Lauantaina Pietarsaaressa vastassa JBK

13.05.2022

Voitolla ja tasapelillä kautensa käynnistänyt JJK lähtee hakemaan jatkoa pisteputkelleen, kun se matkustaa lauantaina Pietarsaaren Länsikentälle JBK:n vieraaksi.

JJK ja pietarsaarelaisjoukkue JBK (Jakobstads Bollklubb) ovat pelanneet samassa Kakkosen lohkossa edelliset kaksi kautta ja keskinäisiä otteluita on kertynyt sinä aikana kolme. Kaudella 2020 vieraskentillä yskinyt JJK haki Pietarsaaresta yhden kauden kahdesta vierasvoitostaan ja päättyneellä kaudella tuo tilasto kääntyi päälaelleen, sillä kotijoukkue väänsi ottelusta 1-0-voiton ja katkaisi samalla JJK:n yli 500 minuuttia kestäneen nollapeliputken aiheuttaen Kettupaidoille toisen koko kauden aikana kärsitystä kahdesta tappiosta. JJK oli kuitenkin kotikentällään tutun vakuuttava ja vei kauden viimeisen kamppailun lokakuisella Harjulla selvin 4-0-lukemin. Tuomas Koppelomäki osui kahdesti, Aleksis Lehtonen ja Eduard Ciriaco molemmat kertaalleen.

FF Jaron farmijoukkueena toimivan JBK:n kokoonpano vaihtelee jonkin verran pelistä toiseen ja on siten vaikeasti ennakoitavissa. Ykkösessä pelaavalla Jarolla on ottelu seuraavana päivänä, joten ykkösmiehistöltä ei välttämättä ole isosti apuja saatavilla. JBK on aloittanut kautensa kahdella dramaattisella tasapelillä vieraskentällä, kun se tasasi pisteet sekä RoPS:n että sarjanousija Kajaanin Hakan kanssa. Rovaniemellä vierasjoukkue oli kiinni kolmessa pisteessä vielä viime hetkille saakka, mutta RoPS iski tasoihin lisäajalla. Kajaanissa puolestaan JBK pääsi juhlimaan viime hetken tasoitusta viidennellä lisäaikaminuutilla.

Kauden ensimmäistä voittoaan jahtaavalle JBK:lle lauantain ottelu onkin tämän kevään ensimmäinen Länsikentällä. Pietarsaarelaisten kaksi sarjapistettä oikeuttavat tätä kirjoittaessa kahdeksanteen sijaan, kun taas JJK on neljällä pisteellään lohkokolmosena. JBK:n miehistön nimekkäin pelaaja lienee Jaron, TamU:n ja MIFK:n paidassa Veikkausliigaa pelannut pietarsaarelaisikoni Jonas Emet ja maalinteossa on puolestaan kunnostautunut pienikokoinen nigerialaishyökkääjä Jasper Chibueze Uwaegbulam, joka on onnistunut iskemään kertaalleen molemmissa tämän kauden pelatuissa otteluissa.

Kettupaitojen sisäistä maalipörssiä johtaa niinikään kahdella maalillaan kauden molemmissa otteluissa osunut paluumuuttaja Aatu Manninen. Kaksi maalia oikeuttaa myös koko lohkon maalipörssissä kakkossijaan. Manninen oli joukkueen tehokkaimpia miehiä myös koko pre-seasonin ajan, joten suurena yllätyksenä ei tule miehen keikkuminen maalipörssin kärjessä.

JJK aloitti kautensa vahvasti hakemalla Oulusta OTP:n vieraana voiton selvin 0-3-lukemin Aatu Mannisen, Mikko Mannisen ja Shirman Osson osumilla. OTP:llä oli ottelussa myös omat paikkansa, mutta hyvällä asenteella töitä tehneen kettulauman prässi toimi ja Toni Lehtisen miehistö onnistui myös suoraviivaistamaan omaa hyökkäystään tuloksellisesti. Maalia vartioinut Ville Viljala pelasi myös hyvän ottelun ja toimi puolustuksen viimeisenä lukkona varmistaen nollapelin.

