JJK jyräsi selvään 5-1-voittoon Kajaanin Hakasta

15.08.2022

Vieraille ei jäänyt mahdollisuuksia, kun JJK marssi selkeään voittoon Harjulla. Maalinteon aloitti Robin Saastamoinen jo kolmannella minuutilla, viimeisen 5-1-osuman taas iski Juho Luoma varsinaisen peliajan päättyessä. Lisäksi osuivat Matias Sydänmaa, Aatu Manninen sekä Saastamoinen toistamiseen.

Ottelun sävel oli selvä alkutahdeista lähtien, kun jo kolmannella minuutilla Haka joutui antautumaan ensimmäisen kerran. Matias Sydänmaa toi pallon ylös vasemmalla laidalla ja syötti Aatu Manniselle, joka syötti miltei päätyrajalta boksiin. Maalin edustalla olivat niin Sydänmaa, Aleksis Lehtonen kuin Robin Saastamoinenkin, joista Sydänmaa ja Saastamoinen kokeilivat ensin kertaalleen, ennen kuin Saastamoinen toisella yrityksellään laittoi pallon verkon perukoille.

Ottelun alku oli muutoinkin isänniltä vahva, mutta lisämaaleja ei heti perään saatu kuitenkaan iskettyä. Kymmenen minuutin kohdalla nähtiin myös esimerkki Saastamoisen nopeudesta ja työmoraalista, kun tämä otti kärjestä useamman kymmenen metrin spurtin alaspäin ja vei laitanousua tekevältä José Ferreiralta helposti pallon jalasta.

Jo 11.minuutilla Haka kuitenkin yllätti isäntänsä. Portugalilaiskärki Carlos Ferreira sai pallon kaukana keskikentällä ja laukoi hurjalla kierteellä pallon tolpan vierestä maaliin ja katkaisi näin JJK:n pitkän nollaputken. Ferreira oli hätyyttelemässä kettupuolustusta hetkeä myöhemmin uudelleen, mutta Jimi Saarikko puolusti hyvin, eikä päästänyt kärkimiestä pallon kanssa boksiin asti.

1-1-tilanne ei kuitenkaan kestänyt kauan, vaan kettulauma palasi johtoasemaan jo 21.minuutilla. Tilanne lähti syntymään keskialueelta, kun Saarikko laittoi pystysyötön kohti Saastamoista, jota rikottiin vapaapotkun arvoisesti. Saastamoinen itse antoi vaparin nopeana, kajaanilaisten vielä keräillessä rivejään, ja syötti pallon maalia kohti juoksevalle Sydänmaalle. Sydänmaa kiitti tarjoilusta ja laukoi upean kudin takayläkulmaan yli voimattomaksi jääneen David Romanan

Vajaan puolen tunnin kohdalla Mikko Manninen löysi pitkällä pystysyötöllään kärjestä Lehtosen, joka haki laukauspaikkaa mutta veto nousi lopulta yli maalin. Hetken päästä Manu oli jälleen tarjoamassa maalisyöttöä: tällä kertaa tuloksena oli puskupaikka Sydänmaalle, mutta pusku meni sen verran päin Romanaa, että tämä torjui ja Sydänmaan illan toinen maali jäi syntymättä.

Myös Haka pääsi ajoittain rakentamaan omia hyökkäyksiään, mutta JJK sai ne puolustettua hyvin eikä suurempaa vaaraa kettujen päädyssä ollut.

39.minuutilla sen sijaan isäntien kolmas osuma kävi jälleen lähellä, kun Aatu Mannisen pitkä pystysyöttö tavoitti puolustajien välistä hyvän liikkeen tehneen Saastamoisen. Romana torjui kuitenkin Saastamoisen laukauksen ja kakkospallossa oli ensimmäisenä Manu, jonka laukaus puolestaan kilpistyi epäonnisesti Saastamoisen jalkoihin.

