Kettupaidoille runkosarjan voitto – ei vielä nousujuhlia

03.10.2022
📸 Ilkka Salminen

Maaliton tasapeli Närpes Kraftia vastaan ei riittänyt varmistamaan JJK:n lopullista lohkovoittoa ja sarjanousua, kun pahin uhkaaja VIFK voitti samaan aikaan oman ottelunsa. Vielä saadaan siis jännittää jatkosarjassakin!

Ottelu noudatti pitkälti ennakko-odotusten mukaista kaavaa alusta lähtien: vierasjoukkue Närpes Kraft puolusti syvällä lähes koko miehistöllään ja JJK piti palloa yrittäen löytää keinoja matalan blokin murtamiseen.

Toni Lehtinen oli pakotettu tekemään avauskokoonpanoon muutamia muutoksia VIFK-pelin jälkeen, sillä Aatu Mannisen pelikiellon lisäksi isossa roolissa läpi kauden pelanneet Vertti Lepo ja Ville Kirvesoja tipahtivat pois kokoonpanosta sairastelun ja loukkaantumishuolien vuoksi. Roope Salo otti paikan keskikentän pohjalla ja Shirman Osso pääsi aloittamaan ensimmäistä kertaa ottelun avausmiehistössä. Reetu Räsänen otti paikan Juho Luoman toppariparina ja Jonne Porkka palasi pelikiellon jälkeen omalle paikalleen. Luka Savela taas siirtyi oikean laitapakin tontille pelattuaan Vaasassa vasemmalla. Avaukseen noussut Daniel Säily esiintyi pirteästi ja osoitti vaarallisuuttaan useampaan otteeseen.

Ensimmäinen vaaranpaikka Kraft-maalilla nähdään jo 6. minuutilla, kun Manu Mannisen kulma kiertää suoraan kohti maalia ja Karl-Filip Eriksson joutuu kauhomaan pallon käsillään väljemmille vesille Savelan nenän edestä. 23. minuutilla lähes sama kuvio toistuu, tällä kertaa Manun kulma putoaa vaarallisesti etutolpalla kyttäävälle Räsäselle, mutta tuomari näkee tilanteessa hyökkääjän rikkeen ja viheltää pelin poikki.

24. minuutilla puolestaan vierasjoukkue on kirmata karkumatkalle, mutta Räsänen liukuu tilanteeseen tylysti isännän ottein ja riistää pallon takaisin JJK:lle. KuPS-kasvatti saakin tilanteesta ansaitusti aplodit jyväskyläläisyleisöltä.

26. minuutilla tunteet kuumenevat kentällä ja katsomossa, kun Porkka saa jaloilleen hurjan näköisessä tilanteessa. Samsonia Kakhaber liukuu kovalla vauhdilla ja saa tilanteesta palkinnoksi varoituksen. JJK-leirissä vaaditaan kohtuuttoman kovaa tilanteeseen tulleelle georgialaiselle jopa suoraa punaista korttia, mutta onneksi työmyyrä Porkka selviää tällistä säikähdyksellä.

Kuva: Jonne Porkka koki kovia ensimmäisellä jaksolla (📸Ilkka Salminen)

Vierasjoukkue oli tullut Jyväskylään selvästi mielessään JJK:n nollaaminen ja joukkue noudatti valittua taktiikkaansa läpi ottelun. Viiden alakerralla pelannut närpiöläismiehistö valui käytännössä kahdeksalla miehellä omaan boksiinsa eikä antanut JJK:lle tilaa edetä siellä. Kettupaitojen liike rangaistusalueella jäikin vähän hitaaksi, eikä se päässyt juurikaan uhkaamaan Kraft-maalia lähietäisyyksiltä.

Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä vierasjoukkue pääsee rakentamaan ensimmäisen vaarallisen hyökkäyksensä. Lukas Sigg etenee boksiin asti valmiina laukomaan, mutta jostain ilmestyy Luoma lonkeroineen ja saa häirittyä sen verran, että laukaus jää vaisuksi ja Ville Viljala poimii pallon helposti.

