa pitkästä aikaa pelannut Saastamoinen siirtyy huilaamaan penkin puolelle ja Jimi Saarikko kirmaa kentälle. Saarikko onkin varsinainen super-sub, sillä kauaa ei ehdi nuorukainen kentällä olla, kun hän vie jo JJK:n 1-2-johtoon! Kettupaidat pääsevät iskemään jälleen nopeasti vastaan. Saarikko kirmaa vasemmalta laidalta kohti maalia, etenee aina boksiin asti, haastaa puolustajan ja laukoo itse pallon verkon perukoille.

Vartti ennen pelin loppua myös kotijoukkue pääsee pariin otteeseen kokeilemaan Viljalan yllättämistä, kun kettuvahti torjuu ensin Matilan vaarallisen vedon kulmaksi ja poimii myös kulman jälkitilanteesta vihelletyn vapaapotkun.

Vaikka ottelun loppua kohti OLS saa luotua hieman painetta JJK:n päätyyn, Kettupaidat puolustavat hyvällä itseluottamuksella johtoaan ja hoitavat syntyneet paikanpuolikkaat maltilla. Näin pisteet matkaavat vierasjoukkueen mukana Jyväskylään 1-2-tuloksella.

Voitolla JJK vahvistaa asemiaan sarjan kärjessä saldonaan kuusi voittoa ja kaksi tasapeliä. Kärkikamppailut jatkuvatkin jo muutaman päivän päästä torstaina 23.6., kun sarjakakkosena oleva Hercules saapuu Harjulle.