Tauko vietettiin isäntien 2-1-johdossa ja jos ensimmäinen puoliaika sai JJK:n kannalta salama-alun, iski salama toisella jaksolla vielä vähän aiemmin: 47.minuutilla. Maali oli hienon yhteispelin tulosta, kun ensin Lehtonen syötti vasemmalta laidalta pallon keskelle Saastamoiselle, joka nousi rangaistusalueen kaarelle kajaanilaisten estely-yrityksistä huolimatta. Loppu oli Mannisten yhteistyötä: Saastamoinen syötti oikealle Manulle, Manu jatkoi yhdellä kosketuksella takaviistoon Aatulle, joka painoi tarkan, matalan laukauksen takatolpan kautta sisään. Hyvää taustatukea antoi Saastamoinen, joka hämäsi puolustajia juoksemalla Mannisen laukauksen yli aivan maalin edustalla.

52.minuutilla kävi vieraiden kavennus lähellä, kun Joona Heiskanen tempaisi kulmapotkusta laukauksen tolppaan. Sen lähemmäs maalia ei Haka kuitenkaan enää päässyt.

Saman tien mentiinkin toiseen päähän ja Manu tarjoili jälleen yhden hyvän syötön tällä kertaa Saastamoiselle, jonka laukauksen Romana sai tällä kertaa torjuttua. 54.minuutilla kotikatsomo pääsi kuitenkin juhlimaan maalia ja asialla oli jälleen samat miehet: Manniset järjestelivät ja Saastamoinen laukoi pallon maaliin! Vain parin minuutin kuluttua Saastamoinen laittoi pallon maaliin jo kolmatta kertaa, tällä kertaa Sydänmaan esityöstä, mutta tilanne oli niukasti paitsio.

JJK ei tyytynyt 4-1-johtoasemaan vaan haki edelleen lisämaaleja ja etenkin Saastamoinen ja Sydänmaa hakivat ahneesti lisää osumia tililleen. Hakan maali pysyi kuitenkin pitkään koskemattomana.

Hakan ilta kuitenkin synkkeni edelleen 80.minuutilla, kun komean kaukolaukauksen maalin perukoille avauspuolikkaalla kiskaissut Ferreira otti toisen keltaisen kokeiltuaan tällä kertaa kiskaista pallon maaliin kädellään.

83.minuutilla vaihdosta tullut Shirman Osso esitteli syöttövalikoimaansa nostamalla paljon puolustuslinjan yli kohti pystyjuoksun tehnyttä Roope Saloa. Salon laukaus meni kuitenkin Romanan käsien kautta rajaheitoksi.

Ottelu sai viimeisen silauksensa lopulta juuri, kun 90 minuuttia tuli täyteen ja maali oli jälleen kerran esimerkki hienosta joukkuepelistä: maalia edeltävässä syöttelyketjussa olivat mukana Maxime Nzeza, Osso, Salo ja Ville Kirvesoja, joka syötti Manulle boksiin. Romana sai torjuttua Manun laukauksen, mutta karoilla oli ensimmäisenä Juho Luoma, joka iski pallon voimalla eteen ja ylös! Kettukapteeni pääsi näin tuulettamaan täysosumaa ensimmäisen kerran sitten kauden 2019 ja viimeisteli loppulukemiksi 5-1.

Luoman osuman jälkeen Manu tarjoili kotiyleisölle melkoisia taidonnäytteitä pujottelemalla pallon kanssa läpi miltei koko puolustuksen ja kruunaamalla sen rabonasyötöllä Nzezalle. Manu itse oli myös päättämässä hyökkäystään, mutta laukaus pienestä kulmasta kilpistyi kajaanilaisiin.

Vielä lisäajalla Saastamoinen sai rumasti nilkoilleen aivan rangaistusalueen reunalla. Kärkimies nousi ikävännäköisen tilanteen jälkeen kuitenkin loppuhetkiksi mukaan peliin ja sai näin ensimmäistä kertaa loukkaantumisesta toivuttuaan pelata täydet minuutit – juhlistaen sitä hyvällä pelillä ja kahdella maalilla.

Toisena olevan VIFK:n menetettyä pisteitä JJK venytti karkumatkansa sarjan kärjessä jo yhdeksään pisteeseen eikä edelleenkään ole hävinnyt kertaakaan kuluvan kauden aikana. Seuraavaksi suunta on jälleen vieraisiin, kun GBK isännöi JJK:ta Kokkolassa tulevana sunnuntaina 21.8. ja sen jälkeen edessä on derby Komeettojen vieraana perjantaina 26.8.