JJK murskavoitolla jatkoon Suomen Cupissa

09.04.2022
Kuva: Tomi Saarivirta

JJK eteni perjantaina Suomen Cupin 4. kierrokselle kukistamalla Lahdessa selvin 1-6-lukemin entisiä huippujalkapalloilijoita vilisseen Jalkarannan Palloseuran ikämiehet värikkään ottelun jälkeen.

Mukkulahallin runsaslukuisen yleisön edessä pelattu ottelu herätti laajalti huomiota etukäteen, sillä kotijoukkue oli täynnä ammattiuransa lopettaneita, mutta meritoituneita nimiä niin Suomen kuin ulkomaankin kentiltä. JaPS:n avauskokoonpanossa pelanneet Konsta Hietanen, Drilon Shala, Erfan Zeneli, Kari Arkivuo ja Pekka Lagerblom joukkuekavereineen olivat raivanneet tiensä vakuuttavin ottein Cupissa kolmannelle kierrokselle maalierolla 20-3. Hyväkuntoinen ja juoksuvoimainen JJK oli kuitenkin ensimmäinen vastaan asettunut, kolmen ylimmän sarjatasojen joukkue ja ottelun edetessä se alkoi myös näkyä pelissä yhä selvemmin.

JJK otti odotetustikin ottelun hallintaansa jo alusta alkaen, mutta JaPS puolusti tiiviisti ja pyrki iskemään vastaiskuilla. JaPS:n prässi tuotti aika ajoin myös tulosta ja aiheutti Kettupaidoille muutamia pahoja pallonmenetyksiä, joista kuitenkin selvittiin pääasiassa säikähdyksellä. JJK kärsi perjantaina useista puolustuspään poissaoloista, joten pakka meni hieman uusiksi ja toppareina luutivat tällä kertaa Vertti Lepo ja Juho Luoma. Vasemman pakin paikalta tuttu Jonne Porkka pelasi oikealla ja Jimi Saarikko otti vasemman pakin paikan. Vikkeläkinttuinen Zeneli aiheutti Kettupaitojen uudelleen järjestetylle puolustukselle välillä harmaita hiuksia, mutta pahantekoon mies ei lopulta päässyt.

Ikämiehet Konsta Hietanen ja Mikko Manninen ottivat mittaa toisistaan (kuva: Tomi Saarivirta)

Aleksis Lehtonen aloittaa JJK:n maalitehtailun 10. minuutilla, kun Mikko Mannisen keskitys rangaistusalueelle pomppii hieman onnekkaastikin Lehtoselle, joka käyttää tilaisuuden hyväkseen ja laukoo pallon tarkasti alanurkkaan vieden ketut 0-1-johtoon. Lehtosen osuman jälkeen kotijoukkueella on parikin tilaisuutta kaventaa, mutta Aati Riihimäki puolustajineen selviää tilanteesta ehjin nahoin.

Muutama minuutti ennen taukovihellystä JJK lisää johtoaan, kun Lepo riistää pallon keskialueella. Lepoa rikotaan, tuomari katsoo tilanteessa hyödyn ja vasemmassa laidassa pelannut Lauri Paananen pääsee ampumaan rangaistusalueen rajalta lukemiksi 2-0. Samoissa lukemissa siirrytään myös tauolle.

Tauon jälkeen toiselle jaksolle tullessa JaPS saa jälleen pientä kirivaihdetta silmään ja prässi tuottaa tällä kertaa myös tulosta. Kotijoukkue onnistuu katkaisemaan Riihimäen avauksen ja kokenut Shala ei aikaile vaan kaventaa lukemiksi 1-2. Kettupaidat jatkavat kuitenkin maalinmetsästystään ja ovatkin heti lähellä lisätä johtoaan: Manu tarjoilee ja Saarikon laukaus kolahtaa tolppaan.

55. minuutilla kuitenkin tapahtuu taas tulostaululla. Painavasta laukauksestaan tunnettu Ville Kirvesoja pommittaa kaukaa 25 metristä tolpan kautta yläkulmaan ja vie JJK:n 1-3-johtoon. Maalin jälkeen peli on hetken aikaa poikki, kun JaPS joutuu vaihtamaan loukkaantuneen maalivahtinsa pois. Maalille vaihdettu Esko Peltonen pääsi kotiyleisön riemuksi esittämään useammankin seivin.

