KPV vahvempi Kettupaitoja lukemin 2-1

20.03.2022

Aatu Manninen kohtasi KPV:n viimeksi JJK-paidassa kaudella 2018

JJK pääsi korkkaamaan ulkokentät tämän kevään osalta, kun se piipahti KPV:n vieraana Kokkolan aurinkoisella Keskuskentällä. Kotijoukkue vei harjoitusottelun lukemin 2-1. Tappiosta huolimatta Kettupaitojen esitys ylemmän sarjatason joukkuetta vastaan oli lupaava.

KPV (Kokkolan Pallo-Veikot) on kuulunut Ykkösen keskikastin joukkueisiin pudottuaan Veikkausliigasta kauden 2019 päätteeksi ja antoi näin sopivan kovan haasteen Ykköseen nousua tavoittelevalle JJK:lle tässä vaiheessa pre-seasonia.

Kamppailu käynnistyi odotetustikin kotijoukkueen hienoisessa hallinnassa. Se hyökkäsi nopeasti, mutta Kettupaidat puolustivat tuttuun tapaansa melko tiiviisti ja kurinalaisesti, eikä JJK-maalia vartioinut Aati Riihimäki joutunut juurikaan torjuntahommiin. Pelinavaaminen tuotti kuitenkin ajoittain jonkin verran vaikeuksia ja aiheutti sen myötä huolimattomuusvirheitä omassa päässä, joista vastustaja myös pääsi rokottamaan. JJK:lla oli omat paikkansa useampaankin osumaan, mutta Aatu Mannisen komea vapaapotkumaali jäi lopulta päivän ainoaksi.

JJK:n ensimmäinen vaarallinen hyökkäys nähdään kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun oikeaa laitaa vikkelästi noussutta Joel Pasasta rikotaan ja Manninen lähettää vapaapotkun reilusta 40 metristä aina rangaistusalueelle saakka Antti Åken päätä tavoitellen. Pallo päätyy Åken päätä hipoen lopulta Daniel Säilylle vasempaan laitaan. Säily harhauttelee itsensä boksiin ja hankkii tilanteesta kulmapotkun. Mannisen kulmapotku putoaa vaarallisesti maalille, mutta Sergey Lazarev KPV-maalilla nyrkkeilee pelivälineen väljemmille vesille.

Seuraava paikanpuolikas lähtee Reetu Räsäsen pitkästä avauksesta, joka tavoittelee kärjessä juossutta Aleksis Lehtosta. Lehtonen ei aivan tavoita palloa ennen venäläismaalivahtia, mutta saa häirittyä Lazarevin avausta sen verran, että hereillä ollut Säily pääsee syötönkatkoon. Pallo kierrätetään lopulta useamman pelaajan kautta takaisin Lehtoselle rangaistusalueelle, mutta kokkolalaispuolustus ehtii väliin ennen kuin laukaisupaikkaa löytyy.

Kotijoukkue pääsee kuitenkin iskemään ensimmäisenä 18. minuutilla, kun se prässää pallon itselleen. Vihreäpaidat vyöryttävät nopeasti hyökkäyksen kohti JJK-maalia ja Pietro Kytölaakso pommittaa KPV:n 1-0-johtoon. Kokkolalaisten muutkin maalintekoyritykset lähtivät ensimmäisellä jaksolla pääasiassa avausosuman iskeneen Kytölaakson lapikkaasta, mutta suuntautuivat lähes poikkeuksetta ohi maalin.

25. minuutin kohdalla JJK on pakotettu ensimmäiseen vaihtoonsa, kun Pasanen nilkuttaa vaihtoon loukattuaan itseään vaarattoman näköisessä tilanteessa ja Matias Sydänmaa ottaa Pasasen paikan oikealla.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Lehtonen pääsee riistämään pallon keskialueella ja pääsee 3 vs 3 hyökkäykseen Sydänmaan ja Roope Salon kanssa. Lehtonen tarjoilee Salolle vetopaikan, mutta nuoren miehen vasemman jalan laukaus karkaa lopulta hieman liian korkeaksi.

31. minuutilla nähdään polemiikkia herättänyt tilanne, kun Säily syöttää pystyyn juosseelle Sydänmaalle, Lazarev tulee kauas maaliltaan vastaan ja vetää Sydänmaalta jalat alta. JJK-leirissä vaaditaan punaista, mutta kortti on keltainen. Manninen lähettää jälleen vapaapotkunsa kohti Åken päätä, joka ohjaa pallon Vertti Levolle. Lepo laukoo vasurilla hieman vaikeasta asennosta ja veto päätyy suoraan Lazarevin hanskoihin.

KPV pääsee yllättämään Kettupaidat vielä ennen taukoa, kun kotijoukkueen prässi toimii jälleen ja JJK:n epäonnistunut avausyritys päätyy Sebastian Mannströmille. Riihimäki torjuu Mansströmin yrityksen, mutta maalille noussut nuori KPV-lupaus Aku Ahokangas pääsee tälläämään paluupallon verkkoihin vieden kotijoukkueen 2-0-johtoon.

