Liigacup: TPS:lle niukka voitto

25.01.2013

TPS voitti tasaisen väännön päätteeksi JJK:n niukasti 1-0 Turun Javenture-Areenalla perjantaina. Ottelun ainoa maali syntyi reilu kymmenen minuuttia ennen loppua, kun pallo päätyi maaliin kulmapotkun jälkitilanteesta.

Ensimmäinen puoliaika oli varsin vauhdikasta peliä, jossa päästä päähän mentiin railakkaasti, mutta huippuvaarallisia maalipaikkoja ei kuitenkaan juuri nähty kummassakaan päässä. Vieraat olivat kokonaisuudessaan hienokseltaan niskan päällä, mutta kenties jakson vaarallisin paikka avautui kuin varkain jo alkuminuuteilla TPS:n kärjessä pelanneelle Roope Riskille, jonka veto päätyi kuitenkin sivuverkkoon.

JJK rakenteli hyökkäyksiään ajoittain todella näyttävästi sekä oikealta että vasemmalta, etenkin loistavalla pelipäällä olleen Jani Virtasen johdolla. Virtanen, Mikot Innanen ja Manninen sekä laitapakeista niin Tuomas Latikka kuin jälleen hienoja otteita esittänyt Benno Hanslian sommittelivat komeita kuvioita kohti TPS-maalia. TPS puolusti kuitenkin omaa rangaistusaluettaan tiiviisti ja kurinalaisesti, eikä viimeisiä keinoja muurin murtamiseen löytynyt. Puolustus toimi hyvin myös JJK:lla ja tauolle mentiinkin maaleitta.

Toinen jakso alkoi parilla tunnustelevammalla minuutilla, sitten vauhtia riitti vielä ensimmäistäkin jaksoa enemmän ja kymmenen minuutin sisään nähtiin melkoinen tukku tilanteita. Riski rakensi ensin ottelun siihen asti vaarallisimman paikan , josta lopulta kuitenkin Aleksi Ristola ohjasi lähietäisydeltä ohi maalin. Paria minuuttia myöhemmin ikinuorelle ex-kettukapteenille Mikko Hyyryselle avautui paikka kokeilla saksipotkua – sinällään tyylipuhdas yritys painui puolisen metriä ohi maalin. Seuraavaksi pahanteossa oli jälleen Ristola, joka luovi hyvin vetopaikkaan ja tällä kertaa veto oli kyllä hyvä ja vihainen, mutta JJK:n maalissa jälleen Janne Korhonen oli itse varmuus ja torjui vedon komealla yhden käden torjunnalla.

Torjunnan jälkeen alkoi puolestaan JJK:n rynnistys, jonka aikana Kettupaidat saivat kolme kulmapotkua toisensa perään – TPS:n tiukka puolustus kuitenkin kesti nekin. Tunnin kohdalla TPS sai pallon maaliin asti, kun isännille vihellettiin vapaapotku aivan JJK:n rangaistusalueen rajalla. Takatolpalta pallon maaliin tuikannut Riski oli kuitenkin paitsiossa.

70. minuutilla JJK sai sivuvapaapotkun verrattain kaukaa, kun Eero Korte niitettiin kumoon luvattomin ottein. Virtanen oli lähellä yllättää Jukka Lehtovaaran ja kruunata ottelunsa maalilla suoraan vapaapotkusta – mutta vieraiden harmiksi komea veto kumahti vain ylärimaan ja siitä kentälle.

lc_tps-jjk_2013-01-25Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä paremmin TPS sai ottelusta otetta. Ottelun ainoaksi jäänyt maali syntyi lopulta 79. minuutilla, kun kulmapotkun jälkeen JJK-maalille syntyi hässäkkä, jonka päätteeksi pallo päätyi Korhosen selän taakse lopulta omasta puolustuksesta.

Maalin jälkeen peli oli vaihtojen ja rikkeiden sävyttämänä katkonaista, ja niinpä JJK:n kirikin jäi vajaaksi. Kertaalleen vapaapotkun jälkitilanteesta Santeri Ahola pääsi kokeilemaan vetoa, mutta jälleen TPS:n puolustusmuuri oli välissä.

Loppuminuuttien valonpilkahduksena kettupaidoittain oli Severi Vielman ensiesiintyminen edustuksen riveissä virallisissa otteluissa: vuonna 1995 syntynyt laitapakki tuli Latikan tilalle viimeisiksi minuuteiksi ja selvitti debyyttinsä varsin mallikkaasti.

TPS – JJK 1-0 (0-0) 79′ oma maali

Korhonen; Hanslian (80′ Virén), Reintam, van Gelderen (v), Latikka (88′ Vielma); Innanen, Poutiainen (46′ Korte), Ahola (88′ Tuomanen), Manninen; Virtanen, Markkanen.

Viljala, Tuomanen, Korte, Kuhmonen, Vielma, Virén, Wusu.