Robin Saastamoinen piti lahtelaiset hereillä heti kentälle tultuaan (Kuva: Tomi Saarivirta)

Vartti ennen pelin loppua Manu pujottelee boksiin ja syöttää vaihdosta sisään tulleelle Shirman Ossolle, joka pääsee kolisuttelemaan maaliristikkoa. Toni Lehtinen marssittaa kentälle lisää tulivoimaa, kun pitkään sivussa ollut Robin Saastamoinen ja 16-vuotias keskushyökkääjä Lauri Rutanen päästetään irti viimeiseksi vartiksi. Vain kolme minuuttia ehtiikin kulua, kun JJK iskee jälleen. Tauolta sisään tullut Maxime Nzeza riistää ja tarjoaa pallon boksiin Saastamoiselle, joka ei paikassaan erehdy. Nzeza iskee itse vielä ottelun viimeiset niitit osumalla kahdesti viimeisten minuuttien aikana ja Kettupaidat marssivat Cupissa jatkoon neljännelle kierrokselle selvin 1-6-lukemin. Maalintekijä Nzeza oli syystäkin tyytyväinen mies ottelun jälkeen.

– Peli oli kyllä aika lailla sellainen mitä osasimmekin odottaa. Vastustajalta löytyi kokeneita ja taitavia, entisiä pelimiehiä, mutta peli meni oikeastaan laajalti meidän komennossa. Vastustajakin sai luotua muutamia hyviä hyökkäyksiä, mutta ei meillä varsinaisesti mitään suurta vaaraa ollut pelin aikana. Pidettiin palloa, luotiin runsaasti maalipaikkoja ja oltais voitu tehdä montakin maalia enemmän. Tietenkin kuusi tehtyä maalia on hyvä suoritus ja olen iloinen omista onnistumisistani, Nzeza iloitsee.

Yksi ottelun ilahduttavimmista asioista oli luonnollisesti Saastamoisen paluu pelikentille yli seitsemän kuukauden tauon jälkeen. Entisessä kotikaupungissaan pelannut Saastamoinen ehti olla kentällä vain hetken, kun verkot jo soivat.

– Fiilis on tietenkin hyvä, kun voitettiin, vaikka eihän tuolle pelille toki muuta tavoitetta ollutkaan. Tiedettiin, että vastustajalla löytyy kentältä taitoa, mutta uskottiin myös, että pitämällä itse vauhtia yllä ja olemalla aktiivisia hoidetaan se peli. Seitsemän kuukauden verran kun on saanut seurailla pelejä sivusta, on tietenkin kiva päästä vetämään nyt itsekin pelipaita päälle. Lisäksi pieni bonus vielä päästä pelaamaan vanhaan kotikaupunkiin, kun vastustajalla ja katsomossakin on vanhoja pelikavereita, Saastamoinen myhäilee.

Suomen Cupin neljännen kierroksen arvonta suoritetaan torstaina 21.4.22. Arvontaa voi seurata suorana Veikkauksen verkkosivuilla.

JJK:n pelit jatkuvat ensi viikon torstaina, kun se isännöi Palokan tekonurmella pelattavassa harjoitusottelussa Kakkosen A-lohkossa tällä kaudella pelaavaa JIPPO:a klo 18 alkaen. Edit: JIPPO-peli jouduttu perumaan, koska kenttä ei vielä pelikuntoinen.

JaPS/M35 - JJK 1-6 (0-2)

0-1 10' Aleksis Lehtonen

0-2 41' Lauri Paananen

1-2 52' Drilon Shala

1-3 55' Ville Kirvesoja

1-4 78' Robin Saastamoinen

1-5 87' Maxime Nzeza

1-6 90+2' Maxime Nzeza

JJK:n avauskokoonpano: Aati Riihimäki, Jimi Saarikko, Juho Luoma (C), Vertti Lepo, Jonne Porkka, Ville Kirvesoja (58'), Roope Salo (82'), Aatu Manninen, Lauri Paananen (46'), Mikko Manninen (75'), Aleksis Lehtonen (75')

Vaihdossa: Joni Heikkinen, Maxime Nzeza (46'), Shirman Osso (58'), Robin Saastamoinen (75'), Lauri Rutanen (75'), Veikko Janhunen (82')