Siinä missä ensimmäisellä jaksolla peli vaikutti välillä jopa varovaiselta, tulivat molemmat joukkueet toiselle jaksolle ryminällä. Minuuttiakaan ei ehdi kulua, kun Salo kokeilee kaukaa takakulmaa kohti putoavalla pallolla Erikssonin yllättämistä ja on lähellä siinä myös onnistua. Kraft-vahdi ei ehdi muuta kuin seurata katseellaan pallon lentorataa, mutta Erikssonin onneksi se putoaa lopulta maalin katolle.

47. minuutilla on Säilyn vuoro kokeilla. Miehen tulinen laukaus rangaistusalueen kaarelta tulee kuitenkin Erikssonin torjumaksi. Seuraavaksi mennäänkin jo toisessa päässä, kun Kraft riistää pallon ja hyvin pimennossa pidetty maalitykki Samir Isanovic pääsee ensimmäistä kertaa laukomaan. Viljala torjuu vaikean, pomppivan pallon kulmaksi.

Parin minuutin päästä tullaan taas. Säily laukoo, pallo muuttaa matkalla hieman suuntaa puolustajasta ja Eriksson joutuu torjuntahommiin. Seuraavasta tilanteesta sama mies pommittaa pallon aavistuksen ohi maalin.

Vajaan 70. minuutin kohdalla Lehtinen suorittaa ensimmäiset vaihtonsa ja marssittaa kentälle Matias Sydänmaan ja Honar Abdin. Vaihto tuokin peliin heti toivotunlaisesti lisää virtaa hyökkäyspäähän. Sydänmaa pääsee pian kokeilemaan myös itse maalintekoa, laukaus kuitenkin blokataan ja paluupalloon tällänneen Räsäsenkin veto pysähtyy puolustajan selkään pelastaen vierasjoukkueen takaiskulta.

Loppua kohti myös Kraftille aukeaa parikin vaarallista paikkaa, mutta JJK-puolustus ja Viljala viimeisenä lukkona hoitavat tilanteet kunnialla ja pitävät vastustajan nollilla. Viimeiselle kymmenminuuttiselle lähdettäessä JJK:n luoma paine Kraft-maalille kasvaa entisestään ja maali alkaa jo roikkua ilmassa kotiyleisön kannustaessa rytmikkäästi.

82. minuutilla Abdi pääsee pommittamaan painavan kaukovedon, joka näyttää painuvan verkkoihin, mutta niin vaan Eriksson venyttää kätensä myös tämän yrityksen eteen.

Kuva: Kraft-kapteeni Kevin Peth joutuu ulosajetuksi (📸Ilkka Salminen)

Viisi minuuttia ennen loppua nähdään ottelun dramaattisin käänne. JJK:n painostus ja jauhaminen tuottaa tulosta, kun Sydänmaa keskittää matalana takatolpalle vapaaksi ehtineelle Robin Saastamoiselle. Saastamoinen ei aivan ehdi laukoa, kun Kraft-kapteeni Kevin Peth syöksyy pelastamaan ja menettää tilanteessa tasapainonsa kaatuen pelivälineen päälle. Pallo osuu tilanteessa Pethiä käteen ja erotuomari nostaa taskustaan miehelle punaisen kortin. Tilanteesta tuomitaan ulosajon lisäksi rangaistuspotku ja Saastamoinen asettuu itse sitä antamaan. Eriksson vie kuitenkin tälläkin kertaa pidemmän korren eikä Harjun yleisö pääse vieläkään juhlimaan.

Ottelu päättyminen tasatulokseen tarkoittaa JJK:n piste-eron kaventumista seitsemään pisteeseen VIFK:hon nähden, kun kolmen ottelun jatkosarja on vielä pelaamatta. JJK:lle riittää jäljellä olevasta kolmesta ottelusta kuitenkin ykkössijan varmistamiseen yksi voitto, joten seuraavan kerran nousu on katkolla taas ensi lauantaina.