Kakkosessa 16-vuotiaana syksyllä 2020 debytoinut Roope Salo pelasi vahvan ysikymppisen

Toisen jakson alku mennään melko sekavissa merkeissä eikä kumpikaan joukkue saa sen kummempia hyökkäyksiä rakenneltua. JJK luo ensimmäisen tilanteensa 60. minuutilla jälleen kerran erikoistilanteesta: Manninen lähettää tutulla kaavalla vapaapotkun kohti Åkea, joka hankkii tilanteesta kulmapotkun. Manninen marssii kulmalipulle ja lähettää täydellisen korkuisen pallon, jonka Räsänen pääsee puskemaan lähietäisyydeltä kohti KPV-maalia. Jostain ilmestyy vielä kuitenkin Lazarev ja poimii pallon näppeihinsä.

65. minuutilla Manninen tarjoilee lähes yksinään maalille unohtuneelle Lehtoselle tuhannen taalan paikan, mutta KPV-veska saa kuin saakin sen verran näppejään väliin, että pallo painuu yli maalin kulmapotkuksi.

Pari kymmentä minuuttia ennen loppua KPV on lähellä siirtyä jo 3-0-johtoon. JJK-puolustuksen nopeine jalkoineen kiireisenä pitänyt Wegye Wegye laukoo, Riihimäki venyttää, mutta pallo kilahtaa lopulta tolpan kautta takaisin kentälle ja JJK selviää säikähdyksellä.

78. minuutilla JJK:n yritys tuottaa vihdoin tulosta. Sydänmaata rikotaan vapaapotkun arvoisesti aivan rangaistusalueen kaarella ja Manninen asettuu pallon taakse. Vapari kiertää muurin oikealta puolelta ja painuu vastustamattomasti KPV-maalin alanurkkaan kaventaen numeroiksi 2-1.

KPV rakentelee vielä yhden vaarallisen tilanteen hieman ennen täyttä aikaa, mutta Riihimäki suorittaa komean torjunnan. Enempää tilanteita ei enää nähdä ja 2-1 jää ottelun lopputulokseksi.

JJK oli saanut matkaan ensimmäistä kertaa tällä talvikaudella lähestulkoon koko ykkösmiehistönsä ja myös ysikymppisen kettujen alakerrassa luutinut topparipari Åke-Räsänen pelasi ensimmäiset minuuttinsa yhdessä.

Toisen jakson vaihtoruletin myötä Kettupaidoilla kirmasi keskikentällä ja hyökkäyksessä melko nuorekas nippu, kun puolustuslinjaa ja maalivahtia lukuun ottamatta kentän vanhin punapaita oli 19-vuotias Lauri Paananen ja muu miehistökin 2003 ja 2004 syntyneitä (Sydänmaa, Salo, Jaakko Björn, Shirman Osso, Jimi Saarikko).

JJK:n erikoistilanteista isosti vastuuta ottanut maalintekijä Manninen oli pelin jälkeen tyytyväinen joukkueen esitykseen kokonaisuutena, vaikka petrattavaakin löytyy.

– Oli kivaa päästä taas pelaamaan ja pelissä alkoi näkyä myös niitä asioita mihin ollaan harjoituksissa keskityttykin viimeisen kahden viikon aikana, mikä on hyvä juttu. Päästettiin pari helppoa maalia, mutta muuten puolustuspelaaminen toimi ihan hyvin, eikä päästetty vastustajaa montaa kertaa vaarallisille alueille. Hyökkäyspäässä taas voisimme ehkä löytää vähän parempia ratkaisuja ja rytmittää peliä paremmin. Omasta mielestäni ollaan kuitenkin ehdottomasti menty eteenpäin joukkueena ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, vaikka tappio tulikin, Manninen vakuuttaa.

JJK:n harjoituspelikalenterin mukaan seuraava ottelu pelataan Vehkahallissa lauantaina 2.4., kun vieraaksi saapuu Mannisen ja Räsäsen edellinen seura, Juha Pasojan valmentama Mikkelin Palloilijat. Kamppailu on merkitty alkavaksi klo 15:15. Muut tulevat ottelut näet osoitteesta: jjk.fi/otteluohjelma

KPV - JJK 2-1 (2-0)

1-0 18' Pietro Kytölaakso

2-0 43' Aku Ahokangas

2-1 78' Aatu Manninen

JJK:n avauskokoonpano: Aati Riihimäki, Jonne Porkka, Reetu Räsänen, Antti Åke, Juho Luoma, Vertti Lepo (62'), Roope Salo, Aatu Manninen (80'), Daniel Säily (73'), Joel Pasanen (25'), Aleksis Lehtonen (80')

Vaihdossa: Ville Viljala, Lauri Paananen (80'), Matias Sydänmaa (25'), Shirman Osso (62'), Jaakko Björn (80'), Konsta Korhonen, Jimi Saarikko (73')