Viime viikonloppuna pelattu kauden kotiavaus nuorta RoPS-miehistöä vastaan oli monella tapaa erikoinen. Peli oli jo aiemmin siirretty Harjun stadionin luonnonnurmelta varakentälle Viitaniemeen myöhäisen kevään vuoksi ja Rautpohjan teollisuusalueella sattunut tulipalo ja siitä aiheutunut savuhaitta viivästytti pelin alkua vielä kahdella tunnilla.

JJK aloitti ottelun vahvasti ja Lauri-Eemil Vetri RoPS:n maalilla joutui torjuntatöihin jo alkuhetkillä, estettyään sekä Daniel Säilyn että Aleksis Lehtosen yritykset. Seuraavalla minuutilla kotijoukkue kuitenkin pääsi juhlimaan maalia: Lehtonen haisteli tilanteen hyvin ja katkoi Vetrin lyhyen avauksen laittaen pallon maalin edustalle. Mikko Manninen jatkoi sen jalkapohjallaan taakseen Aatu Manniselle, joka laittoi pallon maaliin! Pelissä nähtiin pitkä vaihe, jossa JJK hallitsi palloa ja etsi aukkoja RoPS:n puolustusmuodosta. JJK sai pidettyä palloa vieraiden kenttäpuoliskolla, mutta rovaniemeläisten rivit maalin edustalla olivat tiiviit ja kunnon maalipaikoille pääsy oli vaikeaa.

Vaikka RoPS ei montaa kunnon maalipaikkaa saanutkaan, oli se tehokas. Tasoitus nähtiin 41.minuutilla, kun vieraiden oman kenttäpuoliskon rajaheiton jäljiltä Tatu Lakela näki pystyyn juoksevan Mikke Kiljusen ja latasi omalta kenttäpuoliskolta pallon tätä kohti – pallo pomppikin kettupuolustuksen välistä suoraan Kiljuselle, joka nosti sen yli vastaan tulleen Viljalan. Toisella jaksolla mentiin yhä vahvemmin johto-osumaa hakevan JJK:n hallinnassa, mutta niin vaan vierasjoukkue pääsi karkaamaan johtoon 77. minuutilla. Eetu Venäläinen paineli läpi puolustajista nokikkain Viljalan kanssa viimeistellen tarkasti aivan takatolpan juureen.

JJK:n kärsivällinen työnteko palkittiin aivan ottelun viime hetkillä, kun vaihtomies Shirman Osso asettui antamaan kotijoukkueelle tuomittua vapaapotkua. RoPS ei saanut kierteistä palloa purettua, vaan se pomppi JJK-pelaajalta toiselle. Lopulta Robin Saastamoinen sai pallon haltuunsa takatolpalla ja syötti maalin edustalle vapaaksi jääneelle Jimi Saarikolle, joka avasi kauden maalitilinsä lataamalla pallon voimalla maalin kattoon ja toi JJK:n tasoihin viidennellä lisäaikaminuutilla!

Viime kaudella vahvasti edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon kesken kauden nousseet B-juniori-ikäiset pelaajat ovat jatkaneet tällä kaudella hyviä esityksiään. JJK on tehnyt alkukaudesta pelaamassaan kolmessa virallisessa ottelussa (Kakkonen & Suomen Cup) yhteensä kuusi osumaa, joista puolet on viimeistellyt 2004 syntynyt pelaaja. Saarikon lisäksi alkukaudesta ovat osuneet myös Osso sarja-avauksessa OTP:n vieraana ja avauksen paikan edustusjoukkueesta itselleen pre-seasonin aikana pelannut Roope Salo Suomen Cupin ottelussa.

JBK – JJK || 14.5.2022 klo 17 || Länsikenttä, Pietarsaari

Mahdollisesta ottelulähetyksestä ei tätä kirjottaessa vielä ole varmuutta. Linkki lähetykseen löytyy ennen peliä JJK:n Twitter-kanavalta mikäli sellainen on saatavilla.