JJK kaatoi Komeetat lukemin 0-4

23.04.2022

JJK kohtasi kauden viimeisessä harjoitusottelussaan paikallisvastustaja Jyväskylän Komeetat. Kettupaidat veivät kenraaliharjoituksena Kakkosen kauteen toimineen kamppailun selvin numeroin 0-4.

Kotalammella, Keltinmäessä sijaitsevalla Comets Parkilla nähtiin lauantai-iltapäivänä viihdyttävä ja maalirikas harjoituspeliderby kahden jyväskyläläisjoukkueen kesken. Kohtaamisesta historiallisen teki se tilastokummajainen, etteivät JJK:n ja vuonna 2010 perustettujen Komeettojen edustusjoukkueet ole kohdanneet kertaakaan aiemmin edes harjoituskentällä.

Pelin käsikirjoitus meni ensimmäisellä jaksolla melko odotetun laisella kaavalla, kokeneempi vierasjoukkue hallitsi palloa ja Komeetat pyrki pallon saatuaan rohkeasti horjuttamaan JJK-puolustusta nopeilla hyökkäyksillään. Kotijoukkueen hyökkäysten viimeistelystä jäi kuitenkin uupumaan tarkkuus eikä JJK-maalia ensimmäisen puolikkaan verran vartioinut Ville Viljala joutunut juurikaan torjuntahommiin.

Ensimmäinen vaarallinen hyökkäys nähdään jo parin minuutin pelin jälkeen, kun Mikko Manninen vastaanottaa sukunimikaimansa Aatun pystysyötön aivan rangaistusalueen rajalla. Komeetta-puolustaja Olli Sormunen joutuu rikkomaan Manua ja JJK saa tilanteesta vapaapotkun hyvästä paikasta. Ville Kirvesoja kokeilee oikeallaan, mutta pallo kilahtaa maalipuiden kautta yli päädystä.

Myös Komeetat pääsevät kokeilemaan maalintekoa, kun vikkeläkinttuinen, Kettupaidassakin pelannut kymppipaita Rasmus Häkkinen karkaa linjasta ja kirmaa kohti JJK-maalia. Juho Luoma seuraa kuitenkin hyvin perässä eikä Häkkinen pääse lopulta laukomaan kunnolla ja Viljalalla on helppo työ poimia peliväline.

13. minuutilla Manu ja Roope Salo pelaavat näppärästi yhteen ja rakentelevat hyökkäyksen oikealta. Salo keskittää, Komeetta-veska saa hieman näppejään väliin ja pallo päätyy vasemmalta maalille juosseelle Daniel Säilylle. Säily kokeilee suoraan pompusta, mutta laukaus painuu hieman yli maalin. Parin minuutin päästä lähes sama kuvio toistuu, tällä kertaa Kirvesoja tarjoilee pystypallon ja Manu keskittää. Takatolpalle jälleen spurtannut Säily ei kuitenkaan aivan ehdi kunnolla palloon vaan puolustus saa sen purettua kulmaksi.

Ottelun ensimmäinen osuma syntyy 19. minuutilla, kun Reetu Räsänen katkoo omassa päässä ja lähettää pallon kauas kohti kotijoukkueen ulos maaliltaan tullutta vahtia. Komeetta-veskan avaus epäonnistuu ja päätyy suoraan Aleksis Lehtoselle, jolle jää helppo työ laittaa pallo käytännössä tyhjään maaliin.

JJK lisää johtoaan 25. minuutilla, kun Säilyä rikotaan rangaistuspotkun arvoisesti. Mies asettuu itse pallon taakse ja vie Kettupaidat varmasti 0-2-johtoon.

Seuraavaksi pääsee kotijoukkue luomaan painetta JJK-päätyyn. Häkkinen pyörii väkkärän lailla boksissa ja saa lopulta syötettyä matalan pallon vetopaikkaan hiipineelle Joonas Peltoselle. Peltonen laukoo kohti kettumaalia, mutta Antti Åke liukuu pallon aivan maaliviivan tuntumasta yli päädystä. Åke katkoo myös tilanteesta seuranneen kulmapotkun ja JJK selvittää Komeettojen pienen painostusvaiheen kunnialla. 28. minuutilla Genc Kovaqi pääsee vielä kokeilemaan Viljalan yllättämistä painavalla kaukolaukauksellaan, mutta kettuvahti ohjaa pallon käsillään yli maalin.

Reilun puolen tunnin jälkeen JJK:lla on parikin tilaisuutta lisätä johtoaan, kun ensin Lehtosen kierteinen veto päätyy maalivahdin näppeihin ja perään Manun yritys viuhuu yli maalin. Tulosta ei kuitenkaan synny ja peli siirtyy taas toiseen päähän. Komeetat saavat hetkellisesti pientä otetta pelistä ja JJK-pelaajat joutuvat rikkomaan varoitusten arvoisesti. Tauolle siirrytään kuitenkin vierasjoukkueen 0-2-johdossa.

Toiselle jaksolle Toni Lehtisen paletti menee täysin uusiksi, sillä JJK suorittaa jopa seitsemän pelaajavaihtoa. Aati Riihimäki korvaa Viljalan veräjän suulla ja paluumuuttaja Honar Abdi pääsee pelaamaan ensimmäiset minuuttinsa Kettupaidassa sitten kauden 2018. Topparin paikalle tullut ”Honda” onkin heti ensi töikseen rakentelemassa kettujen hyökkäystä yhdessä Lehtosen ja niin ikään tauolta sisään tulleen Shirman Osson kanssa. Osso tarjoilee Jaakko Björnille, jonka laukaus tulee kuitenkin torjutuksi.

Ottelun 67. minuutilla Komeetoille tarjotaan mahdollisuutta kaventaa lukemia, kun vaihtomies Hugo Koivula repii Morad Chadidin nurin rangaistusalueella. Riihimäki on kuitenkin hereillä maalillaan, aavistaa oikein ja torjuu Kovaqin pilkun!

Seuraavalla minuutilla JJK pääsee karkaamaan jo 0-3-johtoon, kun oikean pakin paikalla toisen jakson pelannut Konsta Korhonen löytää komealla syötöllään juuri sisään tulleen Robin Saastamoisen, joka nostaa pallon maalin ensi kosketuksellaan. Korhonen alustaa myös päivän neljännen osuman lähettämällä Björnin pystyjuoksuun oikealta laidalta. Björn etenee boksiin asti ja syöttää taakse Saastamoiselle, joka tykittää pallon varmasti verkkoihin vieden vierasjoukkueen jo ratkaisevaan 0-4-johtoon, kun vajaa kymmenen minuuttia on pelaamatta.

Viitisen minuuttia ennen loppua JJK saa sivuvaparin vasemmalta ja Abdi lähettää vaarallisesti Komeetta-maalille kiertävän pallon, mutta maalivahti venyttää nyrkkeineen väliin. Kettupaidat jatkavat kuitenkin painostamistaan ja ottelun lisäajalla Maxime Nzeza tarjoilee puolestaan Abdille vetopaikan aivan vitosen viivalta, mutta askeleet eivät aivan osu kohdilleen ja mies joutuu tarjoilemaan pelivälineen eteenpäin Tuomas Koppelomäelle. Koppelomäen veto kuitenkin blokataan ja hyökkäyksen päättää lopulta Saastamoinen, jonka veto sujahtaa ohi vasemman tolpan. JJK vie siis historiallisen kohtaamisen lopulta selvin numeroin 0-4 ja pitää oman maalinsa puhtaana.

– Kokonaisuutena meiltä ihan hyvä matsi. Virheetön peli ei missään nimessä kummaltakaan jengiltä, mutta saatiin itse luotua maalipaikkoja useampaankin osumaan ja omassa päässä varsinkin nollapeliin saa olla tyytyväinen. Kautta ajatellen hyvä valmistava siinäkin mielessä, että saatiin taas sairastuvalta palanneita pelaamaan ja muutenkin onnistumisia laajalla rintamalla. Eli ylipäätään ihan onnistunut kenraali ja odottavaisin mielin mennään ensi viikon sarja-avausta kohti, kapteeninnauhaa käsivarressaan tulevalla kaudella kantava Luoma vakuuttaa.

Yksi kentän iloisimpia miehiä oli epäilemättä loukkaantumisestaan toipunut paluumuuttaja Honar Abdi, joka pääsi ottamaan pelituntumaa pelaamalla ottelun toisen puolikkaan. Puheliaana kaverina niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin tunnetulla Hondalla oli paljon asiaa myös tänään.

– Hyvät fiilikset on nyt! Oli kiva katsoa miten pojat pelasi ja sai hyvän buustin siitä siihen, kun itsekin tuli kentälle. Hyvin tuntui pallo itselläkin pysyvän ja siinä maalipaikassa nyt mietin, että Tumi ehkä tarvitsi enemmän maalia kuin minä.

– Kokonaisuutena ehjä peli meiltä ja tästä on hyvä jatkaa kauden alkuun. Manulta tuli myös erittäin hyvä kommentti, että keskittyisin hengittämiseen puhumisen sijaan niin se auttaisi palautumaan nopeammin, Abdi virnistää.

Seuraavan kerran kettulauma nähdäänkin tositoimissa vappuaattona 30.4., kun se matkustaa sarja-avauksessaan etukäteen ajateltuna yhden kovimman kilpailijansa, OTP:n vieraaksi Ouluun. Kotiavaus päästään puolestaan pelaamaan lauantaina 7.5., kun vieraaksi Jyväskylään saapuu Rovaniemen Palloseura.

Komeetat - JJK 0-4 (0-2)

0-1  19' Lehtonen

0-2  25' Säily (rp)

0-3  68' Saastamoinen (Korhonen)

0-4  82' Saastamoinen (Björn)

JJK:n avauskokoonpano: Ville Viljala (46'), Jimi Saarikko (63'), Reetu Räsänen (46'), Antti Åke (46'), Juho Luoma (63'), Ville Kirvesoja (46'), Daniel Säily (46'), Aatu Manninen (46'), Roope Salo, Mikko Manninen (46'), Aleksis Lehtonen (63')

Vaihdossa: Aati Riihimäki (46'), Maxime Nzeza (46'), Shirman Osso (46'), Robin Saastamoinen (63'), Honar Abdi (46'), Jaakko Björn (46'), Konsta Korhonen (46'), Lauri Paananen (63'), Hugo Koivula (63'), Tuomas Koppelomäki (46')